Reţeta asupra căreia ne vom opri atenţia acum are ca ingrediente principale: razele solare ultraviolete - vitamina D3 - calciul. Se ştie că vitamina D3 (colecalciferol) are un important rol antirahitic pentru organismul uman, fiind produsă la nivelul tegumentului în prezenţa razelor solare ultraviolete. Când este în cantitate suficientă asigură absorbţia calciului şi a fosforului la nivel intestinal, precum şi fixarea acestora în oase şi dinţi. O alimentaţie echilibrată, precum şi o expunere a tegumentului la razele solare timp suficient pe tot parcursul anului, asigură în mod normal necesarul de vitamina D pentru organismul uman.
Pe lângă vitamina D, calciul împreună cu fosforul contribuie la buna funcţionare a sistemului osos şi a dinţilor. Acesta ajuta la transmiterea informaţiilor în sistemul nervos, alături de magneziu intervine în sistemul cardiovascular reglând bătăile inimii şi, nu în ultimul rând, are un rol important în metabolismul fierului. De această reţetă beneficiază în mod special femeile gravide sau cele care alăptează şi copiii. Şi acum să mergem la cumpărătur. Să enumerăm mai întâi câteva surse alimentare de vitamine şi minerale:
- Vitamina B12: carne, ficat, lapte, ouă, fructe de mare.
- Vitamina D: somon, sardine, ton, ficat de vită, germeni de grau, lapte integral, gălbenuş de ou.
- Calciu: produse lactate, gălbenuş de ou, oasele moi consumate odată cu carnea de somon sau sardine, frunze verzi de spanac, varză, brocoli.
- Fier: alune, nuci, ficat (porc, vita), gălbenuş de ou, germeni de grau, mazăre, linte, spanac.
Un medic specializat în diabet şi boli de nutriţie ne poate ajuta să alegem alimentele corespunzătoare fără să devenim sclavii dietelor inutile şi obositoare. Alimentaţia echilibrată nu trebuie privită ca un chin. Este bine să cumpărăm alimente gândindu-ne la plăcerea cu care le vom combina şi le vom oferi organismului nostru. Acesta le va savura cu siguranţă, iar noi ne vom simţi mai sănătoşi, mai plini de viaţă, mai optimişti. Ca orice bun bucătar-şef, corpul uman ştie arta combinării ingredientelor. Nu trebuie să-l învăţăm noi, ci doar să avem răbdarea de a-l înţelege, observa şi respecta.