Incidența naşterilor premature este ridicată
Statistica oficială nu este tocmai cea reală. Înainte de 89 nu se declarau naşterile premature, mai ales sub o anumită vârstă de gestație, chiar sub 28 de săptămâni, fiindcă mortalitatea era foarte ridicată la această vârstă de gestație și atunci creștea și rata de decese perinatale, ceea ce nu dădea bine. Din păcate, aceste proceduri încă mai persistă, nu în capitală sau în centrele mari universitare ci în maternitățile mici. Dacă, totuși, prematurul trăiește, supraviețuiește, atunci se declară că s-a născut, este un nounăscut, dacă decedează însă, atunci se declară ca avort. După cum ştim, în legislația privind declararea nou-născutului, vârsta la care se declară viabil începe cu 24 de săptămâni împlinite, chiar dacă este un prematur cu greutate foarte mică, trebuie declarat și înregistrat. Dincolo de aceasta, sigur că incidența prematurilor la noi în țară este mare față de țările dezvoltate din Europa și din lume. Procentul este de peste 10-15%.
Să enunerăm cele mai frecvente cauze care determină nașterea prematură
În primul rând starea de sănătate generală a populației, precară, din păcate. Și aici intervine alimentația deficitară pentru o parte din mediile sociale de unde provin, dealtfel, aceste nașteri premature. O alta cauză este vârsta foarte tânără a mamei la prima naștere. Avem un număr de peste 600 de copii născuți de adolescente cu vârste sub 15 ani. Alți factori sunt cei care țin de educația medicală, și chiar educație în general, și anume faptul ca o femeie care este gravidă ar trebui să consulte medicul de familie, medicul specialist obstetrician, cel puțin de 3-6 ori într-o sarcină. Practic, ar trebui să fie luată în evidență, după care să urmeze controale, analize, investigații după un anumit protocol de urmarire a sarcinii , lucru care nu se întâmplă. Statisticile din țară arata că mai mult de o treime din totalul sarcinilor din România nu sunt luate în evidență. Ne întâlnim și cu situații absolut bizare , când vine femeia la spital și spune că i s-a umflat burta, ea neștiind că este gravidă. Unele consideră că s-au îngrășat, nu se gândesc că ar fi gravide.Culmea este că unele mai au un copil acasă și nu realizează ce li s-a întâmplat.
Nașterea la o vârstă mai avansată
În principiu, femeia cu vârstă peste 35 - 40 de ani, cum a început și la noi să fie trendul, de a avea prima sarcină, se consideră a fi o sarcină cu risc de prematuritate. Este importantă patologia asociată , pentru că în jurul vârstei de 40 de ani, femeile pot avea hipertensiune, boli renale, diabet etc. care reprezintă factori de risc asociați unei nașteri premature. Dar și în această situație, dacă gravida respectivă este luată în evidență, dacă toată această patologie este cunoscută, gestionată și tratată corect, șansele să nască prematur, scad. Există și în România, în spitale, medicație care asigură prelungirea sarcinii către termen. V-am dat câteva argumente pentru care este absolut necesară urmărirea gravidei pe toată perioada sarcinii. Va continua.