13
None

Ultima generaţie de valvă aortică biologică „Sutureless”

La Spitalul Monza din Bucureşti s-a implantat pentru prima dată în România, acest tip nou de valvă, recent omologată la nivel european. Operaţia a fost realizată de către echipa de chirurgi a spitalului, coordonată de dr. Theodor Cebotaru, reputat chirurg cardiovascular, intervenţia durând aproximativ 3 ore.

Această operaţie a fost una extrem de dificilă datorită riscului operator crescut şi a presupus schimbarea unei valve şi repararea celei de-a doua: prima a fost implantată prin procedura fără sutură (valva sutureless) pe cord deschis, ceea ce a redus considerabil timpul de execuţie al operaţiei şi riscurile aferente unei astfel de intervenţii, iar cea de-a doua valvă a fost reparată pe cord bătând.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a suferit acum 4 ani o intervenţie cardiacă de înlocuire a valvei aortice. În urma unei recente infecţii la inimă, a fost necesară o reintervenţie, cu risc operator crescut datorită vârstei înaintate a pacientului, starea critică a inimii şi boală avansată. Cazul a fost preluat şi realizat cu succes de către echipa de medici a Spitalului Monza Bucureşti.

Context

Până în prezent, valvele protetice biologice sunt clasificate ca fiind: cu stent sau stentless (fără stent), în funcţie de tipul de ţesut biologic folosit pentru cuspele valvei aortice, care pot fi din pericard bovin/porcin sau cabalin şi care este fixat de o structură metalică (stent) sau nu. Indiferent de tipul lor, protezele biologice sunt fixate de inelul aortic nativ prin suturi chirurgicale individuale sau stentless, cu sau fără petece sau ca o sutură continuă pe spaţiul inelar nativ. Suturile sunt făcute folosind fire şi petece din materiale non-resorbabile având funcţia de a fixa valva protetică pe inelul valvular.

Există trei tipuri de proteze valvulare aortice, fiecare dintre ele cu indicaţii specifice pacienţiilor.

• Proteza valvulară convenţională, cu stent metalic, care pentru fixare necesită fire de sutură, au indicaţie generală pentru pacienţii fără boli asociate.

• Proteza valvulară stentless (fără stent), care pentru fixare necesită fire de sutură şi cu indicaţie pacienţilor cu inel aortic de dimensiuni reduse.

• Proteza valvulară Sutureless (fără suturi), care are sistem propriu de ancorare, nu necesită suturi, cu indicaţie pacienţilor cu patologii asociate, performanţă ventriculară stângă scăzută (fracţie de ejecţie mică) de unde rezultă necesitatea unui timp cât mai scurt de bypass aorto-pulmonar.

• TAVI (transcatheteraortic valve implantation), tehnică practicată pe cale endovasculară şi care nu necesită bypass aorto-pulmonar, cu indicaţie pacienţilor vârstnici, cu comorbidităţi importante şi risc intraoperator mare.

În ultimii doi ani, au fost dezvoltate mai multe tipuri de proteze biologice, printre care şi valva sutureless (fără suturi). Procedura de protezare valvulară sutureless urmăreşte mai multe etape: intrarea cordului în bypass aortopulmonar, se clampează aorta, iar valva aortică disfuncţională este complet excizată şi spaţiul inelar aortic este pregătit ca şi în chirurgia convenţională. Dimensiunea inelului este măsurată printr-un etalon (sizere) adaptat pentru a determina dimensiunea protezei ce urmează a fi utilizată. Se folosesc 3 fire la nivelul celor 3 comisuri (cuspe) care sunt fixate cu ajutorul a 3 tourniquete pentru a ghida coborârea protezei şi pentru a consolida fixarea valvei în spaţiul inelar. Valva biologică adecvată este apoi implantată în spaţiul inelar aortic sub control vizual direct şi este fixată prin forţă radială a structurii metalice. La nivelul holderului valvei sutureless se ataşează o seringă specială care are adaptat un manometru; în funcţie de dimensinea valvei, seringa foloseşte o presiune de insuflaţie de 3, 4 sau 5 atm care umflă un balon ce se găseşte în holderul valvei. Acesta, are rolul de a fixa valva sutureless, nefiind necesare fire de sutură.

Avantajele acestor valve sutureless de nouă generaţie:

• Excizia completă a valvei bolnave

• Timp scurt de oprire cardiacă (bypass aorto-pulmonar)

• Sistem propriu de ancorare, care nu necesită suturi pentru fixare uşoară şi vizibilitate bună

• Riscuri minime post-operator

• Permite intervenţii chirurgicale prin procedură minim invazivă

• Reducere semnificativă a timpului de intervenţie toatală

• Reducerea traumei, durerii post operatorii şi a riscului de infecţii, a timpului de spitalizare şi recuperare a pacientului

Concluzie

Intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate. În cazul acestui tip de implantare, perioada de spitalizare este mai scurtă şi recuperarea mult mai rapidă.

Comentarii


ZAHARII RODICA

In urma cu 6 luni , tata a suferit o operatie pe cord deschis ,in urma careia i-a fost montata o valva biologica , In primele 2 luni totul a decurs bine dar dupa, a inceput sa supureze,am mers la spital ii schimba mereu pansamentul si ii aplica un unguent precum si o solutie.acum o luna,a facut frisoane dar si-a revenit imediat ,la doua saptamani a facut din noudar a avut o intensitate putin mai mare ieri insa, se zgaltaia si patul de trmuratul lui, ba chiar ii amortise sipolicele degetelor la maini...picioarele ii erau reci, l-am masat pe tot copul i-am pus paturi multe pe el ,apoi cand si-a mai revenit i-am luat tempertura...avea 40.L-am dus la medicul de familie unde i-a luat si tensiunea :9cu 5 i-a dat antibiotice :tavanic si amoxiciclina. Va rog sa ma ajutati cu un sfat:ce trebuie sa facem ? mergem din nou cu el la Iasi unde a fost operat? mergem la un medic cardiolog?poate fi infectie la valva biologica?sunt tare ingrijorata. va multumesc anticipat

July 15, 2015, 1:09 a.m.
0
0

Cristina Maghetiu

Buna ziua,Va rugam sa ne lasati un numar de telefon sa va contactam pentru mai multe detalii. Sau ne puteti contacta la numarul: 0757 118 889, adresa de e-mail: daniel.dram@spitalulmonza.ro Multumesc frumos

July 15, 2015, 2:12 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha