Este o întrebare care ar trebui să-i preocupe pe toţi părinţii. Ambliopia sau “ochiul leneş” reprezintă vederea scăzută a unui ochi sau a ambilor. Uneori, nu se observă nimic deosebit în aspectul ochilor, iar vederea scăzută este descoperită abia la vârsta şcolară, când este prea târziu de remediat. Alteori, este însoţită de strabism. Condiţia majoră este să se depisteze cât mai devreme, iar tratamentul să înceapă în timp util, adică foarte repede, cât mai aproape de apariţia afecţiunii. Copilul nu se naşte cu ambliopie, dar este foarte important faptul că aceasta se poate trata.
Care sunt cauzele ambliopiei ?
Vicii de refracţie, adică prezenţa dioptriilor anormale, care necesită purtarea ochelarilor, altfel imaginea fiind neclară. Mai ales în situaţiile când există diferenţe între dioptriile necesare fiecărui ochi, zona vizuală cerebrală preia imaginea primită de ochiul cu defectul mai mic, adică cel care vede mai bine, iar celălalt ochi se leneveşte.
Deprivare, atunci când, în primele săptămâni de viaţă, apare un obstacol, cum ar fi cataracta congenitală sau ptoza marcată a pleoapei, ori alte boli organice ale ţesuturilor oculare, care împiedică astfel perceperea imaginii, iar vederea nu se dezvoltă normal.
Ambliopia stra bică – ochiul mai bun preia fixaţia şi priveşte drept, iar creierul, pentru a evita vederea dublă, şterge imaginea primită de celălalt ochi, care fuge din poziţia normală.
Ambliopia din nistagmus – dată de mişcarea involuntară, oscilantă, a ochilor.
Trat amentul: Niciodată nu este prea devreme pentru începerea tratării ambliopiei. Există două principii de bază:
1. Asigurarea unei imagini cât mai clare, prin purtarea ochelarilor, dacă e cazul, rezolvarea cataractei sau a altor afecţiuni.
2. Acoperirea ochiului bun, pentru a obliga ochiul slab să lucreze.
1. La copii, măsurarea corectă a dioptriilor se face după instilarea unor picături cu substanţe speciale, care imobilizează capacitatea de acomodare a ochiului în timpul măsurătorii (Atropina sau Cyclogyl).
La copilul mic, preverbal, numai un consult oftalmologic specializat poate determina dacă vederea şi poziţia ochilor este în limite normale. Măsurarea dioptriilor se face cu aparate speciale, adaptate vârstei. Dacă este necesar, purtarea ochelarilor pentru corectarea vederii se poate face din primele luni de viaţă, folosind rame uşoare şi flexibile, de mărime potrivită vârstei. În strabismul congenital, de exemplu, când deviaţia ochiului apare în primele luni de viaţă, există tendinţa de a privi preferenţial cu un ochi, iar celălalt este deviat mai tot timpul. Trebuie început imediat tratamentul: ochelari, dacă e cazul, şi acoperirea ochiului bun, altfel ochiul care fuge va rămâne cu vedere slabă toată viaţa.
2. Ritmul şi durata ocluziei este în funcţie de gravitatea ambliopiei, vârstă, dioptrii şi este stabilit de oftalmolog. Cooperarea copilului la ocluzie depinde foarte mult de părinţi. Din păcate, în România există un număr mare de copii cu ambliopie care nu sunt depistaţi la timp. În ţările mai dezvoltate există obligativitatea controlului oftalmologic la începerea grădiniţei.
Cum pot părinţii să observe dacă există o problemă de vedere?
Dacă copilul se freacă la ochi, strânge pleoapele, apropie obiectele de ochi, se apropie de televizor sau un ochi ”îi fuge” sunt semne că poate exista o problemă oculară. În aceste cazuri, controlul trebuie făcut cât mai repede, altfel se pierde un timp preţios în care s-ar putea recupera vederea. Mai mult, dacă un părinte sau frate poartă ochelari sau are strabism ori altă problemă oculară, trebuie obligatoriu făcut controlul.
Vederea bună a ambilor ochi şi poziţia corectă, paralelă, a axelor vizuale sunt esenţiale pentru dezvoltarea normală a vederii binoculare - capacitatea de a percepe imaginile primite de ambii ochi simultan şi complementar -, precum şi a vederii în spaţiu . Ea se formează şi se dezvoltă în primii 5 ani. Dacă vederea este slabă, nici vederea binoculară nu se dezvoltă normal.
În concluzie, dacă observaţi la copil vreunul dintre semnele descrise sau, mai bine, vreţi să fiţi siguri că totul este normal, duceţi-l cât mai repede la un control oftalmologic!