47
None

Keratoconusul - riscuri şi soluţii

Keratoconusul reprezintă o boală progresivă şi potenţial invalidantă a adultului tânăr. Ea este cea mai frecventă dintre distrofiile corneene, cu o prevalenţă de 1/2000.

Afecţiunea este non-inflamatorie, bilaterală, asimetrică şi se caracterizează printr-o subţiere progresivă de formă conică a corneei paracentrale, ce determină un astigmatism neregulat evolutiv şi cicatrici ale membranei bazale (în formele avansate). Diagnosticul este adesea întârziat, ducând la disabilităţi vizuale importante..

Cauze

Cauza este multifactorială. Studiile moleculare confirmă la 10% dintre pacienţi o afecţiune genetică cu transmitere autosomal recesivă, restul fiind cazuri sporadice. Sunt recunoscuţi ca cei mai importanţi factori favorizanţi: schimbările hormonale, alergiile, şi obiceiul de frecare a ochilor.

Diagnostic

Vârsta medie de debut este 16 ani (cu o mare variaţie - între 6 şi 40 de ani), afectează ambele sexe şi prezintă o progresie de 10-20 de ani.

Pentru diagnostic este de mare importanţă anamneza, ce evidenţiază o scădere progresivă a vederii, în special la distanţă, cu descrierea caracteristică de “imagini fantoma”. Diagnosticul de multe ori este confundat cu un astigmatism miopic compus, dar ar trebui să atragă atenţia schimbarea în timp a axului cilindrului şi vederea imperfectă, chiar cu corecţie.

Examinarea la biomicroscop permite evidenţierea subţierii corneene paracentrale de formă conică, vizibilitatea crescută a nervilor corneeni, depuneri pigmentare (inelul Fleisher), cute decemetice (liniiVogt) şi cicatrici sau hidrops în stadiile avansate.

Încă din primele stadii, diagnosticul de certitudine se poate pune cu ajutorul topografiei corneene ( harta corneei ce arată deformarea asimetrică) şi pahimetriei corneene ( măsurarea grosimii).

Clasificarea Amsler-Krumeich diferenţiază patru stadii de evoluţie a bolii, în care tratamentul este diferenţiat.

Tratament

Abordarea pacientului cu keratoconus trebuie să includă consiliere, recuperare vizuală. şi stabilizare a progresiei bolii. Corecţia optică se poate realiza în primul stadiu prin ochelari sau lentilă de contact moale. În stadiul doi şi trei sunt necesare lentile de contact moi speciale, hibride sau rigide gaz permeabile, uneori în system piggy-back pentru îmbunătăţirea adaptării sau a confortului (lentila rigidă în combinaţie cu o lentilă moale) sau implante de inele corneene.

Progresia (documentată) a bolii impune tratamentul de întărire al corneei prin crosslinkingul colagenului cu ultraviolete A şi riboflavină, Tehnicile fară dezepitelizare, în special cea cu iontoforeză, permit tratarea eficace chiar şi a cazurilor cu cornee subţire (sub 400 microni) şi a copiilor.

În cazurile foarte avansate este necesar transplantul de cornee, perforant sau lamelar profund. Aceasta este intervenţie chirurgicală majoră, cu risc de rejet şi recuperare vizuală lentă şi adesea incompletă (la circa o treime din cazuri, se constată că cicatricea corneana induce un nou astigmatism, a cărui corecţie necesită ochelari sau lentile de contact, moi sau rigide).

Concluzii

Folosirea curentă a topografelor corneene, datorită dezvoltării şi răspândirii chirurgiei refractive, a dus la depistarea mai precoce a acestei afecţiuni, iar introducerea tehnicilor de crosslinking permit “îngheţarea” bolii, cu conservarea vederii şi evitarea transplantului cornean Cu toate acestea sunt încă diagnosticate cazuri noi în stadii avansate, ceea ce recomandă un screening mai atent şi o educare a părinţilor privitor la necesitatea controalelor oftalmologice periodice, în special la apariţia unei miopii sau a obiceiului de a se freca la ochi la copii şi tineri.  

Comentarii


Diaconu Marius-Mihail

Buna seara ! sunt o persoana diagnostica cu keratoconus in anul 2010, stadiile 3 OS si stadiul 2 OD. Am facut la ambii ochi cross-linking-ul, la clinica Vista Vision in Bucuresti si de acolo am fost trimis la un alt medic pentru a putea testa lentile de contact dure. Am folosit lentilele dure circa 2 ani, dupa care am renuntat la uzitarea acestora, deoarece nu le mai suportam, aveam mereu senzatia de corp strain in ochi, iritatii ale globului ocular, fara a fi ameliorate de lacrimile articiale. Pana in prezent nu am mai folosit niciun mijloc de corectie. De curand am inteles ca au aparut lentile de contact hibride, cu marginile moi. As dori sa primesc mai multe informatii despre aceastea sau pentru oportunitatea implantarii unui inel corneean, deoarece peste tot pe unde ma duc, pentru un anumit loc de munca sunt dat inapoi din acest motiv, ca am o vedere mai slaba. Astept sa imi dati un raspuns! Va multumesc !

Oct. 6, 2015, 9:06 p.m.
0
0

Raluca

Buna ziua! Sunt diagosticata cu keratoconus la ambii ochii OS - st ll- lll cu grosimea corneei de 470 microni. Am facut crosslinking transepitelial si am ochelri pt corectie cu 2+ cu cilindru si unghi de 45 , OD - st IV cu opacitati si grosime de 400 microni pt care initial mi s-a recomandat transplant corneean . Am fost la sp militar am vb cu dl dr Zemba care mi-a recomandat sa incerc si cu lentile de contact rigide iar in cazul in care nu vor da randament sa ma trec pe lista de asteptare pt transplant... Ideea este ca am 28 ani si as vrea sa ma pot folosi si OD cat mai repede sau sa stiu in ce pozitie ma aflu.. sa stiu cat mai sigur care este urmatorul pas pe care sa il fac si sa fie si cel mai eficient .. Va multumesc anticipat! Astept raspuns!

Jan. 30, 2016, 3:10 p.m.
0
0

Dr. Simona Radu

Pentru Diaconu Marius-Mihail - scuze ca nu am remarcat mai devreme intrebarea. Inelele corneene se implanteaza cu succes la West Eye Hospital. Elimina disconfortul, dar poate fi nevoie si de ochelari, deoarece inelul uniformizeaza cornea dar uneori nu corecteaza intregul viciu de refractie. Daca doriti sa probati lentilele hibride puteti face programare la 0214109110 ( EURO-OPTICS). Ele ofera corectia integrala a vederii, ca si lentilele rigide, o centrare si un confort mai bun, dar nu dispare complet senzatia de corp strain. Pentru Raluca - putem face proba cu lentile rigide si /sau hibride, care neutralizeaza deformarea corneei si astfel vedem care este exact impactul opacitatilor, adica daca e posibil sa corectam vederea la un nivel util fara transplant. Puteti face programare la 0214109110.

Feb. 1, 2016, 10:52 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha