15
None

De ce devenim obezi

Obezitatea este o afecţiune nutriţional-metabolică, cu largă răspândire în lumea contemporană, caracterizată printr-un exces ponderal considerabil. Se produce printr-un aport alimentar crescut, la subiecţii cu o anumită predispoziţie genetică şi generează numeroase complicaţii cardiovasculare, metabolice, locomotorii şi de altă natură. Tratamentul ei de bază este dietetic.

Frecvenţa obezităţii este în creştere alarmantă. Prevalenţa obezităţii se ridică o dată cu vârsta, fiind mai mare la sexul feminin. Prin complicaţiile pe care le produce, obezitatea scurtează durata medie de viaţă cu circa 9-10 ani.

Marea majoritate a oamenilor suferă de ”obezitate comună (idiopatică)”, pentru care nu s-a identificat o cauză primară evidentă. Mecanismele posibile ce pot duce la creşterea în greutate sunt fie o depunere în exces de grăsime în adipocite, fie o scădere a utilizării grăsimilor.

La început este prezent doar excesul ponderal ca atare, evidenţiat prin aspectul somatic, măsurarea pliului cutanat, măsurarea circumferinţei taliei şi prin cântărire. Treptat, din pricina încărcării hemodinamice şi respiratorii, apar palpitaţii, dispnee de efort, edeme maleolare. De asemenea apar dureri articulare, în special în zonele suprasolicitate: glezne, genunchi, lombe. Ulterior apar simptomele legate de complicaţii.

Obezitatea poate îmbrăca un aspect generalizat sau un aspect segmentar: tipul ”android”, în care ţesutul adipos predomină la nivelul trunchiului, şi tipul “genoid”, cu o predominanţă a ţesutului adipos în jumătatea inferioară a corpului. O atenţie deosebită se acordă obezităţii androide (viscerale sau abdominale), care reprezintă un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare şi diabet.

Unele forme particulare de obezitate se întâlnesc în cadrul sindroamelor genetice. De asemenea, obezitatea există ca o manifestare secundară în cadrul mai multor boli şi sindroame endocrine.

Complicaţiile obezităţii sunt în principal cardiovasculare şi respiratorii dar şi în secundar, ale aparatului osteo-articular, digestive, genital (la femei) şi ale sistemului neuropsihic

Comentarii


Andrei

interesant articol, poti suferi de asa multe boli daca mananci ceea ce iti place

Jan. 20, 2015, 6:52 p.m.
0
0

and

poate un consum care nu combina carnea lactatele oualele si dulciurile/inghetatele ci le consuma la intervale intre ele si mai rar pe langa alte tipuri de mancare...

March 27, 2015, 6:37 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha