este o cefalee cronică, severă, frecvent cu caracter pulsatil, care durează 4-72 de ore, asociată cu disfuncţia sistemului vegetativ (greaţă, vomă) şi cu hipersensibilitate la aferenţe de tipul luminii (fotofobie), a sunetului (fonofobie) sau la mişcarea capului.
De obicei apare dimineaţa devreme, deseori când somnul este îndelungat.
Aproximativ 75% din cazuri apar la femei. Debutul este timpuriu, aproximativ 25% din cazuri apărând în prima decadă de viaţă, 55% până la 20 de ani, iar peste 90%, înainte de 40 de ani. Frecvenţa crizelor variază de la persoană la persoană – la unii pot apărea de câteva ori pe lună, în timp ce alţii au doar câteva crize pe parcursul întregii vieţi.
Aproximativ 30% din migrenoşi prezintă aură – disfuncţie tranzitorie vizuală sau senzitivo-motorie - care precede sau acompaniază cefaleea. Cea mai severă formă de aură este hemiplegia (migrena hemiplegică familială este o afecţiune rară, caracterizată prin episoade de hemipareză tranzitorie urmată de cefalee).
Postcefalee apar fatigabilitate şi epuizare fizică.
este o boală cronică, la unii pacienţi putând fi progresivă, ceea ce susţine necesitatea unui tratament preventiv.
Conform ghidurilor de tratament din SUA, tratamentul profilactic în migrenă se indică în următoarele situaţii:
frecvenţa mare a atacurilor (3 într-o lună) cu risc de supradozaj de medicaţie de fază acută,
medicaţie de fază acută ineficientă, cu efecte adverse importante sau folosită excesiv,
preferinţa pacientului,
prezenţa unor forme mai rare de migrenă (migrena hemiplegică).
Tratamentul preventiv se administrează pe o perioadă de cel puţin 6 luni, după care dozele se reduc treptat pe măsură ce frecvenţa atacurilor se răreşte.
menstruală (atacurile apar doar în asociaţie cu menstra) este deseori refractară la tratament. Femeile cu migrenă menstruală pot beneficia de tratament preventiv doar în perioada menstrei. Dacă au primit deja tratament profilactic, o creştere a dozei în timpul menstrei poate fi benefică.
Pe paternul de migrenă se poate suprapune o cefalee constantă, atipică, determinată de utilizarea în exces a analgezicelor. Pacientul, în încercarea sa de a-şi ameliora durerea, ia doze crescânde de analgetice. Când nivelul sanguin al analgeticului scade, chiar şi puţin, cefaleea reapare. Sunt incriminate în special analgeticele care conţin cafeină.
Este foarte important pentru persoanele cu migrenă să ştie care sunt cauzele şi simptomele bolii. Menţinerea unei legături permanente cu un medic permite o mai bună cunoaştere a acestei afecţiuni. Cea mai bună modalitate de a face faţă unei migrene este de a o evita. Prin identificarea şi evitarea factorilor declanşatori se poate scădea frecvenţa şi severitatea atacurilor. Se recomandă un program de somn adecvat, o alimentaţie echilibrată, controlul stresului (consiliere psihologică, tehnici de relaxare), evitarea fumatului.