4
None

Pacienții români cu hepatită se confruntă cu liste de așteptare și standard terapeutic neactualizat

În perioada 25 aprilie – 26 aprilie, a avut  loc la București evenimentul științific „Up-to-date in Hepatology” - un curs internațional, organizat la inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), UMF Carol Davila București și Institutului Clinic Fundeni, cu suportul European Society for the Study of the Liver (EASL), în care experți români și internaționali au vorbit despre cele mai actuale teme în hepatologie:

- Tratamentul și diagnosticul hepatitelor virale;

- Tratamentul cirozei hepatice.

Cursul este adresat tuturor gastroenterologilor interesați de hepatologie și își propune să treacă în revistă, pe durata a două zile, teme actuale în managementul paciențior cu hepatite virale, ciroză hepatică și complicațiile acesteia. De asemenea, prelegerile vor fi completate cu dezbaterile asupra problemelor practice și specifice României în acest domeniu.

România este țara cu cea mai mare prevalență a hepatitelor virale din Europa. Statisticile alarmante ale Organizației Mondiale a Sănătății plasează țara noastră pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condițiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii la care pacienții europeni au acces de aproximativ 3 ani, spre deosebire de pacienții români care sunt tratați încă prin dubla terapie. Mai mult decât atât, accesul la tratament al pacienților români cu hepatită C este condiționat de înscrierea pe listele de așteptare, iar șansele de vindecare sunt sub 50% prin comparație cu tripla terapie a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor.

„Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienți cât și pentru statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienți cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie și, astfel, acești pacienți s-au putut reintegra foarte repede în societate și la locul de muncă nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulți bani netratând pacienții cu terapiile inovatoare.”,afirmă Prof. Dr. Ioan Sporea - Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. Domnia sa a apreciat că în România ar exista cca 600.000 de posibili purtători ai virusului hepatitei C, şi circa un milion de purtători ai virusului B, dar numai 10% dintre aceştia ştiu că poartă acest virus. Prof. Dr. Ioan Sporea aprecia că nu avem o strategie naţională de diagnostic şi tratament. Virusul C este un virrus curabil actualmente în Europa.

Hepatita C este vindecabilă după ce a aprobat, la nivel mondial, un nou tratament, însă în România, din păcate, pacienţii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni încă de acum trei ani şi care acum sunt considerate depăşite, a declarat, la conferinta de presa, prof. dr. Marcel Tanţău.

„Asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului. Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienților și cu efecte secundare mult mai ușor de tolerat pentru aceștia, sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români și ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienți și managementul categoriilor speciale.”, a declaratConf. Dr. Liana Gheorghe - şef Secţia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni.

Pentru a beneficia de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate și gratuite să fie actualizată, iar conform ultimelor declarații ale autorităților, acest proces se va finaliza la data de 30 octombrie.

„Suntem conștienți de faptul că pacienții nu își mai permit încă o perioadă de 6 luni de așteptare. Tocmai de aceea, luăm în considerare diferite variante care să ne permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.”,a declarat Prof. Dr. Oliviu Pascu- Preşedintele Comisiei de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii."În plus, nu există o strategie naţională în ceea ce priveşte hepatitele, un program naţional şi nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autorităţile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de preţuri în condiţiile în care achiziţionează medicaţie pentru 1,6 milioane de pacienţi, şi nu doar 500.000, câţi sunt în Germania", a mai spus prof. dr. Oliviu Pascu.

Medicii prezenţi la conferinţa de presă au apreciat că decizia pentru introducerea tratamentelor de ultimă oră aparţine celor care aprobă bugetele, deci „aceasta este literalmente politică.”

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha