Când un muşchi suportă o contractură intensă, involuntară şi extrem de dureroasă, cel mai probabil sunteţi afectat de către o crampă sau de un cârcel. Cârceii intervin adesea în toiul unui efort muscular intens, fiind cauzaţi în multe situaţii de cantitatea sporită de acid lactic la nivel local. Aceste spasme determină unele dintre cele mai atroce dureri, care impun încetarea imediată a efortului, fără ca prin aceasta suferinţa să dispară numaidecât. Dimpotrivă, durerile cauzate de cârcei mai continuă pentru 1-2 minute, după care se diminuează rapid sau mai lent, până la încetare. Doar în circumstanţe rare spasmul muscular se prelungeşte peste o oră, însă un atare fenomen impune prezentarea la medic.
În ce zone ale corpului apar frecvent cârceii?
Apariţia cârceilor pe parcursul unor activităţi în care efortul fizic nu poate înceta oricând şi oricum, aşa cum este în nataţie, poate să producă accidente cu urmări nefericite. Zona predilectă de afectare este gamba, mai precis muşchiul gastrocnemian, cel care asigură flexia labei piciorului. Acest muşchi destul de voluminos este alcătuit din două părţi, care se unesc, ceva mai jos, pentru a forma legătura cu tendonul lui Ahile.
Cârceii pot să se ivească, însă, şi prin hipercontractura altor segmente, precum laba piciorului, muşchii antebraţului, bicepsul, muşchiul trapez şi, mai rar, cvadricepşii sau dorsalii.
De ce apar cârceii?
În activitatea cotidiană, punerea în mişcare a muşchilor timp de 10 minute după fiecare 1-2 ore de repaus şi urmarea unui program zilnic de mişcare intensă de peste 30 de minute pot să prevină atât spasmele musculaturii scheletale, cât şi accidentările survenite în practicarea sporturilor. Se pare că spasmele se manifestă cu predilecţie la persoanele care greşesc fie prin sedentarism, fie prin eforturi care le depăşesc capacitatea musculară.
Spasmele musculare pot ascunde o deshidratare puternică sau lipsa mineralelor din organism
Deshidratarea şi lipsa unor minerale care îndeplinesc în organism un rol de electroliţi contribuie, foarte des, la producerea spasmelor de efort.
Insuficienţa sodiului din organsim (ce poate surveni pe vreme caniculară datorită transpiraţiei sporite) poate duce la apariţia cârceilor. Soluţia nu constă, însă, în suplimentarea raţiei de sare de bucătărie, care are, după cum bine ştim, efecte nedorite asupra sistemului cardio-circulator (şi nu numai!), ci prin folosirea unor alternative sănătoase, precum sucul extras din rădăcina de ţelină, consumat înaintea efortului, în cantităţi de câte 50 de ml.
Aportul suficient de potasiu, magneziu, calciu, zinc şi fier poate să prevină carenţele care constituie principala origine a spasmelor musculare. Sursele preferate de minerale vor fi, în primul rând, alimentele organice şi integrale, precum cerealele încolţite, verdeţurile, rădăcinoasele şi fructele proaspete ori deshidratate şi, abia apoi, suplimentele nutriţionale.
Reechilibrarea organismului prin alimentatie sanatoasa şi aport corect de minerale şi vitamine nu este suficienta pentru disparitia carceilor şi relaxare musculara. Corpul uman este o structura extrem de complexa şi functionarea armonioasa presupune şi echilibrarea corpurilor subtile implicit a functiei celulare şi a corpului energetic.
Diagnosticarea şi echilibrarea corpului energetic se face cu ajutorul aparatului de biorezonanta Rayocomp Polar 1000. Dezechilibrul energetic constituie cauza primordiala a oricarui dezechilibru sau manifestari în planul fizic.
Sedintele de echilibrare energetica au rolul de a echilibra corpul informational astfel incat sa asiguram echilibru metabolic celular.
In tratament sunt incluse şi remedii homeopate şi florale bach care au rolul de a restabili echilibrul psiho-emotional al pacientului.
Emotiile şi gandurile negative pot imbolnavi corpul fizic.
Sanatatea reprezinta o stare de echilibru la nivel fizic, mental, emotional, celular şi energeti, iar medicina integrata Sciencemed se adreseaza corpului ca în intreg.
Dr. Mihaela Dascalu
București, Str. Cuza Vodă nr. 132, bl. 1, scara 2, apartament 22, parter, interfon 22, sector 4 Programari la telefon 0723.175.208
Buzău, B-dul Unirii, bl. 8C, parter
Programari la telefon 0735.779.330
Cluj Napoca, Calea Mănăștur nr.105
Programari la telefon: 0740.204.633
Timișoara, Piața Badea Cârțan nr. 1, SAD nr. 1
Programări la telefon: 0728.053.976