47
None

Nistagmusul congenital

Nistagmusul este definit ca o mişcare involuntară, repetitivă, de du-te vino a ochilor, uni sau bilaterală.

După vârsta de debut, nistagmusul are o formă neonatală/infantilă și o formă dobândită.

Nistagmusul congenital apare la naştere sau în primele luni de viată şi mai este denumit nistagmus motor congenital sau nistagmus infantil. Pacienţii cu nistagmus congenital nu au şi alte patologii asociate, cum ar fi afecţiuni ale retinei sau nervului optic sau diverse afecţiuni neurologice. De aceea, înainte ca diagnosticul de nistagmus congenital să fie considerat, trebuie făcute o serie de investigaţii pentru a elimina aceste afecţiuni. Trebuie investigat neurologic, clinic şi imagistic orice nistagmus apărut după vârsta de 6-9 luni, din sarcină patologică, cu istoric de prematuritate, expunere la droguri, acuitate vizuală scăzută, fotofobie, sau dacă mişcările sunt disconjugate, verticale, aritmice.

Nistagmusul congenital prezintă de obicei mişcări orizontale ale ochilor, deşi au fost observate şi mişcări verticale sau rotatorii. Când nistagmusul este orizontal, poate fi pendular (cu secuse ritmice şi de intensitate egală) sau în resort (ochii se mişcă lent într-un sens pe orizontală, apoi rapid în sens contrar). În general, pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, amplitudinea nistagmusului scade şi frecvenţa creşte. Mişcarea se intensifică la oboseală, la emoţii, la eforturile de atenţie.

Nistagmusul congenital, în multe cazuri, descreşte sau dispare într-o anumită direcţie a privirii. De asemenea, amplitudinea descreşte când pacientul priveşte la obiecte apropiate (de ex. în convergenţă). „Zona neutră” sau poziţia de blocare este direcţia privirii în care nistagmusul dispare. Unii pacienţi cu nistagmus congenital pot prezenta şi mişcări asociate ale capului.

Semne clinice:

• De obicei ambii ochi sunt implicaţi iar mişcările sunt orizontale si simetrice

• Amplitudinea nistagmusului de obicei descreşte în convergenţă

• 50% din pacienţi prezintă şi strabism convergent

• Poate fi asociat cu mişcări ale capului

• Nistagmusul dispare în somn și descreşte când ochii sunt închişi

• Există o direcţie preferată a privirii (zona neutră) care determină adoptarea unei poziţii specifice a capului - torticolis (capul întors spre partea opusă a poziţiei de blocare). Menţinerea timp îndelungat a acestei poziţii poate determina afectarea în timp a musculaturii cervicale.

• Nu există alte afecţiuni oftalmologice sau neurologice asociate

Cauza nistagmusului congenital nu este cunoscută. Au fost identicate mai multe moduri de transmitere ereditară.

Pacienţii cu nistagmus congenital prezintă o anumită scădere a acuităţii vizuale care nu poate fi corectată cu ochelari. În general, acuitatea vizuală variază de la 20/30 la 20/200. Un factor determinant este dacă pacientul prezintă sau nu „zona neutră” adică dacă pacientul poate în mod voluntar să scadă amplitudinea sau frecvenţa nistagmusului privind într-o anumită direcţie. Acuitatea vizuală este mai bună la cei cu „punct de nul” decât la ceilalţi.

Determinarea acuităţii vizuale se face iniţial binocular şi apoi monocular, utilizând un ocluzor translucid în locul celui negru. Ocluzia totală a unui ochi accentuează nistagmusul şi scade acuitatea vizuală.

Tratamentul conservator:

• Ochelarii sau lentilele de contact nu vindecă nistagmusul deşi îl pot reduce; purtarea lor este necesară pentru a corecta defectele de refracţie.

• Tratamentul ambliopiei prin ocluzie, penalizare optică sau atropinizare atunci când ocluzia accentuează oscilaţiile.

• Prismele sunt folosite fie pentru corecţia poziţiei compensatoare (cu baza în direcţia poziţiei compensatoare), fie pentru a stimula convergenţa (cu baza temporal)

• Tratamentul medicamentos are efect de scurtă durată şi efecte secundare importante, cum ar fi sedarea.

Tratamentul chirurgical:

Două tipuri de intervenţii chirurgicale se practică mai frecvent in nistagmus:

• În nistagmusul cu „zona neutră” se pot muta ochii în aşa fel încât direcţia de blocare să fie în privirea drept înainte astfel că se elimină poziţia compensatoare a capului şi implicit problemele musculaturii scheletice generate de menţinerea timp îndelungat a unei astfel de poziţii.

În acest scop, în nistagmusul orizontal se practică recesia a doi muşchi conjugaţi: recesie de muşchi drept intern 7-10 mm la ochiul în adducţie cu recesie de muşchi drept extern 10-12 mm la ochiul în abducţie.

În nistagmusul vertical se operează muşchii drepţi verticali.

• În nistagmusul fără „zona neutră” sau în nistagmusul cu acuitate vizuală scăzută se poate face o recesie a celor patru muşchi drepţi orizontali, pacienţii prezentând o reducere cu 50% a amplitudinii nistagmusului şi astfel a timpului de recunoaştere a imaginilor.

Nici una dintre cele doua intervenţii chirurgicale nu elimină în totalitate nistagmusul ci doar îl diminuează.

Deşi tratamentul chirurgical în nistagmus nu creşte acuitatea vizuală decât cu 1-3 linii Snellen, prin reducerea oscilaţiilor şi a timpului de recunoaştere, permite o orientare mai bună în mediul înconjurător iar prin reducerea sau eliminarea torticolisului creşte calitatea vieţii pacienţilor cu nistagmus.

Comentarii


Claudiu

Salut, am 19 ani si de cand eram mic am nistagmus asociat cu strabism convergent. As dori sa stiu daca strabismul se poate trata in totalitate cu o operatie, stiu ca la nistagmus de poate diminua doar, dar m-ar interesa strabismul daca poate disparea. Multumesc

Sept. 16, 2014, 10:38 a.m.
3
0

Luminita Teodorescu

Strabismul si nistagmusul beneficiaza de tratament chirurgical. pentru a putea aprecia xorect situatoa va asteptam la un consult. SC. OFTALMIX SOP SRL Str. TURTURELELOR nr 11 B, Bloc A, ap A03-A04 BUCURESTI, Sector 3 TEL: 0722500935 0734 994494 031 4259440 Fax: 031 4259441 E-mail: oftalmix@oftalmix.ro www.oftalmix.ro

Oct. 6, 2014, 5:16 p.m.
0
0

ana maria

Buna ziua! copilul meu a fost diagnosticat cu AO hipoplazie de nerv optic, AO coroideremie, nistagmus congenital in resort, si OD hemanodom pleoapa superioara. spuneti-mi va rog ce sanse de recuperare exista? va multumesc!

Nov. 29, 2014, 7:28 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Daca intradevar este hipoplazie de nerv optic, sansele de recuperare sunt foarte mici. Nistagmusul a aparut ca urmare a hipoplaziei, de nerv optic din cauza ca ochiul isi cauta mereu o pozitie ca sa foloseasca o zona de retina mai buna functional. Este nevoie sa consult copilul ca sa pot aprecia corect situatia. Dr. Luminita TEODORESCU Medic primar oftalmolog OFTALMIX SOP, Clinica Oftalmologica

Nov. 30, 2014, 10:33 a.m.
0
0

catalin

Am 37 de ani. Am nistagmus de cand ma stiu si strabism. Am purtat ochelari de corectie cam toata viata. Acum 2 ani am fost la un consult oftalmologic sa imi schimb ochelarii. Dupa consult m-am simtit ametit tare, iar seara am facut o criza cu calduri in zona cefei si cu atac de panica. M-am remediat greu. Insa din martie 2014 mi-a aparut un tituit in cap de care nu am scapat nici acum. In plus de vreo doua saptamani ma simt din nou ametit. Conduc masina, ma pot concentra la serviciu, insa parca sunt sedat (high). Am analize ok. Mi-am facut si AngioRMN si am iesit bine. Se poate sa fie vreo legatura cu nistagmusul?

Dec. 16, 2014, 8:59 p.m.
0
0

adelina

Buna ziua !am o fetita de un an jumatate ,are albinism si ca urmare a albinismului a fost diagnosticata cu nistagmus congenital orizontal,pana la varsta de un an mi s-a zis ca nu vede deloc desi eu vedeam ca ea urmareste jucarii sau tot ceea ce ii plimbam prin fata ..acum am fost de o saptamana la control la alt medic si mi s-a zis ca vede doar ca la o distanta de pana intr-un metru si ca va trebui sa poarte ochelari de soare pana la varsta de 3 ani ,si abea atunci sa ma duc din nou la control ...eu am o intrebare se poate face totusi ceva in privinta asta ??si tin sa mentionez ca ,cand se uita la ceva ea se uita cumva pe sub sprancene putin cu capul aplecat in fata ...astept un raspuns sunt disperata e singurul meu copil

Feb. 12, 2015, 9:51 p.m.
1
1

maria

Buna Adelina! si eu am un baietel de varsta fetitei tale cu aceeasi problema... dar purtam ochelari... si ne descurcam singurel... mi8-ar placea sa vorbim daca vrei... Maria

June 3, 2015, 10:14 a.m.
1
1

dorina

buna Maria!am si eu un baietel de 7 luni si a fost diagnosticat cu nistagmus congenital.dar mi sa spus sa-i fac control neurologic,el avand si albinism.mi-ar placea sa vorbim mai pe indelete daca nu te superi.daca vrei intra pe fb-ul meu si da-mi cerere de prietenie.neagu dorina.

March 24, 2016, 8:06 p.m.
2
2

claudia

Bună. Bebelușul meu de 1 luna și jumătate a fost diagnosticat cu albinism oculto cutanat și prin urmare cu nistagmus infantil. Va rog dacă se poate sa îmi spuneți și mie Cum se manifesta la copii voștri. Ați găsit ceva care măcar ameliorează afectiunea? Va rog mai multe detalii pe fb Claudia Mihaela Stroie

May 17, 2016, 8:02 p.m.
0
0

Georgiana

Buna seara ma numesc Georgiana am 24 de ani si am nistagmus congenital de cand eram mica si port ochelari de copila dar de la un timp am inceput sa vad mult in ceata si ma uit mai rau ca inainte cu capul intro parte nu stiu ce sa mai fac ca sa vad mai bine

Jan. 4, 2017, 5:36 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Sunati la tel. 0734.994.494 sau 0372.707.020 sau 031-425.94.40 la clinica Oftalmix si programati-va la un consult.

Jan. 4, 2017, 11 p.m.
0
0

Mircea

Am fost diacndiagnosticat cu nistagmus la ochiu stâng am 34 de ani si este pentru prima oara cand mi sa spus că am nistagmus avand in vedere k fac fisă medicală în fiecare an

Feb. 10, 2017, 5:43 p.m.
0
0

Calin |marcusanu

Luminita Teodorescu\\r\\n\\\\Pentru \\\\mircea\\r\\nNistagmusul beneficiaza de tratament chirurgical. Pentru a putea aprecia corect situatia va asteptam la un consult.\\r\\n\\r\\nSC. OFTALMIX SOP SRL \\r\\n \\r\\n Str. TURTURELELOR nr 11 B, \\r\\nBloc A, ap A03-A04 \\r\\nBUCURESTI, Sector 3 \\r\\nTEL: 0722500935 \\r\\n 0734 994494 \\r\\n 031 4259440 \\r\\n Fax: 031 4259441 \\r\\nE-mail: oftalmix@oftalmix.ro \\r\\n www.oftalmix.ro

Feb. 11, 2017, 2:43 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha