În contextul actual al medicinei moleculare și de precizie, patologia tumorală are o poziție privilegiată. Se descoperă noi biomarkeri, detectabili prin mijloace minim invazive și cu sensibilitate impresionantă: vorbim actualmente de biopsie lichidă – în sensul detectării în circulație chiar la concentrații infime, a celulelor maligne sau produșilor lor de secreție sau descompunere, prin tehnici citologice sau paneluri microarray umorale extinse, extrem de sensibile; vorbim despre terapie de precizie, respectiv despre predicția răspunsului la terapie. Laboratorul are desigur o poziție centrală în analiza acestor biomarkeri, pentru diagnosticul cât mai precoce și monitorizarea eficientă a pacienților oncologici. Medicul de laborator are misiunea de a fi la curent cu noile descoperiri și de a construi punţi de legătură între domenii uneori îndepărtate pentru a facilita interacţiunea între cercetători, clinicieni şi exponenţii industriilor de profil.
Laboratorul de analize are și va avea în continuare o poziție esențială în luarea deciziilor medicale, deoarece în era medicinei bazate pe dovezi analiza biomarkerilor este o condiție încă esențială. Performanțele tehnice și analitice actuale sunt impresionante: în procesul de testare de care este responsabil laboratorul medical, vorbim actualmente de mai puțin de 5% din erori care provin din faza analitică. Specialistul din laboratorul medical se confruntă actualmente cu aspecte cum ar fi ritmul alert în care se descoperă noi marcheri, introducerea acestora în protocoalele/ghidurile de diagnostic și monitorizare și analiza în timp real a unor mari cantități de date, având sarcina de a integra în contextul clinic rezultatele obținute.
Printre preocupările noastre se numără teme de interes cum ar fi: testarea moleculară și serologică a pacienților cu infecție cu SARS-CoV-2, abordarea personalizată a diagnosticului patologiilor maligne și autoimune, biopsia lichidă – profilul citologic circulant, particularități ale neoplaziilor mieloide la copil, biomarcheri în toxicologie, investigarea metabolomicii prin tehnici de înaltă performanță (spectrometria de masă)/a profilului metabolic personalizat, investigarea microbiomului în diverse compartimente biologice și a rezistenței la antibiotice a microorganismelor, parametrii de calitate și de performanță ai laboratoarelor medicale.
În ultima perioadă activitatea de cercetare a Laboratorului de Imunologie al CCAMF pe care îl conduc din cadrul UMFST “George Emil Palade”, Tg. Mureș se focusează pe teme cum ar fi înțelegerea și intervenția în controlul procesului inflamator din ischemia miocardică și cerebrală, interacțiunea celulelor organismului cu diverse materiale/matrici utilizate în procedee de reconstrucție/protezare, predicția răspunsului la terapie în patologii autoimune sau aspecte ale toxicității diverselor substanțe utilizate în terapia tumorilor.
None
Teodorad Daniela Florentina
Vreau sa fac biopsia lichida pentru diagnostic oncologic. Cât costă?
Nov. 10, 2023, 5:24 p.m.