Rinoplastia sau operaţia de remodelare a nasului este una dintre cele mai obişnuite operaţii estetice. Cu ajutorul ei se pot reduce sau mări dimensiunile nasului, narinele, se pot modifica vârful, cocoaşa sau unghiul dintre nas şi buza superioară. De asemenea, se pot corecta malformaţii sau defecte posttraumatice, înlăturând şi problemele respiratorii.
Cei mai buni pacienţi pentru rinoplastie sunt cei care doresc o îmbunătăţire, şi nu perfecţiunea în ceea ce priveşte înfăţişarea lor. Astfel că, dacă vă bucuraţi de o sănătate maximă, un psihic stabil şi aşteptări modeste, puteţi fi considerat un bun candidat.
Când rinoplastiile sunt efectuate de un chirurg estetician calificat complicaţiile sunt minore. Totuşi, pot apărea anumite infecţii, hemoragii şi reacţii adverse la anestezie. Riscurile se pot reduce prin respectarea strictă a instrucţiunilor pre- şi postoperatorii. După operaţia de rinoplastie, cicatricile închise pot fi invizibile total; când se efectuează tehnica deschisă sau unde procedura cere îngustarea nărilor, micile cicatrici de la baza narinelor nu sunt vizibile de obicei.
La prima consultaţie chirurgul vă va întreba despre aspectul dorit, va evalua structura nasului şi a feţei, explicându-vă opţiunile: structura oaselor şi a cartilajelor nasului, forma feţei, grosimea pielii, vârsta şi aşteptările dvs. De asemenea, vă va explica procedura, tipul de anestezie folosit, riscurile, costul etc.
Operaţia poate fi făcută sub anestezie locală sau generală, în funcţie de procedură, de chirurg şi de preferinţele dvs. şi durează de obicei 1-2 ore, procedurile mai complicate necesitând mai mult timp. Mulţi dintre chirurgii plastici preferă metoda endonazală (metoda închisă), în care incizia se face în faţa narinelor. Alţii preferă metoda deschisă, mai ales în cazurile complexe; ei fac o incizie mică pe banda de piele care separă narinele. În primele 24 de ore, vă veţi simţi faţa edematiată, durere la nivelul nasului şi o durere surdă de cap. Puteţi controla aceste simptome prin tratamentul analgezic. Veţi observa că echimozele şi edemul se vor accentua în jurul ochilor, având punctul maxim după 2-3 zile. Oricum vă veţi simţi mai bine decât arătaţi! Majoritatea edemelor şi echimozelor dispar în 1-2 săptămâni, dar un anumit grad de edem va rămâne observabil doar pentru dumneavoastră şi chirurg, persistând câteva luni. După 1-2 săptămâni, toate pansamentele, imobilizările şi firele vor fi suprimate.
Chirurgul vă va da instrucţiuni precise pentru a vă relua gradat activitatea normală, dar aveţi nevoie totuşi de câteva săptămâni. El vă va programa mai multe vizite postoperator pentru a verifica vindecarea, iar dacă aveţi simptome neobişnuite sau întrebări nu ezitaţi să-l sunaţi!
În zilele următoare operaţiei, când faţa este umflată şi învineţită, este uşor să uitaţi că veţi arăta mai bine. Majoritatea pacienţilor se simt deprimaţi o perioadă după operaţie, lucru de altfel normal şi de înţeles. Fiţi sigur că acest stadiu va trece, iar starea dumneavoastră se va îmbunătăţi! Rezultatul final al operaţiei se va vedea după un an şi mai mult.