45
None

Spălături auriculare

Senzaţia de ureche înfundată şi uşoară scădere a auzului este cunoscută de majoritatea persoanelor, mai ales după efectuarea băii. De cele mai multe ori, această problemă este cauzată şi acutizată de apariţia unui dop de cerumen. Cum apare dopul de cerumen, cum se scoate şi cand este nevoie de un consult ORL?

Contrar a ceea ce se crede, cerumenul nu este o secreţie inutilă, ba dimpotrivă. Produs de canalul auditiv al urechii externe, această substanţă octuoasă, de culoare galbenă, care seamănă cu o ceară, este benefică pentru sănătatea urechilor. Ceara, cum mai este denumit popular cerumenul din ureche este un lubrifiant care protejează împotriva uscăciunii şi a iritaţiei mucoasei pentru că are rol antibacterian şi antifungic. Rolul acesteia este similar unei bariere de protecţie împotriva microbilor şi a altor corpi straini care pot perturba funcţia urechii.

Dacă nu este perturbat de niciun factor extern, cerumenul este evacuat progresiv către exterior. Cantitatea, culoarea şi consistenţa acestuia sunt specifice fiecărei persoane în parte.

Însă, uneori din diverse motive, cerumenul se blochează, se aglomerează şi formează un dop în canalul auditiv. Dopul de cerumen este format dintr-un amestec de secreţii de glande sebacee şi ceruminoase, de celule moarte, de bacterii şi particule de praf. Acest dop poate provoca scăderea sau pierderea temporară a auzului sau chiar dureri la nivelul urechii.

Când este nevoie de un consult medical?

Prezenţa unui dop de ceară impune adesea consultul medical de specialitate. Simptomele pe care le prezintă bolnavul sunt: senzaţia de ureche înfundată, auz scăzut sau surzenie temporară şi în anumite cazuri dureri. Scoaterea dopului este o procedură care trebuie efectuată numai de către un medic. Se poate face ori prin spălături auriculare cu o soluţie sterilă, ori prin aspiraţie. În cazul persoanelor care fac frecvent dopuri de ceară, medicul poate recomanda administrarea unui spray auricular care să fluidifice cerumenul pentru a se elimina mai usor.

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha