Aerosolii sunt particule de dimensiuni mici (până în 10 microni). obţinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanţă solidă sau lichidă fin dispersată.
Aceşti aerosoli au avantajul că sedimentează lent, se resorb rapid prin bronhii şi pot străbate un strat subţire de lichid fără a se dizolva.
Există aerosoli artificiali, generaţi de dispozitive speciale şi aerosoli naturali, pe care-i găsim în natură.
În cazul aerosolilor artificiali, faza dispersantă (substanţă solidă sau lichidă) este o substanţă medicamentoasă care va fi introdusă astfel la nivelul căilor respiratorii.
Din grupa aerosolilor naturali fac parte aerosolii de pădure (dintr-o substanţă volatilă şi particule de polen) şi aerosoli marini (ionizati negativ şi care conţin clorură de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu).
Din cadrul aerosolilor atmosferici, aerosolii salini, proveniţi din apele mărilor şi oceanelor, joacă un rol extrem de important, aceştia, prin densitatea şi ciclicitatea lor putând influenţa chiar modificările climatice. Aerosolii salini aflaţi în straturile atmosferice pot neutraliza majoritatea acizilor şi substanţele nocive emanate în atmosferă prin activitătile poluante sau chiar erupţiile vulcanice. Ca o curiozitate, cu cât cantitatea de aerosoli salini este mai mare (spre optim) în atmosferă, cu atât aceasta devine mai limpede, putându-se vedea până departe. Cantităţile de aerosoli salini determină deci gradul de nebulozitate atmosferică.
Aerosolii marini sunt indicaţi în boli pulmonare (traheite, bronşite, bronşiolite, bronşiectazii, astm bronşic) şi afecţiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).
Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt poluate.
Cei care urmează cură cu aerosoli sunt atenţionaţi de către medici că pot apărea reacţii adverse, mai ales la copii.
Circa trei zile, cei mici pot avea asa-zise crize de adaptare, care se manifestă prin nas înfundat sau dureri de urechi. Acestea nu necesită internare în spital ci se pot trata acasă, conform prescripţiilor medicului.
Cura heliomarină ideală durează 18 zile. Cei care au un sejur mai mic pe litoral trebuie să stea însă cel puţin zece zile pentru a se ameloora starea lor printr-un astfel de tratament.
Aerosolii marini au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Ei sunt responsabili pentru eliberarea unui hormon numit cortizol, care scade inflamaţiile de la nivelul mucoasei nazale, în cazul rinitei şi a mucoasei bronhice, în cazul astmului bronsic. Această ieşire din mediul alergenic în mediul bogat în aerosoli aduce o reparare a ţesuturilor iar organismul rămâne cu o creştere a secreţiei de cortizol o perioadă îndelungată.
După o cură cu aerosoli este indicat şi un concediu la munte, unde organismul se calmează şi se fundamentează efectele favorabile obţinute prin cura marină.
Cei mai buni aerosoli sunt dimineaţa devreme (ora 6), iar cea mai bună zonă sunt digurile care pătrund adânc în mare şi sparg valurile.
Vila Rocco Eforie Nord
Foarte bine documentat articolul, felicitari!rnInvitam toti copiii mici cu parinti (sau bunici) la o cura de aerosoli in Eforie Nord la vila Rocco, unde aveti avantajul unui loc de joaca interior foarte spatios.rnAstfel, in extrasezon (mai-iunie, septembrie-octombrie) copiii pot face si aerosoli, se pot bucura de mare si nisip pe o plaja neaglomerata, sau in zilele cu vreme nefavorabila se vor simti bine la locul de joaca.rnhttp://www.vilarocco.ro/eforie-nord/cura-de-aerosoli-in-septembrie
Aug. 26, 2017, 8:55 a.m.