47
None

O perspectivă nouă privind imagistica segmentului anterior şi posterior

Imagistica ultrasonografică este singura tehnologie disponibilă în zilele noastre care oferă chirurgilor de pol anterior şi posterior o ima-gine completă a întregului segment ocular – dar din nefericire aproape îi este subestimată valoarea.

În continuare sunt prezentate câteva studii de caz care ilustrează cum a ajutat sistemul ultrasonografic oftalmologic la îmbunătăţirea abilităţilor noastre de diagnostic şi înţelegere.

Studii de caz pentru LIO

Cazul 1 – Pacient în vârstă de 57 ani, cu implant bilateral de lentile cu optică apodizat difractivă (AcrySof ReSTOR, Alcon Laboratories). Intervenţia a avut loc cu câteva zile în urmă. Pacientul s-a prezentat la cabinet având vederea neclară la ochiul drept. Măsurătorile refractive ne-au indicat o eroare miopică de -2 D la acel ochi.

Folosind sistemul oftalmologic de ultrasonografie, am efectuat o scanare (B-Scan) a ochiului şi am descoperit că LIO nu este poziţionată corespunzător ; aceasta nu se afla în sacul cristalinian ci în sulcus (Fig 1). Această poziţionare explică cu certitudine modificarea miopică.

Imagistica în cazurile de glaucom

În cazul pacienţilor cu glaucom, imagistica B-Scan cu unghi larg, poate fi de real folos în încercarea de a determina angulaţia unghiului, în cazul sindromului “iris plateau” precum şi in alte probleme similare.

Cazul 1 – Acesta este un exemplu foarte bun al capacităţilor imagisticii oferite de către sistemul ultrasonografic oftalmologic. În cazul acestui ochi, putem observa unghiul deschis şi anatomia unghiulară care ne indică un unghi de aproximativ 30o coborând apoi către corpul ciliar.

Cazul 2 – În cazul acestui ochi, imagistica ne arată o imagine mult diferită deoarece pacientul suferea de glaucom cu unghi închis. Beneficiind de o imagistică cu unghi larg, avem posibilitatea de a măsura adâncimea camerei anterioare si distanţa papiliară. Oprim imaginea pentru a obţine măsurătorile.

In comparaţie cu primul caz de glaucom prezentat, unde unghiul este foarte deschis, la acest ochi există o definiţie minimală a unghiului, iar spaţiul dintre iris şi unghi este strâmt. În plus, s-au descoperit si câteva dovezi de un uşor sindrom „iris plateau” deoarece irisul este uşor rotit înainte.

Sistemul ultrasonografic oftalmologic este util deasemenea pentru a verifica funcţia pustulei la pacienţii cu filtraţii. Sistemul cu unghi larg vă poate ajuta în urmărirea clară a căii apoase, cât şi la vizualizarea filtrării, ajutând astfel la îmbunătăţirea diagnosticuluii funcţionalităţii pustulei.

Experienţa noastră ne-a demonstrat că modul B-Scan cu unghi larg a devenit rapid un instrument foarte bun de diagnostic, ajutându-ne astfel în rezolvarea problemelor de segment anterior. Posibilitatea de a avea o imagine reală, dinamică ne ajută cu adevărat să obţinem o imagine clară a ceea ce se întamplă în interiorul ochiului, ceea ce poate ajuta în determinarea opţiunilor de tratament mult mai eficiente.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha