Melatonina este un neurohormon provenit din serotonina secretată, în timpul nopţii, de glanda pineală (epifiză), căreia i-au fost atribuite diverse funcţii, de-a lungul secolelor. Conform studiilor realizate de oamenii de ştiinţă, melatonina are un efect benefic asupra organismului uman, fără a avea efecte secundare.
Rolul melatoninei în organism
Dovezi directe şi indirecte ale unui lung şir de experienţe demonstrează că melatonina are rol important în aşa-numitul ritm nictemeral, adică alternanţa periodică somn-stare de veghe, reglând astfel ceasul biologic al fiecărui organism. Scăderea luminii favorizează sinteza melatoninei, asigurând astfel odihna necesară fiziologic.
Acest fapt este deosebit de important, deoarece, în timpul stării de veghe, în organism se acumulează cantităţi importante de substanţe toxice, care pot fi eliminate doar în timpul somnului.
Alt efect al melatoninei este de a întârzia procesul de îmbătrânire. Mecanismul exact nu este cunoscut încă, dar se pare că este rezultatul intercorelării optime a tuturor glandelor sistemului endocrin.
La Institutul de Gerontologie al Fundaţiei Biancalana-Masera, din Ancona (Italia), Walter Perparoli şi colaboratorii săi au studiat efectele melatoninei pe şoareci. Rezultatele experimentelor au corespuns practicii şi experienţei indiene străvechi, deoarece mai mult de 20% din animalele tratate cu melatonină au avut o viaţă mai lungă şi un comportament sexual mai bun decât celelalte. Studiile şi examinările întreprinse la om dovedesc că nivelul scăzut de melatonină accelerează îmbătrânirea, susţinând ipoteza funcţionării melatoninei ca hormon care combate îmbătrânirea şi îmbunătăţeşte viaţa sexuală atât la bărbat, cât şi la femeie (reglează ciclul menstrual).
Sănătatea fizică şi emoţională depinde de ritmul zilnic al organismului!
Dimineaţa, când apar primele raze de lumină, secreţia de melatonină scade, dar este stimulată producţia altor hormoni pentru începerea celorlalte activităţi ale corpului.
Acest ritm zilnic este de o importanţă vitală pentru sănătatea noastră fizică şi emoţională, pentru performanţele noastre intelectuale, iar orice perturbare de lungă durată a lui poate avea implicaţii negative asupra stării sănătăţii.
Din cauza folosirii surselor de lumină artificială se produce perturbarea ritmului biologic normal, sinteza de melatonină devine insuficientă, iar lipsa repetată de somn duce la epuizarea organismului şi îmbătrânirea sa înainte de vreme.
Folosirea somniferelor şi a medicamentelor generează, de cele mai multe ori, dependenţă şi deseori generează efecte secundare. În asemenea cazuri, un supliment alimentar cu conţinut de melatonină poate fi de un real folos, asigurând, pe lângă odihna necesară din timpul nopţii, şi sănătatea organismului.