None

Rolul şi locul examenul IRM sâni în investigarea glandei mamare

     În România, cancerul de sân ocupă locul I ca incidenţă a cancerului şi este principala cauză de deces la femeile cu vârste peste 40 ani.

     Cancerul de sân este o problemă de sănătate publică.

Centrul medical FOCUS este unul dintre puţinele centre din România, în acest moment, unde se poate asigura un diagnostic complet al leziunilor mamare, începând cu un examen clinic făcut de medicul specialist (ginecolog sau endocrinolog), urmat de mamografie digitalizată, ecografie mamară, inclusiv sonoelastografie şi, atunci când este necesar, de examen IRM sâni, inclusiv  puncţie biopsie şi examen citologic completat de imunohistochimie.

     Mamografia rămâne “gold standard” imagistic în detectarea şi evaluarea neoplasmului mamar. Asocierea ultrasonografiei şi a rezonanţei magnetice creşte sensibilitatea şi specificitatea diagnosticului cancerului de sân.

      EXAMINAREA IRM de sâni NU este metoda de primă intenţie în investigarea glandei mamare.

     Se foloseşte ca metodă diagnostică adjuvantă după mamografie şi ecografie mamară.

     Investigaţia durează aproximativ 30-45 min şi se face în mod obligatoriu cu substanţă de contrast. Examinarea trebuie făcută în cea de-a 11 zi a ciclului menstrual (zilele 10-13) şi nu mai devreme de 2-3 luni la pacientele care au suferit o intervenţie chirurgicală sau radioterapie.

     Pacientele care se află în terapie hormonală de substituţie trebuie să întrerupă tratamentul hormonal (doar cu acordul medicului curant) cu 2 săptămâni înainte de efectuarea examenul IRM.

     Principalele indicaţii ale examenului de sâni sunt: urmărirea imagistică  a protezelor  de silicon, suspiciune de recidivă tumorală, stadializarea tumorilor multiloculare, anomalie clinică cu bilanţ standard normal, dar mai ales ca screening la pacientele tinere cu risc crescut ( mutaţii BRCA1 şi BRCA2).

     Leziunile mai mari de 5 mm se caracterizează în funcţie de dinamica prizei de contrast în leziuni maligne şi benigne.

     Un diagnostic precoce, sprijinit de informaţiile pe care metodele imagistice moderne şi performante le oferă, permite o atitudine medicală rapidă şi adecvată. Afecţiunile sunt depistate în stadii precoce, iar şansa de supravieţuire şi vindecare este mai mare.

Comentarii


Visan Stefan

Caut sa iau legatura cu Dl.Dr.Bogdan Orisescu

Feb. 14, 2013, 11:23 a.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha