47
None

Epifora - cauze şi tratament

     Epifora este definită ca un exces de lăcrimare care indică o funcţionare anormală a aparatului lacrimal. Cauzele ei  sunt :  - un exces de secreţie  produs în mod reflex din cauza iritaţiei corneene sau conjunctivale, care poate fi unilaterală (stimularea nervului trigemen în prezenţa unui factor iritativ: corp străin, abraziune, keratită) sau bilaterală, frecvent asociată cu conjunctivita cronică sau recurentă, blefarită sau alte boli ale suprafeţei oculare. - compromiterea căilor de drenaj prin obstrucţia mecanică  a acestora: punctele lacrimale, canaliculele, sacul lacrimal sau ductul lacrimo-nazal sau prin deficitul de pompă cauzat de laxitatea pleoapei inferioare sau a muşchiului orbicular.

     Epifora poate fi cauzată de o afecţiune congenitală sau poate fi dobândită. Afecţiunile congenitale sunt: obstrucţia congenitală a ductului lacrimo-nazal, atreziile de punct, canalicul, absenţa sacului lacrimal.Afecţiunile dobândite sunt: obstrucţia primară dobândită de duct lactrimo-nazal, dacriolitiaza, traumatismele orbitei şi ale căilor lacrimale, infecţia cu actynomices,  obstrucţia canaliculară consecutivă infecţiei herpetice, entropion etc.  
 
     Simptomele epiforei variază de la o senzaţie intermitentă de umezeală la un flux permanent de lacrimi care curg pe obraz. Lăcrimatul unilateral este perceput mai neplăcut decât cel bilateral. Incidenţa epiforei creşte odată cu înaintarea în vârstă. Diagnosticul este clinic, dar stabilirea cauzei poate necesita investigaţii cum ar fi: testul cu fluoresceină, sondajul şi irigarea sacului, examinarea radiologică - dacriocistografia, scintigrafia, CT, MRI, endoscopie nazală şi lacrimală. Tratamentul epiforei este diferenţiat în funcţie de etiologie.  
 
     Atunci când are la bază un exces de lăcrimare determinat de iritaţia nervului trigemen, tratamentul se referă la afecţiunea de bază. În cazul obstrucţiei mecanice a cailor de drenaj tratamentul este individualizat în funcţie de localizarea şi cauza obstrucţiei.  
 
     Obstrucţia congenitala de duct lacrimo-nazal se tratează sub vârsta de 6 luni  prin tratament conservator - masaj hidrostatic. Dacă simptomatologia persistă, este recomandat sondajul căilor lacrimale, intervenţie cu rată mare de succes dacă este făcută în intervalul 6-12 luni; uneori, sondajul trebuie repetat. Obstrucţiile recidivate mai mult de 2-3 ori , cele care au fost temporizate după vârsta de 12 luni  şi cele însoţite de episoade de dacriocistită acută beneficiază de rezultate excelente prin implantarea unui tub de silicon, care se păstrează pe traiectul căilor lacrimale între 2 şi 6 luni, asigurând o permeabilizare definitivă a ductului. Există mai multe metode, cele mai cunoscute fiind Crawford şi, mai nou, Ritleng - tubaj bicanalicular siliconic cu rezultate excepţionale. În prezenta infecţiei acute a sacului lacrimal este necesar tratamentul antibiotic pe cale generală. Traumatismele canaliculelor lacrimale soldate cu secţionare sau dilacerare necesită tratament microchirurgical reconstructiv, utilizându-se tuburi speciale de tip Monoka, cu ajutorul cărora se reconstituie lumenul canaliculului.  
 
     Obstrucţia dobândită primară de duct lacrimo-nazal este o afecţiune a adultului şi a cărei cauză nu este bine elucidată. Se incriminează, în anumite situaţii, inflamaţii ale structurilor de vecinătate-sinusuri, cavitate nazală. Este însoţită frecvent de infecţia cronică a sacului lacrimal, numită dacriocistită cronică. Intervenţia care se practică este dacrocistorinostomia, care se poate face extern sau endoscopic, prin endoscopie nazală asistată sau nu de laser.  
 
     Spasmul punctului lacrimal beneficiază de «plug»-uri speciale perforate de silicon, care păstrează punctul lacrimal deschis şi sunt uşor de aplicat în cabinet.

Comentarii


turcoianu

Buna ziua. Am o fetita de 1 an si 4 luni si i s-a facut obstructie de canal lacrimal de 3 ori fara nici un rezultat.Am observat ca in punga ochiului are o umflatura asemanatoare unor basici umplute cu apa.Interventia a fost facuta acum 3 zile iar d-na dr Zamfir de la Spitalul de Otalmologie din Bucuresti ne-a spus ca in cazul in care interventia nu a avut succes sa apelam la dumneavoastra pt introducerea unui tub siliconic. Ati putea sa-mi spuneti de ce are acea umflatura in punga ochiului? Este normal? Va multumesc anticipat!

Dec. 9, 2011, 10:53 a.m.
0
1

patrascu Roza

Am 58 ani,in copilarie,dupa un traumatism de sept nazal,operat in jurul varstei de 16 ani,s-a ingustat canalul lacrimo-nazal.Ca urmare lacrimile la ochiul drp. nu dreneaza.Un medic oftalmolog imi facea instilatii cu alfa chemo tripsina de 2 ori pe an si se rezolva problema ptr. un sezon.Alfa chemotripsina a disparut,medicul a decedat,am fost la alti colegi cu mai putina rabdare si canalul lacrimal inferior s-a blocat sau are o cale falsa.Am beneficiat de rabdarea altui medicare imi facea spalaturi prin canalu superior desi mi-a explicat ca nu prea este recomandat asa ceva.Din pacate nu mai vrea sa-mi facaptr.a i se pare riscul prea mare.Ce alta solutie aveti,exclusiv perforarea osului cu tub silicon ptr, 2-3 luni.MULTUMESC.

March 19, 2012, 10:22 a.m.
1
3

Saptamana Medicala Administrator

“Nu am solutii fara sa vad exact despre ce este vorba, din relatare nu inteleg exact despre ce este vorba. Este necesar un consult oftalmologic , unul ORL si investigatiile satelite pentru a stabili exact natura obstructiei/ lacrimarii si posibilitatile de tratament. Cu stima, Dr. Daniela Cioplean”

March 20, 2012, 4:20 p.m.
2
0

ILIE MIHAELA

Buna seara! Am un baietel de 3 ani care a suferit o sondare a cailor lacrimale la spit clinic de oftalmologie( d-na dr Smitzer).Dupa interventie ,d-na dr mi-a zis ca are canalul putin stramb si ca a fost mai grea operatia dar a reusit.Interventia a avut loc pe 19 sept 2012 si momentan este sub tratament cu netildex dar vad ca tot i se face basicuta de lichid in coltul intern al ochiului. Trebuie sa-i punem tub de silicon? Multumesc!

Sept. 26, 2012, 9:58 p.m.
2
0

Emilia

Buna,ma numesc Emilia si as dori daca m-ati putea ajuta cu privinta la sanatatea ochiilor mamei mele. Aceasta are varsta de 56 ani este pensionara si de cca2 ani sufera de o lacrimare excesiva, aceasta apare abundent cand iese afara, sta in curent sau descoperita la cap. Poate dintr-o saptamana aceasta lacrimare persita 5 zile alta data 6 zile, dimineata trezinu-se fara a lacrima.. Lacrimare necesita stergere, care o irita provocand roseata ochiilor.Am cerut sfatul domnilor doctori acestia negasindu-i nimic,neprezentand nici o forma de alergie,microb sau boala,...ne-au prezentat doar solutia de-ai inchide canalul lacrimal ceea ce nu ne incant. Daca ne-ati putea da un sfat am aprecia enorm. Multumim anticipat .

Nov. 3, 2012, 11:03 p.m.
1
0

redactie

Pacienta trebuie vazuta, o invitam la clinica si ii recomand un consult la Dr. Violeta Pruna care se ocupa de adulti.\\\\r\\\\n\\\\r\\\\nNu cred ca are un diagnostic corect, solutia de tratament mi se pare absurda, “inchiderea” canalului nu poate decat sa-i accentueze simptomatologia.\\\\r\\\\n\\\\r\\\\nDe obicei la aceasta varsta problemele sunt mai complexe si au cauze multiple motiv pentru care si tratamentul este complex.\\\\r\\\\nPentru programari, sunati la Telefon : 021 252 52 01 / 021 252 52 17 / 031 8057824\\\\r\\\\nMobil: 0730 593 534 (Vodafone) / 0764 995 903 (Cosmote)\\\\r\\\\n\\\\r\\\\nCu stima,\\\\r\\\\n\\\\r\\\\nDaniela Cioplean

Nov. 5, 2012, 5:35 p.m.
0
1

Topala Loredana

Buna ziua.Voi veni cu fetita mea de 7 ani la dvs.O doare agresiv ochiul drept.mai ales noaptea.din somn se trezeste. Ce credeti ca ar putea avea?

Sept. 4, 2016, 11:41 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Diagnsticul precis se poate pune doar dupa o consultatie minutioasa la clinic Oftapro specializata in Oftalmopediatrie. Clinica de Oftalmologie OFTAPRO Bd. Marasesti, nr. 15, sector 4, Bucuresti 021 252 52 01 / 021 252 52 17 www.oftapro.ro

Sept. 5, 2016, 12:01 p.m.
0
0

roza cassabalian

Buna ziua,dna dr.Cioplean,sunt Roza Cassabalia(fosta Patrascu)n,comentariul din martie 2012,al carui raspuns il cautam pe mail,nu pe acest site.Acum,fiind din nou in impas am inceput sa caut pe net "canal lacrimal" si am gasit raspunsul dvoastra.Acum cateva zile am solicitat o progr. la dvoastra,mi s-a spus ca ptr. adulti se ocupa de canale lacrimale dr.Dan Georgescu.Am fost la dl.dr. ,dar as vrea sa aud si parerea dvoastra,bref, va rog sa ma primiti la o consultatie.Sunt si eu medic,si din punctul meu de vedere,as vrea sa fie mai multi oftalmologi,sa discute cazul si sa aleaga solutia cea mai putin traumatizanta pentru cazAstept un raspuns pe mail sau pe acest site,sau telefonic.Va multumesc pentru raspunsul din 2012,cu stima ,Roza Cassabalian

Nov. 27, 2016, 11:27 p.m.
0
1

daniela cioplean

Buna Ziua, Apreciez faptul ca aveti incredere in parerea mea dar cu certitudine, in situatia dumneavoastra nu am aceasta competenta. Eu sunt specialist in oftalmopediatrie si strabism, domnul doctor Dan Georgescu este suprapecializat in chirurgie orbitara, de cai lacrimale si oculoplastica deci exact persoana care poate sa va dea un verdict competent si din pacate, singurul cu aceasta comptenta din tara (din pacate nu este permanent in Romania, in prezent lucreaza in SUA si avem norocul sa vina in tara cam o saptamana la 2 luni) Nu cred ca aveti nevoie de mai multe pareri neavizate ci de un specialist avand in vedere complexitatea problemei pe care o aveti. Ar fi mult mai realista o a doua parere a unui ORL-ist specializat pe zona respectiva, cum este d-rul Bogdan Mocanu, de la Spitaul Monza. Cu stima, Daniela Cioplean

Nov. 29, 2016, 12:10 p.m.
0
0

roza cassabalian

Buna ziua,multumesc pentru raspuns,va voi urma sfatul,daca se poate spuneti-mi ce investigatii satelite pot face si unde,sa ma prezint la dl.dr.cat mai complet dotata posibil.Sunt din Constanta si as aprecia sa fac cat mai putine deplasari sau sa fie nevoie de mai putine zile de stationare in Bucuresti.Multumesc mult,Roza Cassabalian

Nov. 30, 2016, 10:11 a.m.
0
0

daniela cioplean

Buna Ziua, Investigatiile vi le recomanda medicul care va consulta in functie de ceea ce constata in timpul consultatie, nu se fac fara o recomandare specifica ca urmare aunui consult de specialitate. Cu stima, Daniela Cioplean

Nov. 30, 2016, 2:34 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha