None

Boala de focar

oala de focar

oala de focar este o stare patologică a întregului organism, care se manifestă clinic la un organ sau sistem tisular, prin leziuni funcţionale sau anatomice. Între aceste leziuni şi focarul primar există o legatură de la cauză la efect.

oala de focar este o realitate, oricât ar fi ea negată de unii, diminuată sau exagerată de alţii. Importanţa ei este dovedită, în afară de statistici, prin mii de observaţii clinice făcute de medici din toate ţările. Concepţia bolii de focar a fost mult timp dominată de teoria bacteriană, care şi astăzi are partizani.

Pe lista focarelor de infecţie cele din cavitatea bucală stau în primul rând. 83% din focarele active sunt furnizate de dinţi. Conformaţia anatomică a dintelui creează condiţii deosebit de prielnice pentru infecţii cronice, latente. Procesul infecţios se dezvoltă în ţesuturi care nu au posibilitatea de refacere (smalţ, dentină) şi în locuri (canalul radicular) inaccesibile elementelor de luptă antimicrobiană ale organismului (sânge, limfă).

Marea frecvenţă a focarelor în cavitatea bucală este cunoscută de medicii dentişti. Ele sunt însă ignorate de bolnavi şi, din păcate, insuficient luate în considerare de colegii celorlalte specialităţi. Orice dinte devital (fără nerv) este suspect, putând fi un focar infecţios, iritaţiile marginale, date de tartru, ducând la reacţii inflamatoare cronice, care pot interveni în geneza unei boli de focar.

Lista bolilor de focar este foarte lungă. Iată câteva: miocardite, pericardite, adenopatii nespecifice, hipertiroidii, nefrite, cistite, nevralgii, cefalee, reumatisme etc. Profilaxia bolilor de focar de origine buco-dentară constă în împiedicarea producerii focarelor primare şi stăvilirea acestora înainte ca ele să declanşeze afecţiunea generală.

N oţiunea de boală de focar nu trebuie utilizată ca o denumire colectivă pentru bolile cu etiopatogenie neclară sau care nu pot fi precis diagnosticate. Ceea ce caracterizează în general  boala de focar este existenţa, aproape întotdeauna, a unor tulburări generale nespecifice, pe care bolnavii le pot prezenta chiar înainte de instalarea semnelor clinice tipice ale afecţiunii respective. Aceste manifestări premonitoare sunt: cefaleea, stările subfebrile, în special seara, stările de oboseală nejustificate, somnolenţa, durerile reumatice migratoare în muşchi şi în articulaţii etc.

Intervenţiile terapeutice asupra focarelor primare pot produce o reactivare a unora sau a mai multora dintre acestea şi o înrăutăţire a bolii generale. Toate manevrele terapeutice asupra focarelor sunt însoţite de bacteriemii, care durează de la câteva minute până la 24 de ore. Se va interveni deci sub o terapie de protecţie (antibiotice administrate cu o zi înaintea intervenţiei şi încă 7-10 zile după). Câteodată, un focar secundar poate persista ca atare şi după suprimarea focarului primar cauzal, de exemplu, o adenopatie regională după extracţia dintelui bolnav. Profilaxia focarelor dentare trebuie realizată cât mai devreme posibil, iar igiena cavităţii bucale constituie metoda profilactică de prim ordin.

Comentarii


Otilia L

Am o mare rugaminte: cunoașteți chirurgi dentari de incredere, specializati în TRATAREA FOCARELOR DENTARE pe care i-ați putea recomanda? Preferabil în Bucuresti, dar pacientul se poate deplasa în toată țara dacă este nevoie. Sunt puține articole scrise pe acest subiect, și o astfel de procedura de intervenție nu se găsește în lista tipica de preturi și servicii pe site-urile clinicilor dentare. Nu știu la cine sa apelez! Pe scurt, povestea pacientului: De 3 ani de zile prietenul meu suferă de simptome fizice nediagnosticate ( furnicaturi in corp constante, tahicardie si perioade de oboseala nejustificata, stare de confuzie, ganglioni limfatici umflati etc.). Deși a realizat o mulțime de analize și teste medicale, (de la teste de sânge, intoxicatie cu mercur, boala Lyme etc), rezultatele i-au ieșit normale. Citind pe internet cazuri similare, a ajuns la ipoteza ca ar putea fi vorba de boala de focar/focare dentare întrucât a extras cele 4 masele de minte și un alt molar în perioada de început a simptomelor. Parerile sunt împărțite, câțiva practicieni au reușit sa distinga intre 1 și 5 dintre aceste posibile focare printr-o radiografie panoramica și o tomografie recenta 3D Cone Beam în zona extractiilor și un posibil chist sau alt focar la un premolar devitalizat și cu multiple tratamente de canal, (în prezent, foarte dureros și inutilizabil) dar încă nu am găsit un specialist în chirurgie orala care să se ocupe cu tratarea acestor focare dentare printr-un protocol specific, și cu extractia și tratarea osului posibil necrozat al acelui premolar. Dacă cunoașteți astfel de specialisti de încredere, vă rog să ne ajutați! Va sunt profund recunoscatoare pentru orice contact! ps: Atasez si un video scurt al testului 3D Cone Beam, accesibil la acest link, in cazul in care poate fi relevant: https://player.vimeo.com/video/161053429

May 20, 2016, 8:54 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha