PIGMENTUL MACULAR format din luteină, zeaxantină si mezo-zeaxantină, filtrează lumina albastră dăunătoare şi neutralizează radicalii liberi (factor de risc pentru degenerescenţa maculară). Primul semn al acestui proces se manifestă printr-o imagine înceţoşată şi / sau sensibilităţi la lumini puternice (faruri, soare). Atunci când calitatea pigmentului macular continuă să scadă, fotoreceptorii responsabili cu vederea clară au de suferit, acesta fiind primul pas în instalarea degenerescenţei maculare.
Degenerescența Maculară Legată de Vârstă (DMLV)
Este cea mai frecventă cauză de orbire în lumea modernă. Peste 15 milioane de europeni sunt afectați de aceasta boală și numarul este în continuă creștere.Factorul principal de risc al instalării și progresiei acestei patologii este pigmentul macular scăzut.
Cele mai recente cercetări arată că anumite substanțe nutritive pot preveni apariția degenerescenței maculare. Prof. John Nolan și Prof. Stephen Beaty sunt considerați leaderi mondiali în cercetarea pigmentului macular. Concluziile lor arată că nutriția, fie directă fie suplimentată, este esențiala pentru sănătatea ochilor și menținerea sănătoasă a acestui strat protector.O creștere a pigmentului macular, datorată administrarii zilnce de suplimente, este benefică pentru vederea pacientilor cu DMLV și mai important pentru prevenirea aceastei patologii.
În cadrul unui congres oftalmologic din București, iunie 2014, Prof. Nolan a evidențiat rezultatele celor mai recente studii în domeniu. Administrarea zilnică a formulei ce conține mezo-zeaxantină (10mg), luteină (10mg) si zeaxantină(2mg) a fost singura care la 100% din cei cu DMLV incipient a oprit evoluția bolii.
Mezo-zeaxantina alaturi de lutienă si zeaxantină sunt principalele substanțe ce ne pot menține sau creşte pigmentul macular la parametrii optimi pentru o vedere sănătoasă astăzi, dar și mâine.