None

Miopia

Miopia este un defect al vederii şi se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanţă mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele care vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, permiţând doar distingerea obiectelor situate la o distanţă mai mică. Globul ocular al persoanelor mioape este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând astfel focarul pe retină. În jur de 26% din populaţia lumii are miopie. 
Miopia se împarte în două mari clase:
• Benignă (“miopia şcolarului”) - este descoperită în jurul vârstei de 6-7 ani, având o evoluţie lent progresivă până în jurul vârstei de 20-25 ani, când devine staţionară. Nu ajunge la valori mai mari de –6,00; -7,00 dioptrii. Miopii au tendinţa de a strânge pleoapele pentru a vedea la distanţă.
• Malignă (evolutivă) – este prezentă de la naştere, evoluează progresiv toată viaţa, putând atinge valori mari, de –20,00 sau –30,00 dioptrii.
Se disting trei tipuri de miopie:
    * miopie mică - până la 3 dioptrii;
    * miopie de grad mediu - de la 3 la 6 dioptrii;
    * miopie de grad înalt - mai mult de 6 dioptrii;

    *miopie forte – mai mult de 9 dioptrii.
Exista multe cauze care conduc la apariţia miopiei, însă dintre acestea medicii le consideră principale pe următoarele:

    * predispunere ereditară
    * efortul vizual excesiv la distanţă mică de obiect (fără odihnă pentru ochi şi la o iluminare insuficientă);  
    Diagnostic: numai un medic specialist poate determina gradul miopiei şi poate alege cea mai potrivită metodă de tratament pentru cazul dat. Examenul oftalmologic efectuat cuprinde:
    * verificarea acuităţii vizuale la distanţă fără ochelari, alegerea dioptriilor necesare dumneavoastră;
    * determinarea refracţiei ochilor dumneavoastră (dioptron, autorefractometru) şi a gradului de miopie; examinarea fundului ochiului (oftalmoscopia);  

   * corecţia optică se va prescrie doar după un consult oftalmologic complet, care va include şi administrarea unor picături pt dilatarea pupilei.
    Cele mai comune forme de corecţie includ purtarea ochelarilor şi a lentilelor de contact (doar cu lentile divergente), precum şi chirurgie refractivă oculară (după vârsta de 20 ani, refracţie stabilă).
Starea vederii pacientului trebuie urmărită periodic, în funcţie de sfatul specialistului oftamolog. 



Dr. Carmen Dragne

medic specialist oftalmolog

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha