None

Procedurile de hidroretmoterapie uscata(II)

Baia cu aer cald

Baia cu aer cald este o procedură hipertermică uscată, care, din cauza sudoraţiei, se transformă într-una umedă. Ca toate procedurile hipertermice uscate, mecanismul de acţiune este cel reflex, prin excitarea receptorilor termici cutanaţi, răspunsul constând într-o vasodilataţie uşoară, cu solicitare circulatorie sistemică mai blândă.

Baia de lumină

Baia de lumină face parte din procedurile de termoterapie superficială, uscată, care încălzesc ţesuturile prin unul sau combinaţia dintre cele trei mecanisme: conducţie, conversie şi convecţie.

Baia de lumină utilizează acţiunea pe care o au asupra organismului radiaţiile infraroşii (RIR) şi vizibile emise de lămpi cu incandescenţă şi se aplică în spaţiu închis, în dispozitive speciale, pentru o durată de 10-20 de minute (peste 20 de minute, din cauza sudoraţiei, se transformă în procedură umedă, greu de suportat); pacientul este supravegheat, aplicaţia termică fiind urmată de o procedură de răcire. Procedura de aplicaţie a RIR se poate realiza şi în spaţiu deschis, folosind lămpile Sollux (250 w) sau radiatoarele de IR; în acest mod procesul de hipersudoraţie nu se mai produce, asupra tegumentului acţionând doar RIR directe, iar temperatura locală a tegumentului crescând treptat. Iradierea durează 5-15 minute, distanţa lămpii faţă de tegument fiind cuprinsă între 40 şi 60 de cm.

Indicaţiile aplicaţiilor de lumină: procesul de călire a organismului, obezitatea, suferinţele cronice degenerative şi cele posttraumatice ale aparatului NMAK.

Contraindicaţiile procedurii sunt identice cu cele ale celorlalte aplicaţii de termoterapie uscată.

Tot în categoria de aplicaţii ale căldurii uscate, o altă modalitate termoterapeutică superficială este reprezentată de “hot pack” (pungi calde) pentru aplicaţii locoregionale. Ele sunt cele mai cunoscute modalităţi termice de încălzire conductivă a organismului, începând cu tegumentul. Aceasta, deoarece se ştie că procedurile superficiale uscate nu depăşesc combinaţia dintre toleranţa tegumentară, conductivitatea termică tisulară şi răspunsul organismului de a produce creşteri localizate ale temperaturii, atât în suprafaţă, cât şi în profunzime. Procedura durează până la 30 minute.

Baia de soare

Baia de soare reprezintă expunerea completă sau parţială a corpului la acţiunea directă a razelor solare, cu o durată progresivă, în funcţie de vârsta pacientului, de starea sa fiziologică, de afecţiunile tratate şi cele asociate, sensibilitatea cunoscută la radiaţiile spectrului solar, anotimp, prezenţa simultană a altor factori meteorologici.

Acţiunea băilor de soare este complexă, bazându-se pe efectul termic al RIR, pe efectul radiaţiilor luminoase şi al celor ultraviolete (RUV) şi pe acţiunea celorlalţi factori meteorologici.

Indicaţiile sunt: rahitismul, reumatismul cronic degenerativ, psoriazisul, TBC osteoarticulară şi ganglionară, afecţiunile ginecologice inflamatorii cronice, hipotiroidismul.

Contraindicaţiile sunt reprezentate de HTA, bolile cardiace, ateroscleroză avansată, TBC pulmonară, neoplaziile, hipertiroidism, reumatismul inflamator cronic, în puseu.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha