71
None

Stresul, cea mai periculoasă epidemie a timpurilor noastre

Simţi nevoia unei vacanţe? Stresul acumulat de-a lungul anului începe să-şi pună tot mai adânc amprenta? Ei bine, ar fi momentul să-ţi asculţi organismul până nu este prea târziu.

Perceput adesea ca ceva obişnuit, inevitabil, stresul  este unul dintre factorii ce stau la baza a cinci dintre cele şase cauze principale de deces – atacurile cerebrale, bolile de inimă, cancerul, bolile respiratorii şi accidentele. Costurile „banalului” stres sunt estimate de Peter Schnall în cartea sa „Munca nesănătoasă” la peste 1 trilion de dolari. La fel ca o boală infecţioasă, stresul este contagios, răspândindu-se rapid în birouri, familii şi comunităţi.

Stresul cronic afectează aproape orice organ – creşte tensiunea, suprimă sistemul imunitar, contribuie la infertilitate şi accelerează procesul de îmbătrânire al organismului.

O mai bună gestionare a acestei epidemii ce se ascunde în plină vedere ar putea reduce substanţial riscurile de apariţie a multor boli cronice ce au la bază stresul. Cum gestionăm însă stresul?

Primul pas ar fi să identificăm sursele de stres şi să încercăm să le evităm. De cele mai multe ori acest lucru este uşor de spus şi foarte greu de făcut. Ce putem face însă este să ne pregătim trupul şi mintea pentru a reduce pe cât posibil efectele stresului.

O pauză binemeritată

Ia o pauză şi relaxează-te într-o vacanţă departe de aglomeraţia cotidiană. Dacă optezi pentru munte, ionii negativi din aceste zone au proprietăţi curative deosebite, relaxând psihicul şi întărind sistemul imunitar. Plimbările îţi vor pune organismul la lucru şi vor determina eliberarea de endorfine, substanţe ce îţi dau o stare de fericire şi cresc toleranţa la durere.

Marea este o alegere la fel de bună, aerul marin fiind şi el încărcat cu ioni negativi de hidrogen, ce au rolul de a regla nivelul de serotonină, un hormon aflat în strânsă legătură cu stresul.  Expunerea moderată la soare are şi ea un efect benefic, reducând riscul bolilor cardiovasculare şi generând o stare de bine.

Suplimente

Suplimentele nutritive pot fi folosite cu succes în echilibrarea organismului. În linia întâi regăsim suplimentele ce au la bază magneziul, asociat de regulă cu vitamina B6.

Magneziul are o importanţă centrală în peste 300 de procese metabolice, iar un nivel adecvat de magneziu în organism asigură un somn liniştit, are un efect calmant asupra sistemului nervos şi permite o bună funcţionare a muşchilor.

Alte suplimente utile sunt cele ce conţină melatonină sau valeriană, printre altele.

Ceaiuri

Cu toţii cunoaştem efectele calmante ale ceaiului de tei, care pe lângă influenţele benefice asupra sistemului nervos mai  poate fi utilizat şi pentru tratarea ulcerului, a crampelor abdominale sau a indigestiei. Pe lângă tei mai există însă o serie de alte plante ce pot fi folosite cu succes în lupta cu stresul. 

Ceaiul de păducel are un efect calmant şi tonifiant asupra sistemului cardiovascular, fiind ideal pentru cei ce suferă de tensiune cauzată de hormonii de stres.

Ceaiul de valeriană este un foarte eficient calmant, fiind util în stările de nervozitate şi frică, precum şi într-o mare varietate de tulburări psihice, în timp ce ceaiul de hamei, ingredientul principal în producerea berii, poate fi administrat cu succes în tratamentul insomniilor şi  a stărilor de agitaţie. 

Alte ceaiuri ce pot fi folosite în combaterea stresului: ceaiul de ginseng, gura lupului, roiniţă, muşeţel, floarea pasiunii.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha