47
None

E bine să purtăm ochelari de soare?

DA! Ochelarii de soare protejează ochii de razele ultraviolete, de vânt, de praf, de microtraumatisme şi oferă confort vizual. Este foarte important ca aceştia să aibă o calitate bună şi filtre de protecţie corespunzătoare normativelor.

La lumină puternică, pupila se contractă, acesta fiind un fenomen de apărare al ochiului. Dacă purtăm ochelari de soare care nu au o calitate bună, lumina este blocată, dar, de fapt, pupila se dilată şi permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de raze ultraviolete, care dăunează atât cristalinului, cât şi retinei. Urmarea este creşterea riscului apariţiei unor boli precum cataracta, pinguecula, pterigionul, degenerescenţa maculară legată de vârstă, arsurile maculare etc. Cei mai periculoşi sunt ochelarii contrafăcuţi care oferă purtătorului falsa impresie că este protejat.

Sunt câteva caracteristici importante pe care trebuie să le aibă ochelarii de soare: filtre de protecţie faţă de razele ultraviolete şi lentile care oferă o imagine clară, nedistorsionată, cu o rezistenţă bună.

Când achiziţionaţi o pereche de ochelari de soare trebuie să verificaţi să fie conformi cu normativele, adică nu trebuie să le lipsească:

• Marcajul CE: trebuie să fie vizibil, afişat pe lentile, nu prin intermediul unei folii adezive

• Nota informativă care conţine: 

► numele şi adresa producătorului
► categoria de filtru solar (între 0 şi 4, urmărind condiţiile luminozităţii exterioare)
► tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degrade)
► clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcţie de calitatea optică a lentilelor)
► instrucţiunile de utilizare, de curăţare şi de întreţinere.
 
Cele de mai sus certifică faptul că ochelarii de soare pe care îi cumpăraţi vă vor proteja ochii.
Lumina puternică poate provoca disconfort cauzând dureri de cap şi migrene. De aceea trebuie să alegem categoria de filtru solar (mai închis sau mai deschis), în funcţie de luminozitatea exterioară.
Filtrul solar porneşte de la 0, de la o culoare foarte deschisă, anume filtru transparent cu transmitenţă luminoasă mare, şi ajunge până la 4, la o culoare foarte închisă, cu transmitenţă luminoasă mică. Majoritatea ochelarilor sunt fabricaţi cu filtru din categoria 3, iar cei de condus cu filtru din categoria 2.
 
Ce culoare de lentile să alegem?
În ceea ce priveşte culorile lentilelor: griul este odihnitor şi nu alterează percepţia culorilor; maroul oferă o bună protecţie împotriva radiaţiilor nocive şi este culoarea preferată de purtătorii miopi; verdele este foarte odihnitor şi este indicat pentru persoanele hipermetroape; galbenul este recomandat la schi sau în condiţii de cer acoperit, deoarece îmbunătăţeşte contrastele cromatice; albastrul oferă o vedere apropiată de “alb şi negru” şi se recomandă pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape; roz are efect relaxant şi se utilizează în corecţia optică permanentă a vederii.
Există şi ochelari cu rezistenţă mare la şocuri, recomandaţi pentru a fi purtaţi în timpul practicării sporturilor. Şi există ochelari cu lentile polarizate care elimină strălucirile orbitoare produse de reflexia luminii şi oferă, astfel, o claritate foarte mare a imaginii, deoarece cresc contrastul.
Pentru persoanele cu dioptrii, o soluţie bună sunt lentilele fotocromatice, acestea îşi deschid sau îşi închid culoarea în funcţie de cantitatea de raze ultraviolete la care sunt expuse. Este important de ştiut că lentilele ochelarilor de soare pot fi fabricate cu dioptrii.
Indiferent de soluţia pe care o alegeţi, vă recomandăm să purtaţi ochelari de soare pentru a vă proteja ochii, atât vara, cât şi iarna.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha