47
None

Întrebări şi Răspunsuri: Degenerescenţa Maculară şi Performanţa Vizuală

Pigmentul Macular (PM) este acel strat al retinei format din luteină, zeaxantină şi mezo-zeaxantină, reprezentând metoda naturală a organismului de a proteja retina prin filtrarea luminii albastre dăunătoare maculei şi prin neutralizarea radicalilor liberi produşi de stresul oxidativ.

Cum se deteriorează Pigmentul Macular (PM)?

PM creşte în perioada copilariei, iar apoi scade de-a lungul vieţii într-un ritm diferit de la persoană la persoană. Acest ritm este determinat atât de factori patologici cât şi de mediu. Atunci când aceşti factori există ritmul de scădere este unul alert!

Factorii de mediu sunt compuşi din: expunerea îndelungată la surse de lumină albastră (dispozitive cu ecran plat, surse de iluminare cu lumină albă/albastră/rece, etc.), fumat, poluare şi o dietă sărăcăcioasă în carotenoizii maculari sus-menţionaţi. Aceşti factori căpătă aproape un aspect epidemiologic în ţările dezvoltate, acum devenind o problemă serioasă şi în România.

De asemenea, scăderea nivelului de PM poate fi prezentă la persoanele afectate de glaucom, diabet sau miopie, acestea producând maculopatii.

Ce se întâmplă când PM este diminuat?

Primele simptome se manifestă prin apariţia înceţoşării vizuale (indiferent de existenţa ochelarilor de vedere), creşterea sensibilităţii la lumini puternice (faruri, soare, zăpadă, etc.) şi scăderea acuităţii vizuale. Atenţie, aceste simptome nu sunt corectabile prin dioptrii.

Un PM diminuat reprezintă factorul principal al instalării Degenerescenţei Maculare, o patologie a retinei simţită prin scăderea vederii centrale pâna la punctul de orbire. Această afecţiune este din ce în ce mai prezentă, apărând chiar şi la persoane de 30-35 ani.

Cum creştem performanţa vizuală?

Toate studiile clinice prezente arată că îmbogăţirea PM prin administrarea celor trei carotenoizi maculari: luteină, zeaxantină şi mai ales mezo-zeaxantină, conduce la creşterea performanţei vizuale. S-a constatat în peste 20 de studii clinice că o formulă ce conţine mezo-zeaxantină are un aport considerabil mai mare decât una fără.

Cum ne protejăm împotriva degenerescenţei maculare (DMLV)?

În cazul ideal în care dorim prevenţia acestei patologii putem face cure anuale cu suplimente nutritive ce conţin cei trei carotenoizi maculari, efectul fiind şi de creştere a performanţei vizuale.

Cei afectaţi de DMLV au în acest moment o soluţie. "Nutriţia este singura metodă recunoscută pentru reducerea riscului progresiei degenerescenţei maculare"- Prof. John Nolan MPRG, UK. S-a demonstrat ştiinţific ca formula cu luteină (10mg), zeaxantină (2mg) şi mezo-zeaxantină (10mg) a fost singura cu rezultat, în urma unei administrării îndelungate, de oprire a progresiei DMLV la 100% din pacienţi diagnosticaţi timpuriu, mezo-zeaxantina jucând rolul esenţial. Dr. Smaranda Ionescu

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha