None
Evaluarea oftalmologică la copii – mic îndreptar practic
Ochii copilului diferă de ochii adultului în multe sensuri, este un ochi în creştere cu afecţiunile sale specifice.
1. Acuitatea vizuală (AV)
Aceasta trebuie evaluată la fiecare ochi în parte, la fiecare control, pentru a detecta ambliopia şi viciile de refracţie.
- Sugari:
- Reflexul fotomotor direct şi indirect – Pupila se micşorează la lumina; prezenţa lui arată integritatea şi funcţionalitatea căilor optice
- Evaluarea fixaţiei: proiectăm lumina unei lanterne pe suprafaţa ochiului si urmărim :
- poziţia fixaţiei: centrală (C) sau excentrică
- calitatea: stabilă(S) sau nu
- durata: menţinută (M) sau sporadică
Fixaţia este CSM după vârsta de 8 săptămâni.
În strabism, fixaţia preponderentă a unui ochi sugerează ambliopie la ochiul deviat; fixaţia alternantă indică AV egală.
Reflexul de urmărire al obiectelor în mişcare, apare la 6-8 săptămâni
Nistagmusul optokinetic – testat monocular, cu un tambur cu alternanţă de bare verticale albe şi negre care se roteşte dinspre temporal spre nazal şi invers. În mod normal, până la 3 luni, răspunsul dinspre temporal spre nazal este mai bun; dacă persistă asimetria peste această vârstă, copilul are predispoziţie de a dezvolta strabism.
Testul capului de păpuşă: când învârtim capul intr-o direcţie, copilul întoarce privirea în direcţie opusă, şi putem sa apreciem abducţia .
- Teste de privire preferenţială: test Teller, conţine cartoane cu alternanţă de bare verticale albe şi negre care sunt prezentate cu ciclicitate crescândă, iar ca martor este folosit un carton gri, neutru. Copilul îndreaptă privirea spre cartonul cu bare pe care îl vede, AV poate fi măsurată de le 20/1600 la 20/25
- 1-2 ani: teste cu desene: testul Cardiff, Allen, Lea
- peste 2 ani: test ˝E˝ Snellen, desene la optotip, apoi cifre si litere
2. Refracţia
Măsurarea dioptriilor se face după instilaţii cu Ciclogyl 1%, 1 pic x2 la interval de 5-10 min şi măsurăm după 45-60 min sau cu Atropină 1% 3 zile consecutive şi
măsurătoare în a treia zi, la copii corecţie optică totală care mai au esotropie restantă.
3. Deviaţia
- Reflexul cornean – proiectăm lumină spre ambii ochi, normal reflexul pe cornee este simetric, uşor descentrat spre nazal
- Testul Brukner – lumina oftalmoscopului este îndreptată spre ambii ochi. Normal, apare un reflex roşu simetric, dacă e asimetric sugerează anizometropia. În hipermetropie apare o semilună luminoasă în partea superioară a pupilei, in miopie apare în partea inferioară.
- Testul Hirschberg – proiectăm lumina unei lanterne şi urmărim reflexul cornean; o descentrare cu 1 mm măsoară o deviaţie de 7 grade la sinoptofor sau 14 DP; când reflexul cade pe:
- marginea pupilei, deviaţia este de 15 grade sau 30 DP
- jumătatea distanţei între marginea pupilei si limb este de 30 grade sau 45 DP
- limb este de 45 grade sau 60 DP
- Testul Krimsky – se face la fel ca testul Hirschberg, dar se aşează o prismă in faţa ochiului deviat până la simetrizarea reflexului.
- Cover test – este cea mai bună metodă de măsurare a deviaţiei. Se utilizează un ocluzor translucid.
Acoperim câte un ochi pe rând si urmărim poziţia ochilor la acoperirea şi îndepărtarea obstacolului. Normal axele vizuale rămân paralele. Daca unul din ochi are o mişcare de redresare suspicionam prezenta strabismului.
Dacă concomitent se aşează o prismă in faţa ochiului, cu vârful în sensul deviaţiei prisma va reduce deviaţia.
4. Motilitatea oculară
Testarea se realizează mişcând lent un obiect mic prin faţa ambilor ochi. Dacă se constată o limitare de mişcare se face testarea şi monocular.
Se examinează în cele 9 direcţii diagnostice ale privirii şi se notează:
- orice schimbare a deviaţiei
- hipo- sau hiper funcţiile, restricţiile musculare
- deviaţiile în A sau V
5. Vederea binoculară
Fuziunea:
Se testează prin:
- testul Worth: o lentilă roşie la un ochi şi una verde la celălalt ochi Pacientul priveşte la o lanternă sau la distanţă cu 4 semne: 2 cruci verzi, un romb roşu şi in cerc alb. Ochiul cu lentila roşie vede rombul si cercul roşii, ochiul cu lentila verde vede 2 cruci si cercul verzi. Daca pacientul vede doar una din culori, atunci celălalt ochi face supresie, dacă vede 5 semne are diplopie, dacă vede 4 semne are fuziune normală
- Lentilele striate Bogolini pun în evidenţă neutralizarea, diplopia, corespondenţa retiniană
- La sinoptofor: se măsoară unghiul subiectiv, intre cele 2 imagini de pe retină şi unghiul obiectiv, între axele vizuale, când reflexele corneene sunt centrate.
Stereoscopia: se măsoară în secunde de arc cu teste specifice.