14
None

Impetigo la pacientul pediatric: când? de ce?


De ce impetigo?
Impetigo reprezintă o infecție cutanată comună, frecvent întâlnită vara, mai ales în colectivități. Diagnosticul și tratamentul prompt sunt extrem de importante, deoarece este foarte contagioasă, și uneori, aspectul clinic poate fi de mare impact pentru părinți. Se întâlneste în climat umed, cald, iar incidența a crescut tot mai mult în ultimii ani, în special la camera de garda din spitale.

Tablou clinic
Impetigo bulos este frecvent diagnosticat la copii mici, vara, în colectivități. Se caracterizează prin vezicule ce cresc în dimensiuni și se tranformă în bule flasce, cu lichid gălbui, clar, ce devine apoi tulbure. Uneori, prin eliminarea conținutului, formeaza cruste gălbui, “melicerice”. Ca și localizare, se întâlnesc preponderent pe trunchi. Pot fi prezente simptome sistemice – febră.
Impetigo non-bulos debutează ca o veziculă sau pustulă. De obicei, mai multe vezicule confluează, elimină conținutul lichid și formează cruste “melicerice”, toate pe fond eritematos. Prin autoinoculare, erupția se extinde rapid. În cazuri severe, se poate asocia limfadenopatie regională moderată. Spre deosebire de varianta anterioară, nu asociaza febra.
Ectima este varianta clinică de impetigo profund. Leziunile ulcerative penetrează epidermul și dermul. Pot apărea, inclusiv, leziuni punctuate “punched out”, cu margini violacee și cruste galbui sau chiar negricioase/maronii.

Complicații post-infecțioase
Managementul terapeutic precoce este important, pentru a evita eventualele complicații post-infecțioase.

Management terapeutic
Obiectivele tratamentului:

  • Reducerea răspândirii infecției
  • Reducerea simptomelor (disconfort)
  • Fără cicatrici

Ca și recomandare generală, pot fi utilizate atât antibiotice topice, cât și sistemice, depinzând de localizare, severitate, formă. Ectima necesită tratament sistemic.
Impetigo cu leziuni limitate poate beneficia de tratament local, în cazuri bine selecționate.
În cazul unei coinfecție cu scabie, este important să tratăm ambele boli și să prevenim impetiginizarea leziunilor de prurigo acarian.

Follow-up
În principiu, pacienții pediatrici se pot întoarce la școală după 24 ore de la inițierea terapiei antimicrobiene. Cu toate acestea, leziunile exudative ar trebui acoperite, iar crustele se vor spăla și îndepărta atent. De asemenea, menținerea unei igiene riguroase a mâinilor este importantă pentru a limita răspândirea infecției(25).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha