30
None

Nevralgia post-herpetică

Nevralgia post-herpetică (PHN) este o durere de nerv (nevralgie), care persistă după ce erupţia cutanată (placardul) de herpes zoster s-a vindecat. Zona zoster este determinată de acelaşi virus care determină şi va-ricela. După vindecarea varicelei, virusul varicelo-zosterian rămâne în stare dormantă la nivelul rădăcinilor nervoase la toţi pacienţii. Când sistemul imunitar este slăbit, virusul se reactivează şi apare sub forma zonei zoster. Tot nevralgie post-herpetică este şi durerea care, după o perioadă de remisiune, reapare la o dată ulterioară, după luni sau chiar ani de zile, suprapusă chiar pe zona (dermatomul) afectată cândva de herpes zoster.

Acesta poate avea o intensitate foarte mare şi, de asemenea, poate dura chiar ani de zile. De multe ori, pacienţii descriu durerea în termeni , cum ar fi arsură, junghi, înţepătură.

De ce nevralgia post-herpetică este adesea nediagnosticată?

Simptomele de durere neuropată pot varia datorită fiziopatologiei sale complexe. Prin urmare, pacienţii pot fi supuşi unor tratamente eronate sau pot primi un tratament corect peste luni sau chiar ani de suferinţă.

În practica curentă, adesea PHN poate fi dificil de diagnosticat şi asta din două motive:

1. Placardul de zona zoster s-a vindecat de ani de zile iar pacientul nu mai face legătura între durerea actuală şi erupţia cutanată pe care a avut-o cândva.

2. Atât simptomele, cât şi intensitatea acestora, pot varia.

În unele cazuri, în zona afectată, este posibil să apară o sensibilitate crescută la durere. Astfel, o durere care în mod normal este considerată de către pacient ca fiind uşoară, în astfel de condiţii este percepută ca fiind foarte severă (hiperalgezie). Uneori, chiar şi un stimul cum ar fi atingere uşoară , care în mod normal nu provoacă durere , devine dureros (alodinie).

Strategia de diagnosticare a PHN

PHN se prezintă diferit de la pacient la pacient dar există un număr de elemente pentru un diagnostic precis:

• Analiza antecedentelor pacientului în încercarea de a afla dacă acesta a avut în antecedente un episod de zona zoster (erupţie/placard) pe zona cutanată actualmente dureroasă.

• Informaţii despre caracterul şi intensitatea durerii – pacientul descrie durerea ca arsură, junghi, înţepătură cu diferite grade de intensitate.

• Un examen fizic şi teste pentru semne pozitive sau negative senzoriale, alodinie şi hiperalgezie

Medicul poate folosi o varietate de examene şi teste pentru a face legătura între o veche erupţie de zona zoster şi nevralgia post-herpetică actuală.

Ce opţiuni de tratament sunt disponibile la ora actuală?

Terapii sistemice

• anticonvulsivante,

• antidepresive triciclice

• inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei

• opioide

dar cu multiple efecte secundare greu de acceptat de către pacient

Terapiile locale – plasturele cu Lidocaina 5% este un tratament topic care oferă:

• eficacitate– dovedită prin studii

• tolerabilitate– mai puţin de 3% lidocaină se absoarbe sistemic

• efect dual – farmacologic (lidocaina) + mecanic (plasturele cu hydrogel protejează zona dureroasă şi sensibilă)

• este uşor de utilizat

fără efecte secundare

Concluzii: Lidocaina 5% - emplastru medicamentos

1. Este recomandată ca primă linie de tratament

2. Tolerabilitatea este excelentă, absorbţia sistemică fiind de maxim 3% din doza administrată

3. Este lipsită de efectele secundare specifice medicaţiei sistemice

4. Plasturele are un efect dual: mechanic şi farmacologic

5. Este uşor de folosit de către pacient

Comentarii


Michaela

De un an sotul meu se confrunta cu urmarile zonei zoster ; sunt surprinsa ca din tot ce recomandati nici un medic pana astazi nu ia prescris vreun tratament din cele descrise de dvs. in recomandarile Soc.Europene de Neurologie.., este adevarat raportat la anul 2012 . Din experienta varstei si a unei tangente cu zona medicala cred ca este totusi cea mai buna recomandare . As dori sa -mi raspundeti >Mii de multuniri cu mult respect.

June 1, 2015, 8:13 p.m.
5
1

iustina nechita

Va rugam sa sunati la: 021.316.06.40

June 10, 2015, 12:47 p.m.
0
1

Radu Dorela

Buna ziua! Tatal meu a avut Zona Zoster la cap cu foarte multi ani in urma. Faza eruptiva s-a vindecat relativ repede dar de atunci zona capului afectata este "amortita" in sensul ca daca pune mana pe cap nu-si simte pielea capului plus ca are o vajaiala continua in cap. Cateodata aceasta vajaiala este atat de suparatoare incat nu se poate odihni deloc in timpul noptii. In acest moment are dureri mari, nu s-a odihnit deloc iar vajaiala aceasta este foarte suparatoare. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat, cu un numar de telefon sau o clinica unde sa ma pot adresa sa-i poata alina aceasta suferinta. Multumesc anticipat si astept cu sufletul la gura un semn.

Sept. 14, 2015, 7:54 a.m.
5
1

Iustina Nechita

Va rugam sa ne comunicati din ce localitate sunteti pt a va recomanda un medic.

Sept. 15, 2015, 11:42 a.m.
0
0

alexandra

Buna ziua!\r\nDe mai bine de 1 an ma confrunt cu dureri cumplite de picioare si maini.Am fost consultata de reumatolog,neurolog,am facut RX,degeaba.Am fost internata si la spit.Militar,testele pt.lupus au iesit negative, la fel si cele pt.boli reumatice,diagnosticul final fiind fibromialgie.In unele dimineti ma trezesc cu degetele de la maini umflate.Nu mai stiu incotro sa ma indrept.Ce ma sfatuiti?Multumesc anticipat

Sept. 21, 2015, 6:50 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

Mergeti la un medic internist ca abia el sa va indrume catre investigatiile care sa ajute la diagnosticare.

Sept. 21, 2015, 6:56 p.m.
0
0

mira

am facut zona zoster pe coapsa piciorului drept, sold si abdomen, totul pe dreapta. cam dupa 3 zile de la aparitia eruptiei am inceput tratament cu aciclovir 200 mg cate 3 pastile de 5 ori pe zi, si unguent aciclovir. nu am avut probleme in cele 6 zile si jumatate in care am luat tratamentul, eruptiile au inceput sa se retraga, dar dupa 4 zile de cand nu mai iau tratamentul mi-a aparut o amorteala a pielii pe portiunile mentionate. ce e de facut?

Oct. 9, 2015, 10:33 p.m.
5
0

Saptamana Medicala Administrator

Consultatie la medicul alergolog sau internist sau macar medicul de familie.

Oct. 10, 2015, 11:59 p.m.
2
0

Emilia

Buna ziua! Tatal meu a avut Zona Zoster pe partea dreaptă a abdomeniului, exact ca o centura, a fost internat la spitalul din Fălticeni, a făcut tratament cu aciclovir pastile şi unguient, i-au trecut acele bubite apoi au inceput niste dureri, inţepături, vâjâieli ale capului, ameţeli, stare de disconfort. A mai luat 10 zile Lyrica, acum ia nurofen pentru durere şi nu se opresc aceste dureri insuportabile. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat, cu un numar de telefon sau o clinica unde sa ma pot adresa sa-i poata alina aceasta suferinta. Multumesc anticipat si astept un răspuns.

Oct. 11, 2015, 11:34 p.m.
11
1

Aura

Buna ziua, va rog respectuos sa ma indrumati unde sa ma mai prezint cu mama, in varsta de 80 ani, deoarece in urma cu 2 luni ia aparut zona zoster, pe torace, abdomen. A suferit complicatii cum ar fi constipatie cu fecalom, stari de voma, insomnii, tensiune crescuta 23,internata de urgenta, investigatii in spital, control neurologic si la psihiatrie, fara nici-un rezultat. Urmeaza cu Anxiar si Gerodorm de aproximativ 7 zile, durerile si insomniile persista. Exista calmante locale, pentru aceasta nevralgie postherpetica? Va multumesc!

March 6, 2016, 2:05 p.m.
5
4

Saptamana Medicala Administrator

Ati contactat medicul de familie? daca nu, faceti-i o vizita. Daca da, urmati prescriile lui si reveniti sa-i spuneti cum va simtiti.

March 6, 2016, 4:12 p.m.
1
1

Gyongyi Szilagyi

Buna!\r\nO cunostinta de-a mea a avut zona zoster pe spate si pe piept.Eruptiile s-au vindecat relativ rapid dar de 3 luni de zile are niste dureri insuportabile.Era la mai multi doctori,dar durerea nu vrea sa treaca.Am citit de injectii de vitamina B12.S-ar putea sa fie un remediu?Puteti sa ne sfatuiti ceva?Va multumesc anticipat!

Aug. 23, 2016, 11:39 p.m.
4
0

Ionut

Bun!\r\n\r\nNu a fost lasat nici un link!\r\nDe unde pot comanda acesti plasturi????!\r\nTatal meu sufera de PHN

Dec. 24, 2016, 10:03 a.m.
1
1

Daniela

Am avut zona zoster in partea stanga a corpului, intre omoplat si coloana vertebrala, la inceputul lunii noiembrie 2016, eruption s-a vindicat dear am ramas cu o durere acuta, junghiuri puternice. Ce sa fac sa dispara aceste dureri?

Jan. 1, 2017, 11:53 p.m.
6
1

redactie

Aceste produse pot fi adsministrate doar cu prescriptie medicala, deci va rugam sa discutati cu medicul dvs.

Jan. 12, 2017, 11:30 a.m.
0
0

State Alina

Buna searaam fc zona zoster si am fost diagnosticata foarte tarziu,am luat aciclovir de 800 la 4 ore pentru ca am avut o forma grava care a prins fata,gatul ,urechea si capul.Bubitele se duc dar am dureri mari,mi a fost recomnadat un medicament ALaNerv se mai poate lua ceva ptr amelioaraea durerii si ptr a potolii putin nervul respectiv de unde a pornit eruptia?

Jan. 16, 2017, 5:14 p.m.
4
2

STEFAN GEORGETA

Buna ziua, Tatal meu in varsta de 96 ani a facut acum 1luna si jum zona zoster in cap. A fost tratat cu acyclovir pastille, ibuprofen, neuro multivitamine si unguent aciclovir 7zile. Bubele au trecut. S a curatat capul dar are dureri. Acum il tratez cu gabaran si doreta ptr dureri. Mi s a recomandat si millgama. Dar are dureri sub forma de junghiuri si ca niste arsuri in locul bubelor. Ce ma sfatuiti sa ii mai dau ptr durere. Multumesc

March 19, 2017, 1:24 a.m.
4
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha