None

Exercitiile de respiratie in sarcina

Toate activităţile care implică o coordonare fizică şi disciplină mentală (gimnastica, înotul, alergarea, meditaţia, cântat vocal etc.) necesită reglarea respiraţiei pentru a fi îndeplinite în mod eficient.

În ultima perioadă de sarcină, ritmul şi intensitatea exerciţiilor efectuate vor fi mai scăzute şi se va pune accent pe exerciţiile de respiraţie şi de pregătire pentru naştere. Tipul de respiraţie care se foloseşte depinde de natura şi intensitatea contracţiilor, de preferinţe şi de necesarul de oxigen.

În timpul exerciţiului fizic se poate realiza respiraţia abdominală, care ajută la oxigenarea mamei, dar în mod deosebit a fătului. Cum se realizează? Sprijinită de un perete, cu mâinile pe abdomen se realizează un inspir cu bombarea abdomenului şi un expir cu retragerea lui. Acest tip de respiraţie ajută şi la o tonifiere a muşchilor abdominali. Se realizează cam 10 respiraţii, fără grabă, pentru a evita hiperventilaţia (acumulare în exces de oxigen).

Exersând o varietate mai mare de tipuri de respiraţii înainte de travaliu, le puteţi folosi şi adapta la nevoie, pentru a va ajuta să vă relaxaţi şi calmaţi în tipul travaliului.

În prima fază a travaliului, între contracţii, respiraţia trebuie să fie l entă (inspiră adânc şi expiră încet). În timpul contracţiilor, ritmul este mai alert - cam de 6-10 ori pe minut - cu un inspir lent pe nas şi expir lung, până iese tot aerul.

La o dilataţie între 7 şi 10 cm, ultima fază a travaliului, gravida inspiră profund, apoi expiră sacadat . Repetă acest tip de respiraţie în timpul contracţiilor, iar în timpul pauzei respiră normal.

Respiraţia în expulzie , numită şi împingerea direcţionată, ajută la expulzia rapidă a fătului. În timpul contracţiei se expiră aerul restant, apoi un inspir profund, urmat de ţinerea respiraţiei în timpul împingerii, 5-7 secunde, şi apoi expir. Aceasta se repetă de câteva ori în timpul contracţiei şi se relaxează şi respiră normal în timpul pauzei dintre contracţii.

Învăţarea tehnicilor de respiraţie în timpul sarcinii o ajută pe mămică să le execute corect în timpul travaliului, care astfel va fi mai uşor tolerat şi va dura mai puţin. De asemenea, respiraţia este învăţată şi cu adoptarea anumitor poziţii care o facilitează.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha