None

Corpi straini corneeni

Corpul străin cornean reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de consultaţie oftalmologică a adultului.

Incidenţa maximă este la vârste între 20 şi 40 de ani, predominant la pacienţii de sex masculin. Poate apărea în urma unui accident casnic minor sau la cei care desfăşoară activităţi în minerit, în industria lemnului, a, fierului, în oţelărie, în industria textilă, a sticlei, a cimentului, la sudori, zidari etc.

Corneea, o structură bogat inervată, prin transparenţa şi curbura sa, reprezintă o piesă importantă a dioptrului ocular, asigurând transmisia şi reflexia luminii, având deci funcţie optică. Transparenţa corneei este factorul esenţial în păstrarea vederii, la care contribuie împreună cu celelalte medii transparente: umoarea apoasă, cristalinul şi vitrosul.

Corneea este în mod deosebit expusă la traumatisme şi la acţiunea agenţilor externi, din cauza localizării anterioare în anatomia ochiului.

Simptomatologia dată de corpii străini depinde de localizarea la nivelul suprafeţei corneene, de profunzimea şi de natura chimică a acestora. Ochiul este iritat, roşu, dureros, lăcrimează abundent, capătă sensibilitate la lumină (fotofobie), iar pacientul simte nevoia de a clipi mai des (blefarospasm). Tulburarea vederii variază în funcţie de sediul leziunii şi de vechimea sa.

Este obligatoriu ca pacientul să se prezinte de urgenţă la un serviciu oftalmologic, deoarece corpul străin cornean trebuie să fie extras cât mai repede. La prezentarea pacientului, anamneza este o etapă importantă în cadrul examinării. Interogatoriul trebuie să precizeze când şi modul în care a apărut corpul străin şi despre originea sa.

Corpii străini pot fi: metalici, de origine minerală, vegetală sau animală. Examenul biomicroscopic precizează profunzimea, localizarea şi numărul corpilor străini şi în concordanţă cu datele anamnestice, natura lor.

Complicaţiile care se pot produce din cauza neprezentării imediate la medic sunt: reacţie inflamatorie (edem cornean), care se manifestă cu opacifierea corneei şi scăderea vederii, reacţii iridociliare şi suprainfectarea leziunii.

Atitudinea terapeutică constă în extracţia corpului străin la biomicroscop, sub anestezie locală (instilaţie de coliruri anestezice), cu ajutorul unui ac de seringă steril.

De subliniat, că grosimea corneei este mult mai mică în centru (0,5-0,6 mm) faţă de periferie (1 mm), deci pentru corpii străini situaţi pe cornee în dreptul ariei pupilare există un risc mai ridicat de perforare corneană în timpul extracţiei, fiind necesare manevre blânde şi sigure din partea medicului, dar şi colaborarea pacientului.

Când corpul străin este localizat prea profund se preferă extracţia lui în sala de operaţie, sub anestezie şi cu aparatură adecvată. În cazul corpilor străini de origine metalică (fier, oţel) se observă la biomicroscop o zonă inelară maronie, de oxid de fier (sideroza - rugină), care la rândul ei trebuie îndepărtată cât mai minuţios.

Corpii străini de origine minerală pot fi întâlniţi în explozii (cioburi de sticlă, de parbriz, de bec etc.), sunt localizaţi pe toată corneea, iar extracţia lor completă este imposibilă. Corpii străini profunzi, inerţi (sticla), vor fi lăsaţi pe loc.

Paşii următori ai conduitei terapeutice sunt: instilarea unui cicloplegic - atropină sau ciclopentolat - care este necesar pentru dilatarea pupilei, cât mai îndelungată,în vederea combaterii reacţiei iridociliare şi calmării durerii; instilarea unui antibiotic pentru a preveni suprainfecţia leziunii; aplicarea unui unguent trofic pentru cornee; pansament steril ocluziv pentru a favoriza refacerea epiteliului şi a reduce fenomenele iritative până la cicatrizarea leziunii.

Pacientul este sfătuit să revină a 2-a zi la control. În cazul leziunilor superficiale şi tratate adecvat, procesul de vindecare completă durează 2-3 zile.

Pentru acţiunea profilactică se recomandă purtarea ochelarilor de protecţie cu lentilă din policarbonat, material rezistent la impact şi la schije.

De reţinut este că prezentarea la medicul oftalmolog trebuie să se facă imediat ce a apărut suspiciunea de prezenţă a unui corp străin, din cauza complicaţiilor severe care pot decurge din amânarea aplicării unui tratament adecvat.

Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic specialist oftalmolog

Clinica de Oftalmologie AMA-Optimex

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha