Rolul vitaminei D este de a stimula absorbţia intestinală a calciului şi fixarea sa la nivelul oaselor.
Sinteza vitaminei D începe la nivelul pielii, sub acţiunea razelor ultraviolete, iar activarea se produce la nivelul rinichiului.
În timpul iernii, nivelul vitaminei D din organism este minim, deoarece acest anotimp ne privează de un element foarte important pentru sănătate, şi anume lumina solară, care este esenţială pentru sinteza vitaminei D.
Astfel, substituţia vitaminei D devine inevitabilă, dar numai prin alimentaţie este mai dificilă, din cauza lipsei de alimente bogate în vitamina D în această perioadă.
Vitamina D este esenţială atât pentru sănătatea oaselor cât şi pentru muşchi, glande endocrine şi sistemul nervos. Femeile gravide şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D. În paralel cu alimentele bogate în vitamina D sunt recomandate în acest sezon uleiul de peşte şi alte suplimente nutritive. “Preparatele comerciale de vitamina D conţin şi calciu, care nu este neapărat necesar, pentru că el poate fi asigurat mai uşor din sursele alimentare obişnuite”, precizează specialistul.
Surse alimentare
- Somon - 9 microgr/100 gr
- Macrou - 8,6 microgr/100 gr
- Sardine - 6,7 microgr/100 gr
- Hering - 6, 2 microgr/100 gr
- Ton - 5 microgr/100 gr
- Lapte integral - 2,4 microgr/100 ml
- Ficat de vită - 0,7 microgr/100 gr
- Ou - 0,6 microgr/gălbenuş
- Unt - 0,2microgr/100 gr
Aport zilnic recomandat
- Nou-născuţi - 20-25 microgr/zi
- Copii 1-3 ani - 10 microgr/zi
- Copii 4-12 ani - 5 microgr/zi
- Adolescenţi - 5 microgr/zi
- Adulţi - 5 microgr/zi
- Vârstnici 51-69 de ani - 10microgr/zi
- Vârstnici peste 70 de ani - 15 microgr/zi
- Gravide - 10 microgr/zi
- Femei care alăptează - 10 microgr/zi
ATENŢIE!
Carenţa de vitamina D duce la rahitism în cazul copiilor, iar la adulţi duce la o boală osoasă înrudită cu rahitismul, numită osteoporoză, ambele fiind caracterizate prin demineralizarea ţesutului osos.