Întrebare pacient
Bună ziua.
În urma extirpării unui nodul s-a efectuat examenul histopatologic cu următorul rezultat: fragment de glandă mamară care prezintă o structură ductală dilatată de o proliferare tumorală cu pattern de creştere papilar. Proliferarea tumorală prezintă axe fine conjunctivo-vasculare, tapetate de celule de talie medie cu citoplasmă eozinofilă şi nuclei uşor măriţi în volum, cu membrană nucleară evidentă, veziculoşi, nucleolaţi, suprapuşi şi dispuşi perpendicular pe membrana bazală. Concluzie: aspectele histopatologice pledează pentru un carcinom intraductal papilar. Pentru evidenţierea posibilelor arii de microinvazie sunt necesare reacţii imunohistochimice. Rezultatul imunohistochimic este urmatorul: receptorii de estrogen şi progesteron sunt pozitiv difuz, uniform cu intensitate mare în toate celulele modificate neoplazic. Indicele de proliferare ki67 este 10%. Reacţia imunohistochimică pentru Her 2/neu este 2+ în structurile cu pattern papilar şi cribriform. Reacţiile p63 şi CK5 sunt pozitive în strat continuu la periferia structurilor glandulare proliferate papilar precum la nivelul majorităţii structurilor papilare cu reacţie negativă în structurile cu pattern cribriform. Componenţa cribriformă şi papilară are o întindere de 2mm. Concluzie: reacţiile imunohistochimice corelate cu aspectele histopatologice înclină diagnosticul spre un papilom intraductal cu zone de hiperplazie ductală atipică. Întrebarea mea este următoarea: este posibil ca un examen histo să nu fie în concordanţă cu imunohistochimia? Primul rezultat pledează pentru un carcinom iar al doilea rezultat înclină spre o hiperplazie. De altfel, niciunul din rezultate nu spun cu certitudine ce este (înclină, pledează). Credeţi că aceste analize nu sunt făcute bine? Ar trebui să le repet? Vă mulţumesc din suflet. Sper ca răspunsul dvs. să mă liniştească sau cel puţin să ştiu ce am de facut.
Răspuns medic
"Stimată Doamna,
De obicei rezultatul la testele imunohistochimice primează în faţa rezultatului la examenul histopatologic la parafină, deoarece testele imunohistochimice dezvaluie detalii suplimentare, de fineţe, ale probei. Marea majoritate a diagnosticelor histopatologice se lămuresc la analiza la parafină. Dar, sunt şi situaţii în care, datorită unor aspecte microscopice la limita între 2 sau mai multe diagnostice, este necesară analiza de imunohistochimie, care, cum spuneam, relevă detalii mai fine, care permit concluzionarea diagnosticului sau chiar schimbarea diagnosticului la parafină. Diferenţele de diagnostic între cele 2 analize apar, de obicei, datorită limitării pe care o are analiza la parafină. Ar fi indicat să mergeţi cu cele 2 buletine de rezultat la medicul care a făcut recoltarea şi să le discutaţi împreună. Medicul Dvs. clinician cunoaşte toate datele medicale, clinice, paraclinice, imagistice etc, poate integra în context clinic cele 2 rezultate şi vă poate îndruma referitor la diferenţa de diagnostic. Puteţi discuta şi cu medicii anatomopatologici, dar vă recomandăm să vorbiţi chiar cu cei care au parafat buletinele de rezultat, deoarece dumnealor ştiu cel mai bine să vă explice ce au văzut în probă. De asemenea, puteţi să repetaţi una sau ambele analize într-un alt laborator. Dacă doriţi să repetaţi doar una dintre analize, este recomandat să repetaţi analiza de imunohistochimie; practic veţi obţine a doua opinie. În speranţa că v-am fost de ajutor, vă dorim sănătate deplină! Dr. Renata Pitulea"
LILIANA DRAGHICI
Buna ziua, mi s-a facut biopsie la un nodul de la mana, rezultatul este neurofibrolipom , cu recomandarea examenului imunohistochimic. Va rog sa-mi spuneti daca acest test se face numai in cazul suspiciunii de cancer . Va multumesc.
April 7, 2017, 10:13 a.m.Dr. Renata Pitulea
In atentia dnei Liliana Draghici: Analiza de imunohistochimie se recomanda in mai multe situatii: -pentru diagnosticul diferential intre un diagnostic de benignitate si unul de malignitate; intre mai multe diagnostice benigne sau maligne. -pentru clarificarea unui diagnostic incert la analiza la parafina, fie el malign sau benign. -pentru identificarea localizarii tumorii primare in cazul in care proba se dovedeste a fi dintr-o metastaza. -pentru obtinerea unor informatii care vor ajuta la stabilirea conduitei terapeutice ulterioare; -pentru a confirma un diagnostic de la parafina. Deci analiza de imunohistochimie se recomanda in mai multe situatii, nu doar in cazul unei suspiciuni de cancer. Numai bine!
May 29, 2017, 7:52 a.m.IRINA
Buna ziua !rnIn urma examenului Histopatologic a rezultat:rnMelanom malign extensiv in suprafata,nivel Clark 2,indice Breslow<1 milimetru,fara ulceratie,cu infiltrat inflamator limfocitar subiacent,indice miotic=2mitoze/mm2;arie focala de regresie prezenta;o margine de rezectie laterala intralezionala.rnTesut fibro-adipos si cartilaginos fara invazie neoplazica.rnVa rog sa-mi spuneti ce examene mi-ar fi utile in continuare si cam cat de grava este situatia.rnVa multumesc!
July 14, 2017, 8:07 a.m.ADRIANA BORTESCU
Buna ziua,rnIn urma: Examen histopatologic tract digestiv (1-3 blocuri)rnDiagnostic: fragmente FNB prelevate din tumora retroperitoneala, sunt constituite din cheaguri hematice, limfocite si cateva microfragmente cu celule de talie medie, citoplasma minin reprezentata, densitate celulara crescuta.Unele microfragmente au artefacte de strivire. Necroza tumorala absenta.rna rezultat: Concluzie: microfragmente celulare cu fenotip limfoid. Aspectele pot sugera un limfom malign nonHodgkin, sub rezerva materialului minim reprezentat cantitativ.rnVa rog sa-mi spuneti ce examene ar fi utile in continuare si cam cat de grava este situatia.
Oct. 8, 2018, 8:12 a.m.