22
None

Dezechilibre ale florei intestinale

În condiţii normale, flora intestinală umană are cam aceeaşi componenţă, fapt care dă o stabilitate mediului intestinal şi proceselor de digestie de la acest nivel.

În unele situaţii, pot să apară dezechilibre ale florei intestinale, mai mult sau mai puţin prelungite, mai mult sau mai puţin grave.

Flora intestinală distrusă?

Foarte mulţi utilizatori caută pe net sintagma “flora intestinală distrusă”.

De fapt, rareori se întâmplă ca flora intestinală să fie distrusă total, de obicei apar dezechilibre ale florei intestinale.

De ce apar dezechilibre ale florei intestinale?

Uneori, rar, pot să apară unele dezechilibre între diferitele specii de microorganisme din intestin: unele scad numeric iar altele se înmulţesc peste măsură, iar în urma acestui dezechilibru rezultă efecte datorate atât lipsei cât şi excesului menţionat al microorganismelor.

Sunt multe persoane îngrozite că au “distrugerea florei intestinale” (fără să ştie prea bine nici ce este flora intestinală sau ce rol are, şi nici cine a distrus-o), şi fac eforturi, uneori disperate să o “refacă”.

Principalele cauze care pot duce la dezechilibre ale florei intestinale normale sunt:

• Consumul excesiv de antibiotice mai ales pe cale orală (bucală) – cu apariţia aşa-zisei colite de antibiotice.

• Administrare de citostatice.

• Laxative administrate excesiv, inclusiv preparatele care “curăţă intestinul”, fără a preciza că îl curăţă şi de flora intestinală extrem de utilă şi foarte greu de refăcut.

• Înghiţirea de germeni microbieni care nu se găsesc în mod normal în intestin (de obicei din apă sau alimente).

• Boli intestinale care modifică condiţiile locale de la acest nivel, noile condiţii fiind nefavorabile florei intestinale normale.

• Alimentaţie prelungită prin perfuzii, cu lipsa sursei de hrană pentru flora intestinală, care fiind sensibilă moare.

• Scăderea acidităţii sucului gastric, din diferite cauze.

• Regimuri alimentare neobişnuite, care pot favoriza sau inhiba anumite specii de bacterii, ducând la apariţia unor dezechilibre între ele.

• Modificarea tranzitului intestinal (constipaţia sau diareea excesivă), indiferent de cauză.

• Deficite imunitare - în special cele de imunoglobulină A (care este factorul local de apărare a mucoaselor).

• Intervenţii chirurgicale pe tubul digestiv, care pot modifica circuitul normal al alimentelor, pot exclude unele segmente de tub digestiv din tranzitul normal, sau prin rezecarea unor segmente de tub digestiv ce pot modifica echilibrul local care este necesar florei intestinale normale.

• Consumul excesiv de alimente conservate chimic.

• Anxietatea (creşte ritmul mişcărilor intestinale cu tendinţa la diaree) sau depresia (scade mişcările intestinale putând duce la constipaţie.

Flora intestinală dă simptome?

Simpla prezenţă a flore intestinale nu dă nici un fel de simptom, este o situaţie normală, în schimb, dezechilibrul ei poate da unele simptome.

Simptome

Simptomele pot fi numeroase, dar nu sunt specifice, putând să apară şi în alte boli ale tubului digestiv sau boli extradigestive: Balonare abdominală; Diaree sau constipaţie; Dureri/crampe intestinale

Comentarii


gergely viorica

eu sint constipata si folosesc laxative mereu poate aceste laxative sa imi distruga flora intestinala?

Dec. 7, 2014, 5:54 p.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha