DMLV este o boală a ochiului caracterizată de deteriorarea retinei şi pierderea vederii centrale. Una dintre principalele cauze o reprezintă înaintarea în vârstă şi îmbătrânirea retinei, cauzată de combinarea unor factori ca fumatul, obezitatea, hipertensiunea, iris decolorat şi expunerea excesivă la lumina solară. Când razele ultraviolete penetrează ochiul şi interacţionează cu oxigenul, se formează nişte molecule foarte agresive, numite radicali liberi, care distrug anumite celule importante ale maculei (celulele cu conuri şi celulele cu bastonaşe). Celulele deteriorate se acumulează chiar în grosimea maculei (partea centrala a retinei) şi formează depozite numite drusen (maculopatie uscată).
Sfaturi utile pentru protejarea vederii împotriva efectelor negative ale luminii solare
Media de vârstă a crescut, în consecinţă ochii şi pielea absorb în medie o cantitate mai mare de radiaţii nocive decât în trecut. Extrem de importantă este protecţia, mai ales când există diverşi factori de risc, pentru a preveni boli grave cum este degenerescenţa maculară legata de vârstă (DMLV)
1) Protecţia împotriva radiaţiilor solare: ochelari şi şapcă!
Vederea este protejată împotriva razelor ultraviolete prin evitarea expunerii la soare la orele amiezii şi folosind ochelari de soare corespunzători. Lentilele trebuie să garanteze protecţia împotriva razelor UV.
2) Alimentaţia corectă şi foarte variată!
Vitaminele şi sărurile minerale ajută la combaterea acumulării aşa-zişilor „radicali liberi” care pot afecta diferite structuri ale ochiului şi în principal retina. Aceste substanţe definite „antioxidanţi” sunt vitaminele A, C, şi E, beta-carotenul şi luteina, elemente cum sunt zincul şi seleniul. Se găsesc în fructe ca portocale, kiwi, piersici şi în legume ca ardei, roşii, morcovi şi mai ales în legumele cu frunze, ca spanacul, broccoli, salata verde, etc. Vă recomandăm aşadar să consumaţi cât mai multe dintre aceste alimente.
3) Suplimentul natural: luteina
Luteina este un pigment galben care se găseşte în numeroase legume, fructe, cereale şi chiar în gălbenuşul de ou. În organismul uman se acumulează mai ales în ochi şi cu precădere în maculă. Este un puternic antioxidant şi protejează structurile ochiului împotriva acţiunii negative a radicalilor liberi. Împreună cu zeaxantina formează „pigmentul macular”, un fel de „filtru” care absoarbe razele luminii albastre şi razele ultraviolete (UV) împiedicând radiaţiile nocive să ajungă şi să afecteze ţesutul sensibil al retinei. Cu alte cuvinte luteina poate fi definită ca o „pereche naturală de ochelari de soare” activă 24 de ore din 24. Însă luteina nu este produsă de organismul uman şi poate fi doar asimilată din alimentaţie sau suplimente alimentare. Cercetătorii au demonstrat că o dietă bogată în luteină sau un supliment de luteină poate reduce riscul apariţiei degenerării maculare legate de vârstă (DMLV).
4) Omega 3: acizii graşi – prietenii sănătăţii. Acizii graşi polinesaturaţi cu catenă lungă din uleiul de peşte şi cunoscuţi sub numele de Omega 3, sunt foarte importanţi pentru sănătatea ochiului şi al sistemului nervos uman. Aceşti acizi graşi „prieteni” ajută într-adevăr la conservarea funcţiilor membranelor celulare, mai ales ale Sistemului Nervos Central şi ale retinei. În special două tipuri de Omega 3, DHA (acidul docosahexaenoic) şi EPA (acidul eicosapentaenic) sunt foarte importanţi pentru capacitatea vizuală deoarece compun membrana fotoreceptorilor (celulele cu conuri şi celulele cu bastonaşe). Acţionează prin două mecanisme: pe de o parte contribuie la refacerea fotoreceptorilor după o afecţiune cauzată de radiaţiile luminoase, reprezentând materia primă pentru refacerea pereţilor acestora, pe de altă parte facilitează procesul de fototransducţie şi deci a vederii.
Omega 3 şi cu luteina acţionează împreună pentru protejarea retinei de efectele nocive cauzate de lumina solară şi contribuie la reducerea riscului apariţiei sau agravării bolilor retinei, cum este Degenerarea Maculară Legata de Vârstă.