47
None

Conjunctivita acută

Conjunctivita acută este o afecţiune inflamatorie a conjunctivei de cauză variabilă : bacteriană, virală, alergică, factori iritanţi. Este cea mai frecventă afecţiune a conjunctivei, severitatea ei variind de la hiperemie conjunctivală uşoară (înroşirea ochilor) cu lăcrimare, până la inflamaţii foarte grave din cauza complicaţiilor pe care le poate produce.

Conjunctiva este o membrană subţire, transparentă, bine vascularizată, care tapetează suprafaţa anterioară a globului ocular şi faţa posterioară a pleoapelor. Datorită localizarii sale, conjunctiva este expusă acţiunii microorganismelor sau a unor substante nocive exogene.

Simptomele conjunctivitei sunt : secreţie, senzaţie de corp străin, usturime, senzaţie de arsură, prurit (mâncărime),  uneori uşoara fotofobie. Obiectiv, se constată înroşirea ochiului prin dilatarea vaselor de sânge ale conjunctivei, secreţie conjunctivală, hiperlăcrimare.

Tipuri de conjunctivită: Conjunctivita bacteriană

Reprezintă 40 % din patologia infecto-inflamatorie oculară.

Agenţii microbieni implicaţi pot fi variaţi, provenind fie din flora saprofită a conjunctivei şi pleoapelor, fie din exterior, pe cale aeriană, prin contact direct cu mâini sau obiecte contaminate, sau de la o infecţie adiacentă clinic inaparentă. Debutul este acut, unilateral, cu bilateralizare în 24 - 48 ore, cu simptomele menţionate. Obiectiv, se caracterizează prin ochi roşu care poate fi asociat cu edemul (umflarea) pleoapelor, secreţie conjunctivală mucoasă sau purulentă, lipirea pleoapelor dimineaţa, la trezire.

Acuitatea vizuală nu este afectată. Tratamentul conjunctivitelor bacteriene se face cu antibiotic care se administrează local sub formă de colir sau unguent oftalmic în sacul conjunctival inferior. În cele mai multe cazuri de conjunctivită la adulţi sau copii, tratamentul este iniţiat fără examenul secreţiei conjunctivale. Nu se va aplica pansament pe ochiul cu secreţie, acesta putând duce la agravarea bolii prin stagnarea şi dezvoltarea germenilor. Tratamentul inadecvat sau insuficient poate determina complicaţii importante care pot determina reducerea severă a acuităţii vizuale (ex. : keratita).

Conjunctivita virală

Este determinată de obicei de către adenovirusuri. Ea poate apare în cadrul unei infecţii respiratorii superioare, însoţită de febră, dureri de cap. Calea de transmitere poate fi aeriană, prin particule respiratorii contaminate, prin contact direct mână-ochi, sau prin apa de piscină insuficient clorinată. Debutul este brusc, unilateral, cu bilateralizare ulterioară rapidă. Bolnavul prezintă de obicei înroşirea ambilor ochi, secreţie conjunctivală apoasă, adenopatie preauriculară sensibilă la palpare şi, în general, vedere bună. În unele cazuri, poate fi afectată şi corneea prin fenomene imune, producându-se scăderea acuităţii vizuale care poate dura luni de zile. În general, conjunctivitele virale durează aproximativ trei săptămâni.

Tratamentul se reduce la terapie simptomatică (lacrimi artificiale), cu excepţia conjunctivitelor herpetice sau cauzate de virusul varicelo-zosterian.

Conjunctivita alergică

Apare datorită unei sensibilizări anormale a conjunctivei la anumiţi agenţi numiţi alergeni: polen, pene, alimente, cosmetice, medicamente. Conjunctiva poate fi interesata izolat sau în acelaşi timp cu pielea sau alte mucoase (rinita). Aproape întotdeauna în conjunctivita alergică este prezentă senzaţia de mâncărime (prurit). Mai apar: înţepături, congestie conjunctivală (ochi roşu), secreţie apoasă sau filamentoasă, edem palpebral cu pseudoptoză (aspectul căzut al pleoapei) şi alte simptome alergice ca: rinita (nas înfundat, cu secreţie apoasă), mâncărimi în gât şi tuse seacă. Pielea pleoapelor poate avea un aspect eczematos caracteristic. Tratamentul este de desensibilizare, pentru a elimina reacţia inflamatoare de la originea conjunctivitei alergice; în multe cazuri tratamentul este cronic şi se face cu antihistaminice, corticosteroizi. Se va căuta identificarea şi înlăturarea alergenului în cauză.

Cum putem preveni afecţiunea?

Conjunctivitele - virală şi bacteriană - sunt foarte contagioase. Iată câteva sfaturi pentru a evita răspândirea:

• Spălaţi-vă frecvent mâinile şi evitaţi atingerea sau frecarea ochilor

• Faţa de pernă, prosopul de faţă, trebuie să fie individuale; schimbaţi-le zilnic

• Nu împrumutaţi picături de ochi sau cosmetice (rimel, creion de ochi, fard de ochi). Înlocuiţi-le după ce v-aţi vindecat, pentru a evita reinfectarea

• Purtătorii de lentile de contact trebuie să întrerupă portul acestora în perioada conjunctivitei

• Este de menţionat că ne aflăm în sezonul cu cea mai mare incidenţă a conjunctivitelor.

• Referitor la tratamentul conjunctivitei, recomandarea noastră ar fi să nu se administreze tratament „după ureche” neglijându-se consultul medical. Dr. Constantin Gheorghiţă, Medic rezident oftalmologie

Dr. Mircea Filip, Conf. Univ., Medic primar oftalmolog, Doctor în ştiinţe medicale F.E.B.O.

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Roxana Toader

Buna ziua, Recent soțul meu a fost la oftalmologie diagnostic Iridociclita ca tratament local trebuie sa si pună pe ochiul afectat Tropicamida picături si Tobradex de 4 ori pe zi insa de luni pana acum nu vedem nici o ameliorare ochiul este foarte Rosu seara si are dureri mari doar ziua ochiul arată bine țin sa mentionez ca el a mai avut un episod acum 2 ani ai a trecut cu brio dar atunci pe lângă cele 2 medicamente mai sus mentionate iau mai dat si Pranoflog dar acum nu ma puteți ajuta. cu stima, Roxana T.

Aug. 8, 2015, 8:55 a.m.
4
0

Ana

Am si eu o intrebare.Conjunctivita alergica poate fi provocata si de o planta foarte periculoasa numita ambrozia? Noi in perioada aceasta cand infloreste si este foarte raspindita la noi ne simtim rau. Ochi lacrimeaza mult . Va rog sa ne dati raspuns

Aug. 26, 2017, 12:55 p.m.
1
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha