None

Viciile de refractie-cum le corectam?

Viciile de refracție sau ametropiile reprezintă o problemă de sănătate aparte prin faptul că nediagnosticate și necorectate în timp util pot conduce la prejudicii importante și definitive (ambliopie ).

Ametropiile au forme variate: hipermetropia, miopia, astigmatismul . Hipermetropia se caracterizează prin faptul că în stare de repaus acomodativ va conduce la o vedere scăzută și la distanță, dar în mod special la aproape. Miopia conduce la neclaritatea vederii la distanță, miopii având o vedere bună pentru aproape. Astigmatismul regulat sau neregulat este cel mai frecvent de origine corneeană.Persoanele cu astigmatism prezintă o vedere neclară atât la distanță, cât și la aproape.

Corecția viciilor de refracție se poate face cu: lentile aeriene- ochelari; lentile de contact; chirurgie refractivă

1. Corecția cu lentile aeriene.

Pentru hipermetropie se prescriu lentile convergente (+). Prescripția va ține întotdeauna nu doar de valoarea viciului refractiv, cât și de vârstă, simptome etc.

Pentru miopie se prescriu lentile divergente (-), în general cea mai mică lentilă divergentă ce produce maximum de acuitate vizuală.

Astigmatismul se corectează cu lentile cilindrice sau sfero cilindrice. La copil se poate corectă în totalitate astigmatismul, în timp ce la adult nu se poate atinge întotdeauna acest scop.

2. Lentilele de contact moi pot fi folosite pentru corecția ametropiilor (existând atât pentru hipermetropii, miopii, cât și pentru astigmatisme). Dezavantajele principale sunt legate de inducerea în timp a unor complicații locale (depozite pe lentile de contact, infiltrate corneene, alergii la soluțiile de curățare etc).

3.Tehnicile de chirurgie refractivă sunt variate, în prezent cel mai frecvent utilizate sunt cele ce folosesc laserul excimer, PRK (keratectomie fotorefractivă), LASEK (laser epitelial keratomileusis), LASIK ( laser in situ keratomileusis) fiind cele mai folosite.

Aceste tehnici își găsesc numeroase aplicații, în special în cazul pacienților cu anizometropie (vicii de refracție cu valoare diferită între cei doi ochi).

Avantajele majore sunt date de siguranța intervenției, absența durerii, vindecare controlată, recuperarea acuității vizuale într-un timp scurt și nu în ultimul rând renunțarea la ochelari sau lentile de contact.

În general aceste intervenții pot corecta hipermetropii mai mici de +5 Dsf, miopii mai mici de -10 Dsf, astigmatisme de pana la - / + 4,50 Dcyl.

Pentru stabilirea exactă a indicației operatorii se face în prealabil un consult oftalmologic complet ce include: măsurarea acuității vizuale, examenul motilității oculare, determinarea automată a refracției cu și fără cicloplegie urmată de stabilirea dioptriilor, examen pol anterior, măsurarea tensiunii oculare, evaluare film lacrimal, examen fund de ochi, topografie corneeană. Înainte de efectuarea consultului preoperator pacientul este sfătuit să întrerupă purtarea lentilelor moi cu doua săptămâni și a celor dure cu o lună înainte.

Fiecare caz trebuie abordat individual, dar pentru o bună informare pacienții trebuie să cunoască anumite criterii ce sunt necesare pentru a beneficia de intervenție: vârsta peste 18 ani (este necesara o refracție stabilă), pacientul să nu prezinte: glaucom, keratocon (contraindicație absolută), ambliopie severă, cataractă, sarcină/alaptare, boli cu componență autoimună, diabet zaharat, leucemii, limfoame, alte stări maligne.

Intervențiile se efectuează cu anestezie topică (picături), nu necesită internare.

Toate aceste tehnici presupun ablația cu laser EXCIMER a unor straturi de țesut corneean după creearea uni flap epitelial subțire (LASEK), mai gros (LASIK) sau dezepitelizare mecanică (PRK).

Tehnicile de chirurgie refractivă ce utilizează laserul EXCIMER reprezintă pentru toate cazurile bine selecționate o opțiune cu adevărat benefică.

Dr. Roxana Teodorescu

Medic specialist oftalmolog

Centrul Medical Optilaser

Comentarii


PAUL

Buna ziua.V-as ruga sa-mi faceti o recomandare:port de 10 ani ochelari(OS +1 ax85,OD +2 ax100),iar acum mi-am facut ochelari noi cu lentile cilindrice(OD +1 ax 80,OD -2.50 ax130).Nu pot sa suport ochelarii nici 5 minute,vad neclar iar optometristul nu mai stie ce sa faca.E prea mare diferenta dintre cele doua lentile?Puteti sa-mi faceti o sugestie?Multumesc mul

Oct. 13, 2013, 4:04 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha