GlaxoSmithKline( GSK) a anunţat aprobarea Tyverb® (lapatinib ) în România. Lapatinib, în combinaţie cu capecitabină, este indicat pentru tratamentul pacientelor cu cancer de sân avansat sau metastatic ale căror tumori supraexprimă ErbB2 (HER2). Pacientele trebuie să aibă progresie a bolii după terapie anterioară care să fi inclus antracicline şi taxani şi terapie cu trastuzumab în context metastatic.
Lapatinib va juca un rol important mai ales în tratamentul formelor agresive de cancer de sân avansat local sau metastatic, oferind un tratament eficient asociat cu beneficiul administrării orale. Lapatinib încetineşte semnificativ progresia cancerului de sân avansat sau metastatic la pacientele a căror boală a progresat în urma tratamentului cu alte terapii anticancer.
Aprobarea de comercializare condiţionată pentru lapatinib, acordată de Comisia Europeană, s-a bazat pe un studiu pivot de fază III (EGF100151), care a înrolat femei cu cancer de sân avansat sau metastatic ErbB2-pozitiv care aveau progresie a bolii în urma tratamentului anterior cu antracicline, taxani şi trastuzumab şi care au primit fie terapie combinată cu lapatinib şi capecitabină fie capecitabină în monoterapie. O evaluare independentă a demonstrat că lapatinib administrat în combinaţie cu capecitabină a prelungit semnificativ timpul până la progresie cu 6,2 luni (27,1 săptămâni) în comparaţie cu capecitabină în monoterapie, respectiv 4,3 luni (18,6 săptămâni). Lapatinib este prima terapie orală ţintită cu acţiune dublă care se realizează prin pătrunderea substanţei active cu greutate moleculară mică în celula tumorală, unde inhibă atât ErbB1 (EGFR) cât şi ErbB2 (HER2), două proteine-receptor, a căror semnalizare este responsabilă de proliferarea tumorală. Acest nou mecanism de acţiune este o modalitate inovatoare de tratament al cancerului de sân.
"Acestea sunt veşti bune pentru pacientele din România cu cancer de sân avansat sau metastatic ErbB2-pozitiv care a progresat în pofida terapiei anterioare cu antracicline şi taxani şi cu trastuzumab în context metastatic,” a afirmat Dr. Alexandru Eniu, de la Institutul Oncologic Ion Chiricuţă Cluj-Napoca. “Lapatinib reprezintă o nouă terapie pentru pacientele cu o formă deosebit de agresivă de cancer de sân avansat sau metastatic (tumorile ErB2 pozitive), ale căror opţiuni terapeutice sunt limitate după ce cancerul de care suferă a progresat în pofida tratamentului cu regimurile terapeutice standard. Mă bucur că această moleculă nouă, cu un mecanism inovator de acţiune, va fi disponibilă şi pentru pacientele mele”, a adăugat Dr. Eniu.
popa cerasela
acest medicament se ia intotdeauna dupa chimioterapie?
June 19, 2013, 10:55 a.m.