47
None

HERPESUL OCULAR

HERPESUL OCULAR

 

Herpesul este considerat cea mai frecventă afecţiune  virală a ochiului. Conform statisticilor, peste 90% dintre persoane sunt purtătoare ale virusului herpetic. În general, herpesul poate fi contractat mai uşor de persoanele cu imunitatea scăzută (afecţiuni respiratorii, diabet, cancere, pacienţi în vârstă sau tineri supuşi stresului cotidian). Localizarea infecţiei herpetice este mai frecventă la nivelul buzelor, genital, dar şi la nivel ocular.

Partea oculară afectată de virusul herpetic este corneea, adică structura transparentă dispusă în faţa zonei colorate a ochiului.

Odată virusul instalat, apar şi semnele şi simptomele prezenţei acestuia. De obicei, infecţia este unilaterală provocând disconfort ocular intens. Ochiul este dureros, discret roşu, lăcrimează abundent, iar persoana afectată sesizează o sensibilitate aparte la lumină (fotofobie), prezentându-se la medic cu fanta palpebrală întredeschisă. În majoritatea cazurilor, pacientul acuză scăderea cantitativă şi calitativă a vederii, survenită relativ brusc şi este necesar consultul specialistului, care, prin investigaţii specifice, poate stabili severitatea afecţiunii şi tratamentul potrivit.

Examinarea biomicroscopică relevă o ulceraţie epitelială, mai rar stromală, cu aspect dendritic sau în harta geografică la nivelul corneei. Profunzimea erupţiei este mai bine evidenţiată după ce suprafaţa corneei este colorată cu fluoresceină şi este expusă la lumina ultravioletă.

Cea mai de temut complicaţie este reprezentată de perforarea corneei cu pierderea vederii. Alte complicaţii pot fi date de vindecarea locală vicioasă, cu apariţia leucomului cornean. Această cicatrizare defectuoasă, în funcţie de localizarea sa,  poate duce la afectarea permanentă a vederii. În  schimb, cazurile care se prezintă urgent la medic se pot vindeca fără sechele, chiar dacă vindecarea completă poate dura.

Atitudinea terapeutică este diferită în funcţie de severitatea afecţiunii. În cazurile obişnuite se administrează tratament local şi general cu scopul de a reduce infiltraţia corneei şi inflamaţia locală. Se administrează tratament local cu unguent antiviral,  la care se asociază tratament pe cale generală cu antiviral oral şi cu stimulatori ai imunităţii naturale. În cazul leziunilor stromale severe se recomandă şi tratament cortizonic, administrat atât local cât şi general.Vindecarea poate să treneze, iar tratamentul antiviral general îndelungat poate fi însoţit de toxicitate crescută. În cazurile în care erupţia este mai profundă (ulceraţie),  în afara tratamentului local cu trofice corneene şi reepitelizante, se recomandă şi lentilă de contact terapeutică sau se aplică pansament.

În caz de risc de perforare a corneei, singura modalitate terapeutică este transplantul de cornee.

Ultima şi cea mai de temut complicaţie a herpesului ocular trebuie să atragă atenţia pacientului, care, prin asemănarea simptomatologiei, nu de puţine ori “tratează” şi abordează problema ca pe o simplă conjunctivită.

  

Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic specialist oftalmolog

Clinica de Oftalmologie AMA-OPTIMEX

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Persa

Buna, Sunt plecat in strainatate si am avut neplacerea de a avea herpes ocular la un ochi. Am fost tratat cu propriul sange injectat in globul ocular si acid clovir de ochi si vitamina A unguente. Dupa o luna si jumatate inca am perioade de incetosare a ochiului, dar si claritate. Oare cand va fi perfect, sau ce tratament sa mai fac. Multumesc. MPersa

July 14, 2015, 11:11 p.m.
3
3

adina

Am citit comentariul dvs si eu am aceeasi problema .sunt italia milano si mi s a spus ca am conjunctivita herpetica .dumneavoastra in ce tara sunteti ?

July 17, 2015, 10:30 p.m.
1
3
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha