Tratamentul prescris în urma unui consult oftalmologic cuprinde frecvent coliruri (picături). Este foarte important ca pacientului să i se explice pe înţelesul lui cum se administrează corect tratamentul (igiena- se spală pe mâini), precum şi dozele şi durata de administrare a tratamentului. Pacientul trebuie informat că în cazul apariţiei eventualelor reacţii alergice sau toxice să se prezinte urgent la un nou consult oftalmologic.
Tratamentul cu picături poate dura:
• o perioadă determinată de timp cum ar fi infecţiile acute (conjunctivita, keratita, episclerita, iridociclita) sau postoperator (cataracta, strabismul, glaucomul, dezlipirea de retină, chirurgie refractivă);
• permanent (toată viaţa) în glaucom.
Majoritatea colirurilor conţin conservanţi (în special clorura de benzalkoniu =BAK), dar în concentraţii diferite. Avantajele conservanţilor sunt: prevenirea contaminării soluţiilor, menţinerea eficacităţii substanţei active o perioadă îndelungată de timp, mai uşor de manipulat, mai ieftine. Conservanţii pot determina reacţii adverse de tip alergic (10%) sau de tip toxic (90%). Alergia produsă de conservanţi este o alergie de contact; utilizarea prelungită a acestor substanţe poate determina un proces inflamator marcat, ce se poate autoîntreţine. Reacţiile adverse de tip toxic sunt dependente de doză precum şi de durata de contact a suprafeţei oculare cu conservantul.
Simptomele sunt: senzaţie de corp străin, arsură, usturimi, lăcrimare accentuată, fotofobie sau în cazuri mai severe şi tulburări de vedere.
La examenul biomicroscopic medicul poate observa semne de conjunctivită dar şi afectarea corneei (keratita punctiformă, şi în cazuri severe apariţia ulceraţiilor corneene).
Tratamentul constă în oprirea colirului incriminat în producerea reacţiilor adverse, urmată de administrarea unor coliruri cu lacrimi artificiale (lubrifierea scade contactul iritativ) şi antialergice. Trebuie avut în vedere şi prescrierea de picături fără conservanţi la pacienţii cu teren alergic sau la cei cu afecţiuni preexistente ale suprafeţei oculare (sindrom de ochi uscat, postransplant de cornee, sindromul Stevens- Johnson).
www. amaoptimex.ro