Educaţia pentru sănătate şi prevenţia pot fi diferenţa dintre un om sănătos şi un om bolnav.
Bazele sănătăţii durabile a copilului se pun încă din stadiul prenatal, depinzând în totalitate de sănătatea mamei şi de nutriţia ei.
În perioada extrem de solicitată a sarcinii, femeile au nevoi crescute de acizi grași Omega-3, atât pentru sănătatea proprie cât și a copilului, dar și după sarcină, pe timpul alăptatului, când bebelușii se pot bucura de acțiunea pozitivă a acizilor grași Omega-3.
În ultimul trimestru de sarcină se definitivează formarea creierului copilului, a retinei şi a sistemului nervos, în componenţa căruia intră acizii graşi Omega-3 în proporţie de peste 60%, pe baza rezervelor de Omega-3 ale mămicii. Dacă acestea sunt sărace, pot apărea carenţe în dezvoltarea copilului, iar epuizarea lor completă poate duce la depresia postpartum a mămicii.
Adesea, copiii născuţi prematur şi cei cu o dezvoltare intrauterină încetinită au la naştere o cantitate sanguină redusă de acizi graşi Omega-3.
Prevenirea nașterii premature, a depresiei postnatale a mamei, favorizarea unui travaliu mai ușor, dezvoltarea nervoasă normală a bebelușului, reducerea incidenței alergiilor la nou-născut sunt în directă legătură cu aportul de acizi grași Omega-3. De menționat, că, prin fierbere/coacere, peştele pierde o mare parte din conținutul de Omega-3, în plus peștele poate conține cantități necontrolabile de contaminanți.
Uleiul pur de peşte Omega-3 sau Uleiul din ficat de cod sunt sursele ideale de acizi grași Omega-3, ce au proprietăţi nutritive, terapeutice şi energetice.
În funcție de preferințe, puteți alege formele lichide cu gust bun sau capsulele mici, ușor de înghițit.
Uleiul de peşte are proprietăţi nutritive, terapeutice şi energetice.
Proprietăți nutritive – Uleiul din ficat de cod conține nutrienţi esențiali: Omega-3, vitamina D şi vitamina A;
Nutrienții sunt componente ale alimentaţiei necesare organismului pentru creşterea şi funcţionarea normală.
Creierului este un ţesut gras, format cu acizi graşi Omega-3 - adevărate cărămizi ale creierului - ce nu pot fi produşi de corpul uman, ei ajutând la dezvoltarea și menţinerea funcţiilor acestuia şi încetinind degradarea celulei nervoase.
De asemenea, acizii graşi Omega-3 sunt nutrienţi esenţiali pentru sănătatea şi frumuseţea pielii.
Vitamina D este indispensabilă imunității și fixării calciului în oase etc;
Vitamina A este solubilă în grăsimi, este importantă pentru ochi și creșterea oaselor.
Vitamina E - adaos ca antioxidant.
Proprietăți terapeutice
Terapia tradițională naturală cu ulei de pește a constituit multă vreme aproape unica sursă de vitamine D şi A, pentru a preveni rahitismul la copii, dar şi pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a întregului organism; administrarea în școli și grădinițe și-a dovedit eficiența mult timp.
S-a observat o îmbunătăţire a funcţiei cognitive la copiii care au consumat constant ulei de peşte.
Acizii Omega-3 au efecte pozitive asupra:
- inimii şi circulaţiei vasculare - moderează nivelul colesterolului, trigliceridelor, al hipertensiunii şi oboseala cronică, reduc aritmiile,
- creierului - a dispoziţiei şi a funcţiei cognitive - reduce depresia, stresul și manifestările extreme,
- articulaţiilor, ameliorând înţepeneala de dimineaţă, au efect antiinflamator - îmbunătățesc imunitatea, ajută la menţinerea densităţii normale osoase la adulţi, fiind foarte importanţi pentru buna funcţionare a organismului, în general.
Proprietăți energetice
Un gram de grăsime conţine 9,2 calorii - de peste 2 ori mai mult decât carbohidraţii şi proteinele, care au doar 4 calorii pe gram. Omega-3 sunt grăsimi bune, nu se depun, dimpotrvă, dau un plus de energie şi vigoare pentru multă mişcare, pentru arderea grăsimilor nedorite, sunt adevărate grăsimi antistres fizic şi psihic.
Nutriţia optimă pentru femeile însărcinate trebuie să includă Ulei de pește islandez, pur, natural, tradițional, iar pentru bebeluşi, Uleiul din ficat de cod pentru copii poate deveni unica sursă de vitamina D.