13
None

Efectele antrenamentului fizic pe parametrii de elasticitate vasculară

Material și Metodă:

Am selectat 115 pacienți cu risc înalt conform Societății Europene de Cardiologie. Pacienții au fost sub medicație stabilă în ultimele 2 luni. Pacienții au fost împărțiți în două grupe: grup A (56) și grup B: (59) și au fost evaluați la includere și după 2 luni de studiu. Cu ajutorul Arteriograph – Medexpert – am urmarit următorii parametrii de rigiditate arterială aortică și hemodinamică centrală: Viteza undei pulsatile aortice (PWVao), Tensiunea arterială sistolică (TAS), Presiunea pulsată (PP), Tensiunea arterială sistolică aortică centrală (TASao), Presiunea pulsată centrală aortică (Ppao). Pacienții din grupul A au fost incluși într-un program complex de recuperare cardiovasculară ce a inclus pe langă schimbarea stilului de viață și un program de antrenament fizic susținut de o echipă de kinetoterapeuți. Lotul B a fost lot-control.

Rezultate:

Am constatat următoarele modificări la finele celor 2 luni versus începutul studiului. Variația PWVao (∆PWVao) la grupul A a fost de -1,68 m/s la un p 0,009; ∆PWVao la grupul B a fost de -0,07 m/s la un p 0,098; ∆TAS la grupul A a fost de -6,9 mmHg la un p 0,005; ∆TAS la grupul B a fost de -0,3mmHg la un p 0,085; ∆PP la grupul A a fost de -3,5mmHg la un p 0,012; ∆PP la grupul B a fost de +0,1mmHg la un p 0,075; ∆TASao la grupul A a fost de -8,7mmHg la un p<0,001; ∆TASao la grupul B a fost de -0.9mmHg la un p 0,064; ∆PPao la grupul A a fost de -6,1 mmHg la un p 0,008; ∆PPao la grupul B a fost de -1,2 mmHg la un p 0,041

Concluzii:

Antrenamentul fizic actionează benefic asupra parametrilor de rigiditate arterială determinați cu ajutorul arteriografului, aparat ce permite atât măsurarea parametrilor de elasticitate vasculară cât și a parametrilor de hemodinamică centrală. Programul de antrenament fizic poate fi astfel constituit încât să reducă tensiunea arterială şi să încetinească rigidizarea arterială în timp. Efortul fizic întârzie procesul de îmbătrânire vasculara reprezentat de rigidizare în timp actionând pe viteza undei pulsatile şi presiunea pulsului ca determinanţi indirecţi ai avansării în vârsta a individului în principal şi a afectării patului vascular de catre factorii de risc cardiovascular. Determinarea parametrilor ce ţin de îmbătrânirea arterială de tipul vitezei de conducere a undei pulsatile, presiunea pulsului în aortă și cea brahială precum și presiunea sistolică centrală sunt importanți în ceea ce priveşte evaluarea rigidităţii arteriale cât şi în stabilirea evolutivităţii şi prognosticului tensiunii arteriale.

Iurciuc Mircea, Marin Cătălin, Mihaela Orăvițan, Cosmina Sașec, Stela Iurciuc, Avram Claudiu, Gaiță Dan

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha