Medicina personalizată, un termen des întâlnit pe buzele specialiștilor, dar și al pacienților. Să fie oare acesta trendul medical al secolului XXI? Aflăm mai multe despre acest concept, dar și despre preparatele farmaceutice personalizate de la doamna Farmacist Cosmina Bengescu, CEO al uneia dintre cele mai cunoscute farmacii de preparare personalizată din România.
Ce este medicina personalizată?
C.B: Este adevărat că auzim tot mai des acest termen de medicină personalizată care în esență vizează un aspect foarte important, unicitatea fiecărui pacient. S-a constatat de-a lungul timpului și vă pot mărturisi și eu, din propria mea experiență
că pacienții cu diagnostic identic pot răspunde diferit aceluiași tratament. Diferențele genetice fac ca un medicament care se dovedește eficace pentru un pacient, să nu aducă beneficiul clinic pentru un altul. Ca tratamentul să fie personalizat și creat strict pentru un anumit pacient, este absolut necesar ca medicul să creeze o strânsă legătură profesională cu farmacistul preparator. Farmacistul poate prepara un tratament personalizat doar la indicația și ținând cont de atenta îndrumare a medicului specialist.
Farmacistul român este pregătit pentru medicina personalizată?
C.B: În farmacia pe care eu o coordonez activează farmaciști români instruiți în SUA și Israel care cunosc tehnici speciale de preparare și efectuează la cel mai înalt nivel tratamente personalizate. De asemenea, sunt sigură că nu sunt singurii farmaciști bine pregătiți din România. Deci, da, farmacistul român deține toate instrumentele pentru a se pregăti să vină în întâmpinarea medicinei personalizate cu preparate inovative.
De ce medicină personalizată?
C.B: Medicina personalizată presupune un management mai bun al bolii. Această abordare personalizată țintește unicitatea și simptomatologia specifică pacientului și tratează individual. Ne-au trebuit zeci, poate sute de ani de practică pe pacient să ajungem la concluzia că această terapie salvează vieți.
Conceptul de medicină personalizată este un trend nou?
C.B: Este o știință străveche care a fost reinterpretată în contextul zilelor noastre. Așa cum vedeți toate industriile și toate domeniile evoluează și se adaptează noilor tendințe. Ei bine, acest lucru s-a întâmplat și cu farmacia. Tratamentele personalizate au fost inițial o provocare pentru farmaciștii din toată lumea și ușor, ușor acest concept a fost aprofundat. S-a recunoscut necesitatea acestui tip de tratament și acum, atât în România cât și în țări mult mai dezvoltate a devenit o modalitate de tratament la care orice pacient are acces.
Medicamentele personalizate sunt mai eficiente?
C.B: Bineînțeles că un tratament individualizat va fi mai eficient decât unul standardizat. Prescripția medicală care ajunge în farmacie este creată de medicul specialist, este o prescripție individuală cu privire la cantitatea de substanță activă necesară, forma farmaceutică optimă, dar nu în ultimul rând excluzând alergenii ce constituie un pericol pentru pacient și care din păcate se regăsesc în majoritatea medicamentelor standardizate.