Sistemul venos al membrelor inferioare este format din două sisteme: unul superficial, dispus imediat sub tegument, şi unul înconjurat de muşchi şi dispus profund. Tromboza venoasă profundă reprezintă coa-gularea sângelui la nivelul sistemului venos profund şi nu trebuie confundată cu tromboflebita superficială, care afectează venele superficiale. Tromboza venoasă profundă este cea care dă embolii pulmonare cu risc de deces.
Circulaţia de întoarcere a sângelui prin sistemul venos se realizează cu presiune scăzută (de aici, riscul de formare de cheaguri) şi este controlată de contracţia muşchilor de la nivelul piciorului şi sistemul valvular din interiorul venelor. Majoritatea trombilor se dezvoltă la nivelul venelor gambei şi coapsei şi mai puţin frecvent la nivelul venelor pelvisului.
Cauzele apariţiei trombozei venoase profunde sunt reprezentate de:
Staza venoasă
• prin lipsa contracţiei musculare în cazul imobilizării prelungite;
• prin compresia în amonte a unei vene în cazul unei tumori.
Leziunea directă a peretelui venos - în cadrul unor intervenţii endovasculare sau chirurgicale
Tendinţa la coagulare spontană a sângelui - care apare în:
• primar în anumite boli denumite trombofilii
• secundar unor boli (cancer) sau tratamente (hormonale, anticoncepţionale, chimioterapie).
Alţi factorii implicaţi sunt: boala varicoasă, insuficienţa cardiacă, accidentul vascular cerebral, obezitatea, sarcina, fumatul şi vârsta înaintată. Diversele combinaţii dintre aceşti factori cresc riscul de tromboză venoasă.
Boala se manifestă prin creşterea în volum (umflarea) a membrului afectat, cu senzaţie de picior greu, obosit, durere la acest nivel, cu tegumente calde, de culoare roşie sau decolorate la acest nivel, toate aceste manifestări fiind de o singură parte. Asimetria simptomatologiei în lipsa unei cauze clare (înţepătură de insectă, traumatism local) ridică întotdeauna suspiciunea unei tromboze venoase profunde şi necesită consult medical de urgenţă. De reţinut este că, în această fază de debut, cheagul de sânge se poate fragmenta şi emboliza cu blocarea bruscă a unei artere la nivelul plămânilor.
În aceasta fază diagnosticul se pune strict pe examenul ecografic. Examinarea ecografică în acest moment confirmă prezenţa trombului cu măsurarea dimensiunilor trombului. Ecografia vasculară este o metodă neinvazivă, nedureroasă, cel mai frecvent utilizată în diagnosticul TVP. După plasarea de gel special pe pielea membrului afectat, medicul urmăreşte cu ajutorul unui transductor pe ecranul ecografului anatomia sistemului venos, permeabilitatea acestuia, prezenţa fluxului sângelui şi a eventualelor cheaguri.
Tratamentul trombozei venoase profunde la nivelul membrelor inferioare implică administrarea de medicaţie anticoagulantă. Scopul principal al terapiei este de a preveni creşterea în dimensiuni a trombului şi desprinderea unei porţiuni din tromb. În lipsa diagnosticului şi tratamentului prompt, tromboza venoasă profundă poate produce embolie pulmonară în aproape 40% din cazuri.
Repetarea ecografiei Doppler venoase este metoda de elecţie în urmărirea trombozei venoase profunde, în vederea stabilirii evoluţiei trombozei la nivelul sistemului venos profund, a gradului de obstrucţie al fragmentelor de venă afectate şi tratamentului.
Dr. Comşa Florin, Medic specialist chirurgie vasculară
Oloi Liviu
In data de 11.03.2015 am facut un eco Doppler. Motivul pentru care am facut acest eco este ca de 3 zile am dureri permanente la gamba dreapta, Durerea este localizata de la glezna la genunchi. In urma acestui eco rezultatul a fost ca nu am nici o afectiune in accea zona. Durerile continua. Ce analize as mai putea face ca sa apara un diagnostic si sa scap de aceste dureri care si noaptea nu ma lasa sa dorm.Multumesc
March 12, 2015, 12:19 p.m.