20
None

Cardul de asigurat

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt surprinse de declarațiile CNAS cu privire la cardul de asigurat și sarcinile pe care CNAS dorește să le traseze medicilor de familie privind distribuirea și editarea datelor medicale de pe acestea.

Asa cum am argumentat în numeroase rânduri și cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului, editarea  datelor pe card și achiziția cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS. Argumente noastre sunt:

- cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie.

- cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cu atât mai mult cu cât astăzi în conferința de presă a CNAS a fost confirmată intenția ca începând cu 2014 cardul de asigurat să aibă și rol de buletin/card de identitate.

- Editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective în detrimentul pacientului, afectează calitatea actului medical și relația medic-pacient. În plus, editarea dateloreste inutilă, în contextul lansării Dosarului Electronic al Pacientului începând cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene în cadrul proiectului DEP finanțat din fonduri europene.

- acordul privind donarea de organe este conținut deja conform legii în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule, gestionat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Transplant, iar grupa sanguină și RH nu sunt căutate pe card în cazul unei transfuzii, chiar într-o situație de urgență, de un medic responsabil față de pacientul său. Mai mult, pacientul va trebui să plătească  efectuarea grupei sanguine și declarația notarială privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare.

- Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În nicio țară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici!

Cititoarele de carduri nu pot fi cumpărate de medicii de familie, acestea fiind deasemenea incluse in proiectul CNAS. Cititoarele de carduri compatibile și contractele de mentenanță pentru acestea trebuie cumpărate de către CNAS, printr-o licitație națională, transparentă, urmând să fie date în folosință medicilor de familie printr-un contract de comodat.

În calitate de reprezentanți ai medicilor de familie din România, SNMF și FNPMF asigură instituțiile statului că medicii de familie sunt primii care înțeleg necesitatea informatizării în sistemul de sănătate românesc, consideră benefică apariția cardului de asigurat și îl vor utiliza cu mare încredere. Atragem însă atenția că relația medic-pacient, alterată constant, deliberat și profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocrației din sistem, nu mai suportă degradare. Medicul trebuie să rămână medic și nu are ce căuta ca intermediar în relația dintre asigurator și asiguratul său.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha