61
None

Despre Implanturile Orale

După o experienţă de 18 ani în implantologie orală pot să spun, acum când am ajuns la o maturitate în meserie, că am învăţat şi eu foarte multe de la pacienţii mei. Datorită faptului că predau de ani buni la medicină, implantologie orală, am o uşurinţă în a comunica cu pacientul şi, poate uneori, deformaţia profesională mă face să vorbesc şi să explic prea multe pacienţilor ca şi studenţilor. Dar pacienţii nu au nevoie de explicaţii academice, ci de unele simple care să-i lămurească repede despre aceste implanturi despre care auziţi tot mai des. De aceea m-am hotărât să îmi pun singură nişte întrebări şi să răspund simplu încercând să vă explic în detaliu ce înseamnă un implant dentar şi la ce e bun el.

1. Ce e un implant dentar?

Un implant dentar este un şurub din titan care este folosit pentru a înlocui o rădăcină a unui dinte pierdut. Implantul este înşurubat în maxilar unde va avea rolul de fundaţie solidă pentru o coroană sau o punte sau pentru a stabiliza proteze mobile.

2. Ce este osteointegrarea

După ce este inserat un implant, osul înconjurător va creşte în contact cu suprafaţa implantului şi se va ataşa de ea. Acest proces de ataşare a osului pe suprafaţa implantului se numeşte osteointegrare. Dacă osteointegrarea nu are loc atunci implantul va fi un eşec şi se va pierde.

3. De ce se pierd implanturile?

Implanturile se pierd de cele mai multe ori din cauza :

•  calităţii proaste a implanturilor

•  unor greşeli de protocol chirurgical din timpul inserării implantului cauzate de lipsa de experienţă a medicului

•  ignorării unor patologii asociate cum ar fi diabetul, hepatita C , stării de igienă precară, prezenţa unor dinţi infectaţi în vecinătatea implantului, etc.

4. Care sunt avantajele înlocuirii dinţilor lipsă cu implanturi?

Punţile pe implanturi dau confortul şi senzaţia de dinţi naturali.

Protezele mobile stabilizate pe implanturi sunt mult mai stabile deoarece au o ancorare foarte bună pe implanturi. Pentru a stabiliza o proteză este nevoie de doar două implanturi şi proteza nu se mai mişcă deloc.

Inserarea implanturilor între dinţi sănătoşi oferă marele avantaj de a nu mai şlefui dinţii vecini pentru a face punţi.

5. Este titanul singurul material care se osteointegrează?

Sunt multe materiale care se osteointegrează, dar cel mai comun este titanul pur, care are şi cele mai multe studii ştiinţifice. Implanturile făcute din materiale ceramice cum ar fi oxidul de zirconiu, au fost introduse în ultimii ani, dar nu există studii pe termen lung a ratei lor de supravieţuire şi de aceea ele sunt folosite restrâns, mai mult pentru cercetare.

6. Se poate să fiu alergic la titan?

Alergia la titan a fost raportată în cazuri extrem de rare, dar dacă totuşi sunteţi alergic la titan există alte materiale care pot fi acceptate de organismul vostru, cum ar fi tantalul.

7. Cât de mult ţin implanturile?

Implanturile au o mare rată de supravieţuire, existând raportări de implanturi care au o viaţă de 35 ani. Cele mai recente studii arată că peste 90 % din implanturile inserate acum 10 ani sunt încă stabile şi funcţionale.

Succesul pe termen lung depinde enorm de cât de bine sunt curăţate şi menţinute. În toate cazurile, recomandarea este de a avea minim un control pe an la dentist care poate face o curăţire profesională. Mai mult poate face fiecare acasă prin perierea dinţilor de 2 ori pe zi şi prin folosirea duşurilor bucale cel puţin de 3 ori pe săptămână.

8. Se simt diferit implanturile de dinţii naturali?

Dinţii naturali sunt înconjuraţi de ligamente periodontale care dau senzaţia de presiune pe care o simţim când muşcam sau mestecam. Implanturile nu sunt înconjurate de ligamente şi de aceea senzaţia de presiune nu mai e resimţită la fel ca pe dinţii naturali. Pacienţii cu implanturi care au şi dinţi naturali preferă să mestece pe implanturi pentru că dinţii naturali mai dor, dar implanturile, nu. Mai ales la rece senzaţia aceea neplăcută nu există pe implanturi.

9. Sunt dureroase implanturile?

NU. Înainte de operaţie se face o anestezie locală eficientă care va amorţi total zona respectivă şi astfel nu va fi simţit nici un disconfort în timp ce implanturile sunt înşurubate. După operaţie veţi resimţi un mic disconfort local care va dispare la antialgice uşoare cum e paracetamolul şi nurofenul.

10. Care sunt eventualele complicaţii ale implanturilor dentare?

Pot apare câteva complicaţii, dar care se pot gestiona de către un medic experimentat:

•  pierdere osoasă în jurul implanturilor. Controalele regulate pot evita pierderile osoase. Medicul poate să identifice cauza şi poate interveni astfel ca să stopeze resorbţia.

•  infecţia în jurul implanturilor cauzată cel mai des de o igienă orala săracă. Pentru a preveni infecţiile, implanturile trebuie curăţate profesional de dentist, măcar o dată pe an. Dacă există boala parodontală, neapărat pacientul trebuie să vină regulat la dentist, de 3 ori pe an pentru terapii şi tratamente de menţinere a dinţilor bolnavi. Igiena personală este foarte importantă.

•  pierderea unui implant poate interveni din motive variate cum sunt infecţiile, fractura implantului, lipsa osteointegrării. În mod normal, implantul pierdut se poate înlocui cu unul nou.

•  fractura implantului intervine rar şi este întâlnită în special la persoane cu    bruxism, ocluzie instabilă, coroane executate incorect. S-au întâlnit în ultimul timp fracturi ale implanturilor din cauza decimentării coroanelor şi neprezentării imediat în cabinet a pacienţilor pentru recimentarea acestora. O altă cauză des întâlnită legată de fracturi este calitatea sau provenienţa îndoielnică a implanturilor.

Concluzii

Implanturile sunt folosite enorm la nivel mondial cu o rată de succes de peste 90 %. Succesul este rezultatul asocierii între medicul experimentat şi implantul de calitate superioară care are garanţii de rezistenţă mecanică, care poate funcţiona în presiune peste 10 ani. Implanturile fac viaţa mai frumoasă şi mai confortabilă şi pot fi inserate de la 16-18 ani pâna la 100 ani.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha