La sfârşitul anului 2011, unii experţi şi numeroşi ascultători interesaţi s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta ultimele noutăţi în materie de LIO AddOn.
Invitaţii de la acest eveniment au fost Andreas Cordes M.D., medic senior în cadrul clinicii oftalmologice „Klinik fur Augenheilkunde” din Merheim/Germania, precum şi Gangolf Sauder, M.D., lector şi director medical al clinicii oftalmologice din cadrul spitalului Charlotte: „Charlotten-klinik für Augenheilkunde” din Stuttgart/ Germania. Au fost prezentate caracteristicile de performanţă a ultimei generaţii de LIO AddOn, precum şi experienţele înregistrate privind noua lentilă A4W dezvoltată de către compania 1stQ (Germania).
Indicaţii pentru implantarea LIO AddOn
În opinia lui A. Cordes, o recomandare importantă de generaţie mai nouă pentru implantarea LIO AddOn este corecţia erorilor refractive prin implantarea unei LIO AddOn adiţionale. Aceasta poate fi aplicată pacienţilor a căror stare refractivă este statică, ceea ce inseamnă: pacienţi a căror situaţie refractivă nu se mai modifică. În acest caz, implantarea poate fi efectuată ca o procedură primară sau secundară.
Implantarea primară în cazurile de refracţie statică
În acest caz, este implantată de la început LIO AddOn. Potenţialii pacienţi pot fi cei cu un grad crescut de ametropie; totuşi , poate să fie de asemenea o LIO premium cu funcţii adiţionale cum ar fi corecţia astigmatismului, capacitatea multifocală sau filtrul albastru. Implantul primar este o LIO de bază, aşa-zisă Basis IOL, implementată în sacul capsular, în timp ce LIO AddOn este implantată în sulcus. Totuşi, implantarea unei LIO AddOn în caz de ametropie mare a devenit o metodă învechită, întrucât majoritatea LIO sunt disponibile în aproape orice dioptrie. Implantarea secundară de asemenea beneficară pentru mulţi pacienţi cu refracţie statică
Pentru mulţi pacienţi care posedă o LIO implantată în camera posterioară în urma unei intervenţii anterioare de cataractă, o implementare secundară a unei LIO AddOn ar fi benefică : aceasta ar oferi posibilitatea obţinerii unei corecţii sferice. Totuşi, o LIO din clasa premium poate fi implementată deasemenea într-o procedură secundară, pentru a corecta , de exemplu, un astigmatism sau pentru a integra o funcţie multifocală sau un filtru albastru.
O altă funcţie importantă este aceea a reversabilităţii, care joacă un rol esenţial, în special când vine vorba de îndrumarea pacientului. Chiar şi după o perioadă lungă de timp, o LIO AddOn poate fi scoasă şi/sau inlocuită cu o altă LIO AddOn fără niciun fel de probleme.
Fără dispersii pigmentare şi modificări ale unghiului la un an de la intervenţie
G. Sauder este de părere că primele rezultate ale lentilelor A4W sunt foarte promiţătoare. La pacienţii operaţi până la acest moment, au putut fi observate următoarele situaţii la 12 luni de la intervenţie: o refracţie stabilă, o distanţă stabilă de 1mm până la lentila Basis IOL, ceea ce înseamnă condiţii mult mai stabile fără alte depuneri. În plus s-a observat că nu a fost detectată nicio dispersie pigmentară la pacienţii operaţi până la acest moment.