5
None

Electrocardiograma

Electrocardiograma (EKG,ECG) este un test ce măsoară impulsurile electrice ale inimii. Inima este o pompă musculară formată din patru camere. Cele două camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca muşchiul inimii să se contracte şi să pompeze sângele către plămâni.

Activitatea electrică a inimii poate fi detectată de la nivelul pielii prin nişte mici discuri metalice, denumite electrozi. În timpul electrocardiogramei electrozii sunt ataşaţi de piele la nivelul toracelui, braţelor şi picioarelor. Aceştia sunt conectaţi la un aparat ce transformă impulsurile electrice într-o reprezentare grafică, pe care o înregistrează pe hârtie. Această reprezentare grafică, ce apare sub forma unei linii, este analizată de aparat şi mai apoi de către medic.

O electrocardiogramă poate să arate:

• dovezi ale măririi de volum a inimii

• semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii

• semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte)

• probleme ale ritmului cardiac (aritmii)

• modificari ale activităţii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic

• semne de inflamaţie a sacului ce înconjoară inima (pericardite)

O electrocardiogramă nu prevede apariţia unui infarct miocardic.

Ecocardiografia Doppler

Este o investigaţie noninvazivă, bazată pe folosirea ultrasunetelor, cu ajutorul căreia medicul să vadă pe monitor inima, structura precum şi contracţiile acesteia. Astfel, se pot identifica eventualele anomalii ale muşchiului valvelor inimii.

Ecocardiografia se face prin plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete pe pieptul pacientului.

Pacientul nu are nevoie de o pregătire speciala prealabilă. Folosirea Doppler-ului în cadrul ecocardiografiilor permite măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii şi depistarea insuficienţelor sau stenozelor valvulare (în aceste cazuri, vitezele de circulaţie a sângelui sunt mult crescute).

Ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice.

Ecografia cardiacă

Este o investigaţie noninvazivă, cu ajutorul căreia medicul poate să vada pe monitor inima, structura precum şi contracţiile acesteia. Astfel, se pot identifica eventualele anomalii ale muşchiului valvelor inimii.

Echocardiografia se face prin plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete pe pieptul pacientului.

Pacientul nu are nevoie de o pregătire specială prealabilă. Folosirea Doppler-ului în cadrul ecocardiografiilor permite măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii şi depistarea insuficienţelor sau stenozelor valvulare (în aceste cazuri, vitezele de circulaţie a sângelui sunt mult crescute).

Ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cat şi în bolile cronice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha