Situaţiile tensionate îşi pun amprenta nu numai asupra psihicului nostru, ci şi asupra spatelui. Există o legătură puternică între stres şi durerile de spate, stresul eliberând hormoni care măresc gradul de percepţie al durerii.
De asemenea, aceşti hormoni ai stresului intensifică activitatea muşchilor, ajungându-se chiar la spasme musculare dureroase, spatele şi muşchii gâtului fiind cele mai predispuse zone. Tensiunea musculară nu numai că reduce fluxul de sânge către ţesuturi, reducându-se cantitatea de oxigen şi substanţe nutritive, dar creşte şi cantitatea de deşeuri formate din produse acide (produse secundare ale activităţii musculare) care trebuie eliminate. O acumulare de produse reziduale acide în ţesuturi cauzează apariţia oboselii şi a durerilor.
Şi stresul fizic afectează serios musculatura spatelui, provocând durerile de spate. O persoană care a avut leziuni sau modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, odată cu înaintarea în vârstă, poate observa aceste efecte asupra spatelui mult mai acut decât cineva care are “spatele sănătos”. De exemplu, în cazul în care nervii spinali sunt deja afectaţi de o leziune sau depozite mari de calciu, la cea mai mică tensiune musculară, muşchii se comprimă generând durere. Zona spatelui este mai puţin tolerantă chiar şi la cele mai uşoare abuzuri (când ridici sacoşele grele, dacă te răsuceşti brusc, dacă şezi prea mult sau stai într-o poziţie inadecvată). Stresul fizic intensifică activitatea muşchilor, aceştia devenind mult mai vulnerabili, existând riscul de a se produce luxaţii, întinderi şi rupturi de ligamente.
Cum reducem stresul?
Prin eliminarea stresului putem reduce durerea generată sau agravată de tensiunea musculară. Gestionarea stresului poate preveni durerile de spate încă de la primele semne de apariţie.
Exerciţiile fizice
Exerciţiile aerobice sunt deosebit de eficiente în eliminarea stresului: se elimină hormonii de stres şi creşte producţia naturală de endorfine în organism - substanţe chimice care calmează durerea şi îmbunătăţesc starea de spirit. În plus, exerciţiile de stretching detensionează muşchii încordaţi, iar yoga favorizează calmul, echilibrul, flexibilitatea şi forţa.
Tehnicile de relaxare
Aceste tehnici relaxează şi scad tensiunea arterială, pulsul şi respiraţia. Există mai multe tehnici de relaxare, de la simple exerciţii de respiraţie profundă până la cele asistate de un profesionist calificat. Alte tehnici de relaxare includ meditaţia, relaxarea musculară progresivă sau biofeedbackul.
Alte terapii care reduc stresul
- Masajul este o terapie modernă care ajută la detensionarea musculaturii, înlătură inflamaţiile, spasmele musculare şi durerile; alte beneficii: îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, conferă mai multă flexibilitate corpului şi elimină stresul. Ai două soluţii la îndemână pentru masajul acasă: solicită ajutorul unui prieten sau foloseşte pernele de masaj chiropractic KOSMODISK LIFE Chiropractic! Acestea funcţionează pe bază de baterii şi sunt ideale pentru oamenii cu dureri de spate.
- Pentru atenuarea durerilor şi solicitării coloanei este indicată folosirea dispozitivului medical Kosmodisk, care se aplică direct pe discurile coloanei vertebrale şi poate fi folosit atât acasă cât şi la birou. Prin efectul său de masaj, Kosmodisk detensionează şi încălzeşte coloana şi zona lombară şi alină durerile.