Prezbiopia nu este o afecţiune oculară în adevăratul sens al cuvântului, este un fenomen de scădere progresivă a puterii de acomodaţie a ochiului. Acomodaţia este procesul prin care cristalinul îţi modifică curbura pentru a clarifica imaginile situate aproape de ochi.
Simptomele de prezbiopie apar, progresiv, după vârsta de 40 de ani, vârsta de apariție depinzând de existența viciilor de refracție sau de obiceiurile vizuale, dacă persoana lucrează multe ore concentrat la o distanță mică (citește mult sau lucrează la computer).
După vârsta de 40 de ani acomodația scade treptat cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare 4 ani, iar dupa 48 de ani cu aproximativ 0,5 dioptrii la fiecare 4 ani. Presbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilității de focalizare a ochilor poate fi corectată prin folosirea de lentile de corecție, sub forma ochelarilor sau a lentilelor de contact.
► Lentilele monofocale (ochelarii pentru aproape) sunt necesare persoanelor care nu au nevoie de corecție optică (ochelari) pentru distanță. Există însă dezavantaje: ele corectează doar vederea pentru aproape, nu corectează pentru distanță intermediară, la ridicarea ochilor pentru a privi la distanță se percepe marginea superioară a ramelor ochelarilor, iar trecerea între imaginea de aproape, privită prin lentilă și cea de la distanță, privită cu ochiul liber este bruscă și uneori obositoare.
► Lentilele bifocale (cu pastilă) sunt din ce în ce mai rar folosite. Erau indicate pacienților care aveau nevoie de corecție optică diferită pentru distanță și pentru aproape. Dezavantajul este că marginea superioară a pastilei este percepută ca o deformare a imaginilor situate intermediar, între distanță și aproape cum ar fi privitul la computer sau coborârea scărilor.
► Lentilele progresive (LP) evită aceste probleme prin creșterea progresivă a dioptriei. Ele cuprind spectrul a 3 dioptrii (distanţă-intermediar-aproape) și asigură vederea clară și confort în mod continuu la orice distanţă, fără linii de separare vizibile, fără discontinuități la schimbarea direcției privirii. LP oferă continuitate în procesul de acomodare și în percepţia spaţiului.
Prima LP a fost realizată în 1959 de către Compania Essilor. Design-ul și procesul de fabricație al acestor lentile s-a perfecționat de-a lungul timpului.
Există două abordări diferite în concepția și fabricarea LP.
Prima abordare utilizează o medie a necesităţilor vizuale ale unui număr cât mai mare de prezbiţi în scopul obţinerii unui design „universal” progresiv.
Dezavantajele acestor lentile includ modificări nedorite ale puterii sferice şi cilindrice în zonele laterale care provoacă distorsiunea periferică a imaginii, senzația de imagine în valuri la mișcarea stânga-dreapta a capului.
Aceste dezavantaje sunt acum mult diminuate la noile tipuri de LP personalizate care, practic, se adaptează la purtător, nu purtătorul la lentilă.
LP personalizate țin cont de necesităţile specifice şi comportamentul vizual specific al unui purtător particular în scopul obţinerii unui design “personalizat”.
Fiecare purtător are un comportament specific al capului şi ochilor și acest comportament poate fi măsurat pentru a obține un design optim al suprafeţelor lentilei.
Unii oameni au tendinţa să mişte ochii, ţinând capul fix, alţii ţin ochii relativ imobili şi întorc capul. Coordonarea mişcărilor Cap/Ochi este nativă, nu depinde de ametropie, vârstă sau nivel al prezbiopiei, este un comportament unic, intrinsec al fiecărui individ.
Dacă capul face cea mai mare parte a mişcărilor, utilizarea vederii este mai dinamică, subiectul este mai sensibil la efectul de «valuri» și impune un design al LP foarte soft la periferie.
Dacă ochii fac cea mai mare partea mişcărilor, subiectul are tendința să folosească întreaga suprafață a lentilei și este mai sensibil la precizia imaginilor. Se impune un design cu lărgirea câmpului acuităţii vizuale maxime obținut prin plasarea adiției, în cea mai mare parte, pe partea anterioară a lentilelor.
Acest comportament vizual individual poate fi determinat cu ajutorul sistemului de măsurare Visioffice oferit de Essilor, primul sistem de măsurare 4D pe piața mondială.
Acest dipozitiv folosește tehnologia Eyecode care permite măsurarea unor parametrii importanți pentru proiectarea LP. Este singurul aparat care permite determinarea centrului de rotație al ochiului, un parametru unic pentru fiecare persoană.
Pentru o adaptare perfectă a LP personalizate, pe lângă comportamentul vizual (coeficientul de mișcare a cap/ochi (HE) și coeficientul de stabilitate) și determinarea centrului de rotație al ochiului, se măsoară și parametrii de purtare: distanța interpupilară, înalțimea de montaj, centrul de rotație al ochiului, unghiul de înclinare și de curbură al ramei, șaua nazală, ochiul director.
Astfel, se elimină în totalitate riscurile măsurătorilor greşite pentru purtatori, ce sunt atât de critice pentru adaptarea la lentilele progresive, iar adaptarea este garantată datorită parametrilor personalizați.
Design-ul fiecărei lentile este modelat individual şi calculat plecând de la comportamentul vizual al individului printr-un stabilizator de imagine integrat care compensează deviațiile prismatice și distorsiunile. Distribuirea adiției pe suprafața anterioară și posterioară a lentilei și interacțiunea între cele două suprafețe permite stabilizarea imaginii.
Alegerea ramei este facilitată datorită funcţiei de fotografiere digitală şi de cameră video a aparatului Visioffice pentru a-i putea ajuta la alegerea celor mai bune rame în funcție de fizionomia, nevoile vizuale ale purtatorului, și alegerea din punct de vedere al designului și al coloritului.
LP pot fi montate pe orice tip de ramă fabricată din metal, plastic sau titan. Design-ul ramei nu mai constituie o problemă putând opta pentru o ramă pe fir sau chiar frameless. Materialele din care sunt fabricate lentilele progresive (plastic, policarbonat) conferă duritate și rezistență.
Ele pot fi incolore sau fotocromatice (heliomate). Pe suprafața acestora se poate aplica o gamă variată de tratamente: antireflex, antistatic, hidrofob-oleofob, anti-zgâriere, durificare, anti-aburire, protectie UV.
Cele mai noi lentile progresive produse de Essilor sunt lentilele Varilux seria S: Varilux S 4 D, f 360, S design care include și varianta short.
Aceste lentile sunt concepute pe baza a trei tehnologii revoluționare:
1. Tehnologia NANOPTIX
Suprafaţa lentilei este formată din foarte multe elemente optice care sunt prelucrate individual, sub control digital, cu un dispozitiv diamantat și sunt conectate ca o lentilă unică. Această tehnologie reconcepe în întregime structura fundamentală a lentilei. Rezultatul este că lumina trece prin fiecare element fără să fie deviată, deci fără să rezulte efectul de valuri și astfel, oferă stabilitatea imaginii în mișcare.
2. SYNCRON EYES
Designul lentilei ia în calcul diferenţele fiziologice dintre cei doi ochi, diferența de dioptrii dintre ochi și distanța dintre pupile pentru a calcula simultan cele 2 lentile, cu scopul de a asigura extinderea câmpurilor vizuale binoculare și îmbunătățirea stereoscopiei.
3. Tehnologia 4 D
Pe lângă parametrii de personalizare descriși, se adaugă observarea ochiului dominant.
Așa cum unii oameni sunt dreptaci sau stângaci, fiecare dintre noi are un ochi dominant.
Ochiul dominant este primul care percepe imaginea când schimbăm direcția de privire și atrage, prin mecanismul vergenței, mișcarea și percepția ochiului ne-dominant.
Respectarea rolului principal al ochiului dominant în fabricarea lentilelor personalizate Varilux S 4 D permite o percepție vizuală mai rapidă și mai clară la schimbarea direcției privirii.
Este lentila progresivă de cea mai bună calitate care oferă claritate și confort maxim precum și o orientare vizuală rapidă.
Prescrierea LP necesită o atenție specială. Este extrem de important ca medicul sau optometristul să facă o anamneză detaliată legată de ce ochelari a mai purtat, ce activități desfășoară la locul de muncă, ce hobby-uri sau ce sporturi practică. Există situații vizuale specifice care necesită corecție optică specifică. Uneori este necesară simularea mediului specific pentru a ajusta rețeta și lentila în funcție de nevoile pacientului.
LP pot fi prescrise la majoritatea pacienților.
Există însă anumite cazuri speciale, ce necesită atenție specială în prescrierea și recomandarea tipului de lentile.
La pacienții cu anizometropie (importantă > 2.00 D) LP pot crea un efect prismatic diferit la aproape. Aceste cazuri nu reprezintă o contraindicație pentru purtarea lentilelor progresive decât atunci când diferența de dioptrii dintre ochi este mare sau există probleme deosebite de vedere binoculară. Este importantă determinarea vederii binoculare la aproape. Dacă binocularitatea este slabă (supresie centrală, ambliopie mare) LP se adaptează în mod obișnuit.
Dacă vederea binoculară este bună trebuie luate precauţii:
► Se verifică acceptarea diferenței din corecția de distanță la aproape, de la aproape, la distanța de lucru specifică.
► Se păstrează diferența de la distanță cu adiție ușor diferită, sau se adjustează prescripția prin reducerea diferenței de sferă sau cilindru dacă e necesar și e acceptat, se pun adiții ușor inegale, dacă ajută.
► Se favorizează ochiul dominant.
► Dacă există disconfort la aproape se recomandă 2 tipuri de ochelari: LP pentru uz general (cu lentile short progression, rame cu înățime mică, bine ajustate pe șaua nazală) și ochelari monofocali pentru aproape pentru activitate prelungită.
În pseudo-fakia unilaterală este posibil să existe anizometropie și anizeiconie mai supărătoare la aproape. Când diferența este mare se recomandă lentilă de contact la ochiul defavorizat și ochelari cu LP la ambii ochi.
În pseudo-fakia bilaterală se estimează anizeiconia indusă (aprox.1.5% / dioptrie modificată), se determină ochiul dominant și vederea binoculară la aproape. Dacă există disconfort binocular se prescriu LP cu adiție egală, în jur de +2.50 pentru uz general și corecție monofocală la aproape pentru muncă susținută.
În strabism, se testează prescripția la distanță și la aproape în condiții reale, naturale, se fac măsurători monoculare (acoperind un ochi) pentru determinarea distanței interpupilare, măsurarea precisă pentru centrarea LP. Se pot prescrie LP la ambii ochi, chiar dacă există ambliopie, pentru a egala percepția periferică; doar în ambliopie forte se recomandă lentilă monofocală la ochiul ambliop.
Pacienţi non-prezbiţi: sunt pacienți care nu sunt încă prezbiți, dar manifestă astenopie la aproape: hipermetropul mic care nu tolerează corecția totală la distanță, miopul mic cu esoforie, cei cu disfuncția sau relaxarea acomodației sau din motive ergonomice: lucru la aproape la o distanță mică. Este importantă evitarea sub - sau supra-evaluării adiției prin testare atentă la distanța de lucru la aproape. Se pot recomanda LP sau monofocale regresive (Interview) pentru intermediar și aproape.
În concluzie, LP pot fi prescrise la majoritatea pacienţilor, cazurile speciale necesitând atenţie specială în prescrierea şi recomandarea tipului de lentile, anamneza şi dialogul cu pacientul axat pe necesităţile şi obişnuinţele vizuale fiind esenţiale.
Lentila Varilux S 4D este lentila progresivă personalizată de cea mai bună calitate care oferă clarite şi confort maxim precum şi o orientare vizuală rapidă.
SIMONA
Informatii utile de retinut inaintea achizitionarii unor astfel de ochelari.
March 10, 2015, 11:47 a.m.dan
sunt interesat de oretul unei perechi de ochelari progresivi personalizate cu + 2,25 de citit si +0,5 distanta
July 2, 2015, 3:38 p.m.Petrica Nicolae
Bună ziua, va rog sa-mi spune-ti cu aproximatie cat costa o pereche de ochelari de vedere progresivi cu dioptriile:+0,75 departare si +3 aproape. Va mulțumesc pentru timpul acordat și astept raspuns. O zi buna
July 14, 2015, 12:08 p.m.Udrea
Buna ziua,va rog sa-mi spune-ți cit costa o pereche de ochelari cu lentile progresive +0,75 distanța si +3,50 citit,mulțumesc
July 20, 2015, 4:06 p.m.pena lucian
Mă interesează cât costă un control pentru purtarea unor lentile de contact progresive. Deci cât mă costă cu totul.Vă multumesc. .f
Aug. 9, 2015, 8:55 p.m.pena lucian
Mă interesează cât costă un control pentru purtarea unor lentile de contact progresive. Deci cât mă costă cu totul.Vă multumesc. .f
Aug. 9, 2015, 8:58 p.m.Curpan Lazar
Buna ziua,\r\n\r\n Sunt interesat de lentilele progresive dar, deoarece nu am o vedere binoculara (un ochi pierdut), cred ca nu a-s beneficia de avantajele acestor lentile.\r\n Ce parere aveti?\r\n\r\n Va multumesc !
Aug. 28, 2015, 9:36 p.m.onea
un pret pt. progresive la +2,25 distanta si 3,50 citit ?
Sept. 20, 2015, 7:24 a.m.Neagu Dan
Buna ziua,\r\n\r\nVa rog sa-mi spuneti cat costa o pereche de lentile progresive +0,75 distanta, +3 citit normale, heliomate (si in masina) si antireflex.\r\nVa multumesc.
July 19, 2016, 3:48 p.m.Aura
Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este pretul pentru o pereche ochelari progresivi, lentile Essilor cu banda larga, +1.25 distanta, +3.25 citit, tratament antireflex. \Multumesc
July 20, 2016, 3:43 p.m.Catalin
Mulțumesc pentru prezentarea interesanta, va rog sa îmi spuneți un preț orientativ pentru lentile progresive lp 7,5 /8,5 precum și un magazin de unde sa le pot procura ! Va mulțumesc!
Sept. 14, 2016, 7:46 a.m.Cristina Bilbie
Bună ziua, Port ochelari cu lentile progresive de aproximativ 2 ani, cu ultima corecţie şi schimbare de dioptrii de un an. Am presbiopie ( varsta 45 ani) cu dioptrii -4,75 pentru depărtare şi 2,75 pentru apropiere. Problema mea este aceea că la apropiere ma deranjează privitul prin lentile astfel că dau ochelarii jos când am mai mult de citit. Am şi varianta short, dar este aceeaşi problemă. Imi desfăşor activitatea cel putin 8 ore la calculator şi citit intens, cu schimbare rapidă de privit aproape--calculator- distanţă ( sunt grefier). Faptul că lentilele mai mult mă deranjează decât mă ajută la privitul aproape este frustrant, supărător, etc. Optometristul meu,care este foarte competent şi dedicat muncii sale, nu sunt probleme din acest punct de vedere, sugerează că problema ar putea fi de la diferenţa mare dintre dioptrii. Dvs. aveti vreo sugestie, vreo soluţie? Multumesc!
Sept. 14, 2016, 11:12 a.m.Teodorescu Luminita
Va sugerez sa incercati lentilele personalizate seria s 4 D de la Essilor. Toate efectele neplacute ale lentilelor progresive sunt mult reduse. Si eu am miopie si presbiopie cu valori apropiate de ale dvs si port acest tip de lentile. Nu am nici o problema nici când privesc la distanta, nici la computer, nici la citit. Pentru aceste lentile este nevoie de testul de personalizare cu aparatul Visioffice. daca doriti, va asteptam la clinica Oftalmix.
Sept. 14, 2016, 1:03 p.m.teodorescu
Sunt in cautarea unor lentile progresive,heliomate ,cu protectie la apa zgirieturi etc.Am urmatoarea prescriptie optometrica :Distanta OD +0,75,cyl +0,50,ax 0OS +0,75,CYL 0,50 ,DP67.Aproape OD +3,25,cyl +0,50 Ax 0 .OS +3,25 ,cyl +0,50 ,Ax 180 ,DP 65 .Ma intereseaza pretul pentru 2 lentile .
March 17, 2017, 1:50 a.m.Dumitru Lidia
Am cumparat lent prog ID HOYA , nu ma adaptedz cu ele ,vad in,,valuri ,, la distanta ,de aproape ff grew ! Cum pot verification data a fost greaseala la montaj ?
Nov. 18, 2017, 3:06 p.m.NicolaeR
Buna ziua. Intrucat am o activitate la care distanta de lucru variza intre 40cm si 1.5-2m si sunt vechi purtator de ochelari (astigmatism miopic) .....acum, ca am trecut de 50 ani, cred ca as avea nevoie de lentile progresive .... va rog sa’mi spuneti ce etape ar trebui sa urmez si care e pretul unui pachet complet :consultatie+ rame antialergenice + lentile progresive personalizate cf noii tehnologii si de cea mai buna calitate. Multumesc.
Nov. 24, 2017, 8:25 a.m.