61
None

Aftele bucale cronice recidivante

Aftele bucale cronice recidivante sunt ulceraţii al căror istoric este caracterizat de recidive la un interval variabil. Etiologia este complexă. Se ştie că aftele apar datorită unor modificări imunologice şi predispoziţii ereditare. Ele apar însă şi pe fondul unor traume, alergii la alimente (alune, ciocolată, miere, fragi, brânzeturi fermentate), factori bacterieni (streptococcus sanguis), virali (varicela-zoster, citomegalovirus, HIV), afecţiuni gastrointestinale (Boala Chron, Boala celiaca), modificări hormonale (menstruaţie), afecţiuni hematologice (deficit de vitamina B12, acid folic, Fe). Sunt mai frecvente la femei, în primele 3 decade de viaţă. Pe locul unde va apare afta, cu 1-2 zile înainte, se simte arsură şi prurit. Aftele recidivante pot fi de trei tipuri:

1. afte minore - ulceraţii mici sub 1 cm, rotunde/ovalare pe mucoasa mobilă. Se vindecă în 7-14 zile fără cicatrici.

2. afte majore - ulceraţii peste 1 cm diametru, localizate în oricare zonă a cavităţii bucale. Se vindecă în 1-3 luni cu cicatrici. Sunt însoţite de disconfort la toate actele funcţionale.

3. afte herpetiforme - ulceraţii mici, multiple, cu 1-2 mm diametruce pot conflua dând naştere la o ulceraţie mare cu contur neregulat. Se vindecă în 2-3 săptămâni şi sunt însoţite de disconfort major la actele funcţionale.

Tratamentul include atingeri cu substanţe caustice (nitrat de argint 20-30%, acid tricloracetic) o dată pe zi, timp de 3-4 zile. Se indică tetraciclină în suspensie - băi de gură sau în aplicaţii pe comprese la aftele majore de 3 ori pe zi. Pentru clătiri bucale cea mai indicată este clorhexidina-0,2%. Antiinflamator se foloseşte acidul acetilsalicilic în clătiri bucale -1 tabletă dizolvată în ½ pahar cu apă. Se mai pot folosi şi corticoizi în aplicaţii locale - hidrocortizon hemisuccinat 2,5 mg sau triamcinolon acetonid în orabase 0,1%. În aftele majore se fac infiltraţii sublezionale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha